ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Την πιστοποίηση αμφισβητεί ο πραγματικός μεσάζοντας

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 27 Νοεμβρίου 2017, 16:17 / Ανανεώθηκε 27 Νοεμβρίου 2017, 18:08
Facebook Twitter Whatsapp

Εξαπέλυσε επίθεση προς τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέα στοιχεία στην πολύκροτη πλέον υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έδωσε στη Βουλή ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ουσιαστικά βάσει της αλληλογραφίας της Πρεσβείας της χώρας μας στο Ριάντ με το ΥΠΕΞ, αυτός που αμφισβητεί την πιστοποίηση του Παπαδόπουλου, δεν είναι κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας της Σαουδικής Αραβίας αλλά ένας μεσάζοντας ονόματι Τζον Σφακιανάκης από το Ηράκλειο Κρήτης που για μια περίοδο ήταν χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

«Η βασική σας επιχειρηματολογία έχει να κάνει με το ότι όπως ξέρετε προφανώς πως η πρεσβεία ήταν αυτή που μας ειδοποίησε εγκαίρως να μη προβούμε στη διαδικασία. Ο εν λόγω εξουσιοδοτηθείς κ. Παπαδόπουλος ήρθε το Μάιο του 16’ και τον ίδιο μήνα παρουσίασε την εξουσιοδότηση που κατείχε όχι από στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας αλλά από τον διευθυντή εξοπλισμών της χώρας. Η ελληνική πλευρά προέβη στις προβλεπόμενες διαδικασίες για να διαπιστώσει την αυθεντικότητα της εξουσιοδότησης! Και ζήτησε με έγγραφο του  Αυγούστου του 16’, στον στρατιωτικό ακόλουθο της χώρας να προβεί στις προβλεπόμενες επίσημες ερωτήσεις για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα της εξουσιοδότησης. Το Σεπτέμβριο 16’ υπάρχει πράγματι επίσημο αίτημα του ακολούθου άμυνας μας στο υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας για την επικύρωση της εξουσιοδότησης. Το Σεπτέμβριο του 16’ υπήρξε απάντηση ότι το έγγραφο αυτό είναι αυθεντικό!» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Στις 17/11/16 με επίσημο πιστοποιητικό προς χρήση από το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας με την υπογραφή του Διευθυντή επιτροπής εξοπλισμών! Στις 17/ 11/16 εστάλη επίσημη πιστοποίηση προς χρήση που έλεγε ότι είναι αυθεντική η εξουσιοδότηση και έχουμε και το πιστοποιητικό που επικύρωσε η πρεσβεία μας στο Ριάντ. Γνώριζε από τότε δηλαδή ότι είναι αυθεντική η εξουσιοδότηση άρα δεν έχουμε να κάνουμε με μεσάζοντα αλλά με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο προκειμένου να καταλήξουν σε διακρατική συμφωνία», δήλωσε αρχικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Η αλληλογραφία του ΥΠΕΞ ο οποίος δε μπορεί να παραβρίσκεται σήμερα εδώ λόγω αποστολής στο εξωτερικό, γίνεται με άκρως απόρρητα ειδικού χειρισμού τηλεγραφήματα! Εσείς στηρίζετε το επιχείρημα στην άποψη- λέτε- του πρέσβη του Ριάντ ότι δεν ήταν αυτός ο αυθεντικός εκπρόσωπος παρά το ότι η ελληνική πλευρά έπραξε τα δέοντα. Ανέτρεξα στα τηλεγραφήματα, δε θα καταθέσω στα πρακτικά, θα δώσω τη δυνατότητα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευση και τους προέδρους των κομμάτων να τα διαβάσουν».

«Ο κ. Πρέσβης στο Ριάντ και σε αυτό υπάρχει ΕΔΕ που θα εξετάσει τα ζητήματα, τέσσερις μέρες μετά από την ημερά εκείνη στις 17/11/16 όπου επικύρωσε το πιστοποιητικό που έλεγε ότι ήταν αυθεντικός εκπρόσωπος έστειλε τηλεγράφημα στον ΥΠΕΞ που λέγει: υπάρχει αξιόπιστη πηγή που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον Σαουδάραβα υπουργού που μου ζήτησε να συναντηθούμε και λέγει ότι επειδή στη διαδικασία εμπλέκεται ελληνική εταιρία η πηγή λέγει ότι θα έπρεπε να έρθει απευθείας ο ίδιος στην Ελλάδα προκειμένου να έχει συνεργασία για να πάρει η Σαδουαραβική πλευρά σε χαμηλότερο τίμημα την αγορά υλικού», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο υπουργός των Εξωτερικών ζήτησε από το πρέσβη μας στο Ριάντ να εξηγήσει γιατί θεωρεί πως δεν είναι αυθεντικός εκπρόσωπος της σαουδαραβικής πλευράς (ο Παπαδόπουλος). Η προφορική απάντηση ήταν πως ο Πρέσβης τα έχει μάθει γιατί η πηγή που βρίσκεται κοντά εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, στο υπουργικό συμβούλιο! Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς φώναξε τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας και τον ρώτησε αν μπορεί κάποιος τρίτος να παρίσταται σε Υπ. Συμβούλιο της χώρας. Όταν δε έλαβε αρνητική απάντηση, ζήτησε από το πρέσβη στο Ριάντ να κατονομάσει ποιος είναι ο ενδιάμεσος.

«Η αρχική πληροφορία στις 11/16 περί ενδιαφέροντος Σαουδαραβαικής πλευράς για αγορά υλικού αλλά και ενημέρωση περί διαμειφθέντων που περιήλθαν από το ίδιο πρόσωπο! Και φαντάζεται κανείς ότι θα είναι κάποιος κοντά στο Παλάτι! Ήταν ο κ.  Τζον Σφακιανάκης από το Ηράκλειο Κρήτης! Ένας Έλληνες λοιπόν, άλλος ενδιάμεσος που στη καλύτερη περίπτωση ήθελε να βρει καλύτερη τιμή!», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «το ποιος είναι αυτός να ψάξετε να το βρείτε εσείς! Υπήρξε χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Παπακωνσταντίνου το 2011».

Τέλος ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο κ. Μητσοτάκη είπε ότι θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη και προανήγγειλε πως θα ζητήσει προ ημερησίας για τη φοροδιαφυγή για «να δούμε τι απαντήσεις θα δώσετε!».

Κατά τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός συνέχισε την σφοδρή επίθεση προς τον κ. Μητσοτάκη διερωτώμενος: «Πιστεύεται ότι δημιουργώντας παρακράτος μέσα στο κράτος θα δημιουργήσετε ρωγμή στην κυβέρνηση;».

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι από τη συζήτηση στη Βουλή αναδείχθηκε πως «εσείς και τα ΜΜΕ που σας στηρίζουν, φτιάξατε μια σκευωρία για να φύγετε από τα άλλα θέματα που σας αφορούσαν».

«Αφού έκανε ένα ψυχογράφημα της παρουσίας μου στη Βουλή, μας είπε ξανά τα ίδια και τα ίδια» σημείωσε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ τόνισε: «Σήμερα μας είπατε ότι ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο. Τα είχε τα λεφτά και τα έχασε το Δημόσιο;».

Σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του ανέφερε ότι ο κ. Σφακιανάκης ήταν η πηγή της πρεσβείας βάσει της οποίας ξεκίνησε αυτή η ιστορία. «Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δουλεύουν για συγκεκριμένους μεσάζοντες, ενώ εμείς δουλεύουμε για τη χώρα», προσέθεσε.

«Προσπαθείτε να δηλητηριάσετε την πολιτική ζωή του τόπου», επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «στην προσπάθεια σας να δημιουργήσετε αντιπολιτευτικό λόγο εμπλέκετε το διπλωματικό σώμα και τις ένοπλες δυνάμεις και αυτό θα σας ακολουθεί σε όλη σας τη διαδρομή», και τελείωσε την ομιλία του λέγοντας: «Καλή σας νύχτα κ. Μητσοτάκη».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr