current views are: 12

14 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση19:03

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα της αρπαχτής τελείωσε – Το Φθινόπωρο του 2019 οι εκλογές

«Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί με την Ελλάδα της κρίσης και δεν θα την αφήσουμε να ξαναγυρίσει», είπε.

Δημοσίευση 19:03’

«Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί με την Ελλάδα της κρίσης και δεν θα την αφήσουμε να ξαναγυρίσει», είπε.

Επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 6ου συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στην Κομοτηνή. Παράλληλα παρουσίασε τους άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας. 

«Αν βρεθήκαμε ως χώρα σε αυτό το σημείο της χρεοκοπίας, δεν είναι ότι δεν είχαμε δυνατότητες ή ότι ζούσαμε πάνω από τις ικανότητές μας, αλλά γιατί σε αυτό τον τόπο συνυπήρχαν δύο Ελλάδες: Από τη μία η Ελλάδα της παραγωγής και από την άλλη η Ελλάδα της διαφθοράς και της αρπαχτής» ανέφερε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός αφήνοντας αιχμές κατά της ΝΔ για τη στάση του κόμματος αναφορικά με τα Paradise Papers. «Και τώρα έχουμε την άποψη ότι εκτός από νόμιμη, ήταν και ηθική», συνέχισε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί με την Ελλάδα της κρίσης και δεν θα την αφήσουμε να ξαναγυρίσει».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά της ΝΔ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αποδεικνύεται ποια σχολή σκέψης εκπροσωπεί ο καθένας:

  • «Από πώς αντιμετωπίζει ο καθένας τις προσπάθειες όχι της κυβέρνησης, αλλά των παραγωγικών τάξεων, και της ίδιας της χώρας, να ανοίξουν δρόμους ανάπτυξης.
  • Από το πώς αντιμετωπίζει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, που ανακοινώθηκε χτες
  • Από το πώς αντιμετωπίζει κάθε μέτρο και κάθε βήμα, που αποσκοπεί να ξεκολλήσει την Ελλάδα από την στασιμότητα».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας έβαλε τέλος για ακόμη μια φορά στα σενάρια εκλογών. «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι θα με δουν πολλές φορές ως πρωθυπουργός να έρχομαι στην Κομοτηνή, μέχρι τις εκλογές του 2019 αλλά και μετά. Εγώ πιστεύω ότι η Θράκη- αυτός ο ιδιαίτερος τόπος- έχει πολλές παραγωγικές δυνατότητες που θα πρέπει να αξιοποιηθούν», είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε σε αυτό το πλαίσιο, πως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης βγαίνει από το καθεστώς περιθωριοποίησης και μετατρέπεται σε πόλο εξελίξεων αξιοποιώντας και ισχυροποιώντας την θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός, προανήγγειλε επίσης νομοθετική ρύθμιση για την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.

Το σχέδιο για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ​

Αναλύοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η νέα γενιά των αγροτών πρέπει να ηγηθεί της παραγωγικής διαδικασίας. Και θα την ενισχύσουμε με κάθε διαθέσιμο τρόπο και μέσο. Η επιλογή ενίσχυσης των νέων αγροτών και επιστημόνων του αγροτικού τομέα θα είναι αποτυπωμένη σε όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που ακολουθούν».

Εξειδικεύοντας στο θέμα της Περιφέρειας, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θα πρέπει να στηριχθεί η βιομηχανία και η μεταποίηση. Ενημέρωσε πως στον τομέα της βιομηχανίας, οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο για την Περιφέρεια, ανέρχονται μέχρι σήμερα στις 17 με συνολικό ύψος 99 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, είπε, υπάρχουν εδώ θέματα προς αντιμετώπιση, τα οποία δεν είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά μακρόχρονης κακοδιαχείρισης που έχει οδηγήσει βιώσιμες επιχειρήσεις στην κατάρρευση. Αναφέρθηκε στις εμβληματικές περιπτώσεις των Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, της Βιομηχανίας Ζάχαρης και της ΕΝΚΛΩ.

Το σχέδιο για το φυσικό αέριο

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Τσίπρας και στα σχέδια που καταρτίζονται να καταστεί η Θράκη κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου. Εξήγησε πως η Περιφέρεια βρίσκεται στο επίκεντρο ενός από τα βασικότερα σχέδια της ΕΕ και υπογράμμισε τον κεντρικό ρόλο που παίζει στο σχέδιο αυτό ο TAP που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας. Τόνισε ότι παρότι έχει ήδη κατασκευαστεί το 50% του αγωγού, παραμένει επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσής του μέχρι το 2020.

Πρόσθεσε ότι προχωρούν παράλληλα οι διαδικασίες για την υλοποίηση του IGB, που θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο από τον TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας. Τον ενεργειακό χάρτη της Περιοχής, συμπληρώνουν δύο εθνικά έργα που θα τροφοδοτούν την εγχώρια, καθώς και τις αγορές των Βαλκανίων -και δυνητικά της Ευρώπης- με φυσικό αέριο: Η κατασκευή του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη και η αξιοποίηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος Καβάλας, ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού.

Για τις υποδομές

Στον τομέα των Υποδομών, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτές είναι το κλειδί για να μετασχηματιστεί η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη «σε ένα σταυροδρόμι παραγωγής, εμπορίου και πολιτισμού».

Σε ό,τι αφορά τους κάθετους οδικούς άξονες της Εγνατίας Οδού, είπε ότι «ολοκληρώσαμε τον Κάθετο άξονα της Ροδόπης από την Κομοτηνή – Νυμφαίο – μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα» και πως σε λίγες ημέρες, παραδίδεται το τμήμα «Τμήμα Μάνδρα – Ψαθάδες» και εντός του 2018 το «Τμήμα Αρδάνιο – Μάνδρα». «Επιτέλους ο Έβρος θα αποκτήσει έναν ασφαλή κάθετο άξονα», σχολίασε.

Ανακοίνωσε ότι σε δεκαπέντε ημέρες δημοπρατείται το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας «Ξάνθη – Εχίνος – Ελληνο-Βουλγαρικά Σύνορα», προϋπολογισμού 35 εκατ. Είπε πως το υπουργείο Υποδομών εξασφάλισε έργα οδικής ασφάλειας ύψους 40,000,000 ευρώ που θα καλύψουν ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.


σχετικα αρθρα