current views are: 12

20 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση18:18

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Προβάδισμα της ΝΔ με 12%

Η κυβέρνηση δεν θα μας βγάλει από το μνημόνιο, λέει το 76% 

Δημοσίευση 18:18’

Η κυβέρνηση δεν θα μας βγάλει από το μνημόνιο, λέει το 76% 

Προβάδισμα με διψήφιο ποσοστό (12%) καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Σε σταθερά υψηλά ποσοστά παραμένει η δυσαρέσκεια για τα κυβερνητικά πεπραγμένα, με τους πολίτες να θεωρούν πως η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο. Επίσης θεωρούν το κοινωνικό μέρισμα αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης και ζητούν να κατευθυνθεί σε μαζικές φοροελαφρύνσεις.

Μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ σε πρόθεση – παράσταση νίκης

Ποιο συγκεκριμένα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 30,5% (31% στη μέτρηση του Οκτωβρίου) με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 18,5% (18%), μια διαφορά δηλαδή 12 ποσοστιαίων μονάδων. Μεγάλη άνοδο καταγράφει η Δημοκρατική Συμπαράταξη έπειτα και από τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής και από 6,5% «σκαρφαλώνει» στο 8,5%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7% (7%), το ΚΚΕ με 6,5% (5,5%), η Ένωση Κεντρώων με 2% (3%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,5% (2,5%). Από την άλλη το «Ποτάμι» βλέπει τα ποσοστά του να εξανεμίζονται –απότοκο και της συμμετοχής του κόμματος στις εκλογές για τον νέο φορέα– συγκεντρώνοντας 0,5%, έναντι 1,5% που είχε καταγράψει στην προηγούμενη μέτρηση. Στο 16% η αδιευκρίνιστη ψήφος, στο 9% το «άλλο κόμμα», στο 15% η αποχή και στο 5% το άκυρο/λευκό.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά και συγκεκριμένα στο 46%. Το 21,5% των ψηφοφόρων του μετακινείται προς το άκυρο/λευκό και την αποχή, ένα 8,5% προς την αδιευκρίνιστη ψήφο και ένα 8% προς τη Νέα Δημοκρατία. Προς το παρόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει μεγάλες διαρροές προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη καθώς μόλις ένα 4% των ψηφοφόρων μετακινείται προς τον εν λόγω πολιτικό χώρο.

Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλή συσπείρωση, η οποία φτάνει το 88%, και δέχεται, όπως προαναφέρθηκε, ψηφοφόρους τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του Ποταμιού (42,5%). Από την άλλη, το 4,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ μετακινείται προς το άκυρο/λευκό και την αποχή, το 2% προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, και το 5,5% προς τα υπόλοιπα κόμματα. Τα εν λόγω ποσοστά δείχνουν πως η βάση της Νέας Δημοκρατίας έχει «στεγανοποιηθεί» και πως δύσκολα θα απωλέσει ψηφοφόρους στην πορεία προς τις κάλπες.

Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει τεράστιο προβάδισμα στην παράσταση νίκης, συγκεντρώνοντας 67% έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, τα ποσοστά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ εμφανίζονται αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Λένε όχι σε πρόωρες κάλπες

Πάντως, οι πολίτες σε ένα μεγάλο ποσοστό –53,5%- λένε «όχι» σε πρόωρες εκλογές, ενώ το 38,5% θέλει άμεση προσφυγή στις κάλπες. Το 8% δεν απαντά.

Σε κάθε περίπτωση, η πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 34,5% ζητεί μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά από τις εκλογές (36,5% τον Οκτώβριο), ενώ το 26% (23,5%) θέλει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 10,5% «ψηφίζει» οικουμενική, ενώ το 29% δεν απαντά με σαφήνεια.

Τα υψηλά ποσοστά της ΝΔ και η μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ αντανακλώνται και στους δείκτες ικανοποίησης των πολιτών. Περισσότεροι από τους μισούς και συγκεκριμένα το 57,5% (56%) δηλώνουν δυσαρεστημένοι και θεωρούν πως υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές διακυβέρνησης του τόπου. Το 34% (35,5%) δηλώνει δυσαρεστημένο, αλλά απαντά πως δεν υπάρχει κάποια άλλη προοπτική, ενώ μόλις το 6,5% εμφανίζεται ικανοποιημένο από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή των απαντήσεων ως προς τα κυβερνητικά πεπραγμένα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και εκεί η δυσαρέσκεια κυριαρχεί. Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, αυξήθηκε κατά 2,5% το ποσοστό όσων εκτιμούν πως υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές διακυβέρνησης (37% από 34,5%). Το 44,5% απαντά πως δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές και το 16,5% δηλώνει ικανοποιημένο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συντριπτική πλειοψηφία –το 76%- θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, ενώ μόλις το 17% απαντά πως θα μπορέσουμε να εξέλθουμε από τα προγράμματα προσαρμογής. Το 7% δεν εκφέρει άποψη.

Αποτέλεσμα υπεροφορολόγησης το κοινωνικό μέρισμα

Ως προς το θέμα των ημερών, τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, οι πολίτες σε ποσοστό 86% απαντούν πως αυτό προέκυψε από την υπερφορολόγηση στα εισοδήματα, ενώ μόλις το 5,5% θεωρεί πως είναι αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης της οικονομίας.

Ως προς τη διανομή του, το 69,5% ζητεί να κατευθυνθεί σε μαζικές φοροαπαλλαγές, ενώ το 22,5% να δοθεί ως έκτακτη επιχορήγηση σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Το 8% δεν εκφέρει άποψη.

Με δεδομένη την εκτίμηση των πολιτών ότι δεν θα μπορέσει η χώρα να βγει από το μνημόνιο, η μεγάλη πλειοψηφία τους απαντά πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν για τα οικονομικά τους τον επόμενο χρόνο (Το 27,5% θεωρεί πως σίγουρα θα χειροτερέψουν και το 22% πως μάλλον θα χειροτερέψουν). Από την άλλη, μόλις το 10% πιστεύει πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ενώ το 38,5% θεωρεί πως θα μείνουν στάσιμα.

Θέλουν αυτόνομη πορεία της κεντροαριστεράς

Ως προς την πορεία της κεντροαριστεράς δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών– το 56% απαντά πως θα πρέπει ο χώρος να πορευτεί αυτόνομα, το 13,5% θεωρεί πως θα πρέπει να ενσωματωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και το 22% δεν εκφέρει άποψη.

Πάντως, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων – το 41,5%- εκτιμά πως ο νέος φορέας δεν θα καταφέρει να αποκτήσει ιδιαίτερα σημαντική εκλογική επιρροή. Από την άλλη, το 35,5% πιστεύει πως η κεντροαριστερά θα αυξήσει τη δύναμή της παίρνοντας ποσοστά από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 3% απαντά από τη ΝΔ.

Διαβάστε ολόκληρη τη δημοσκόπηση 


σχετικα αρθρα