ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Ν. Βούτση – Αν. Λοβέρδου για τα έγγραφα για τη Σ. Αραβία

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 27 Νοεμβρίου 2017, 19:44 / Ανανεώθηκε 28 Νοεμβρίου 2017, 09:44
Κόντρα Ν. Βούτση – Αν. Λοβέρδου για τα έγγραφα για τη Σ. Αραβία
Facebook Twitter Whatsapp

Σύγκρουση μεταξύ του Προέδρου της Βουλής και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επικριτικός ως προς τη κίνηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να δώσει σε δημοσιογράφους απόρρητα έγγραφα για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης υπερασπίστηκε τη θέση που έχει κρατήσει ήδη από τα μέσα της προηγούμενης βδομάδας, με αφορμή την κατάθεση στα πρακτικά από τον κ. Λοβέρδο απόρρητων εγγράφων, λέγοντας πως «η κατάσταση αυτή δείχνει μερικά πράγματα επειδή ήμουν εκ της θέσεώς μου εμπλεκόμενος, δείχνει ότι εξαρχής αυτός ήταν ο στόχος, να προετοιμαστεί το έδαφος κα δια του Τύπου».

«Πιστεύω ότι διαφυλάξαμε τη Βουλή από το να γίνει όχημα δημιουργίας εντυπώσεων και παράνομης διαχείρισης απορρήτων εγγράφων», δήλωσε και πρόσθεσε: «δεν υπήρξε καμία συγκάλυψη οι αναφορές που μπορεί να γίνονται προφορικά χωρίς να κατατίθενται έγγραφα και με πρόσκληση να έρθουν σε επαφή με τα έγγραφα στην οικεία αρχή».

Νωρίτερα μάλιστα ο πρόεδρος διάβασε στη κ. Γεννηματά τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής προκειμένου να εξηγήσει τους χειρισμούς στους οποίους έχει προβεί το τελευταίο διάστημα. «Καμία αντίρρηση και από καμία πλευρά δεν υπήρξε στη Διάσκεψη των Προέδρων από αυτήν που εφαρμόζω και τώρα, πιστός και στον όρκο μου», δήλωσε.

Απαντώντας στις αναφορές περί του απορρήτου ο Ανδ. Λοβέρδος είπε πως από τη πρώτη στιγμή απευθύνθηκε στη Βουλή για να καταστήσει σαφές το υλικό που περιήλθε σε γνώση του και πως «ήξερα ότι το ένα από τα τρία έγγραφα το έχει δώσει ο κ. Καμμένος στις 7 του Νοέμβρη. Δώσατε τη σύμβαση χωρίς την αναφορά σε απόρρητο».

Κοινή δήλωση ΔΗΣΥ – Ποταμιού 

Πάντως Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης με κοινή δήλωση των ίδιων και των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που προεδρεύουν, εξήγησαν γιατί έδωσαν στη δημοσιότητα τα απόρρητα έγγραφα.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, «για απόπειρα να αποκρύψουν από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου τα τρία έγγραφα που κατατέθηκαν στον προεδρεύοντα της Βουλής, στη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου 2017 προκειμένου να αναγνωστούν από τα μέλη του σώματος, προστατεύοντας το απόρρητό τους».

Οι βουλευτές των δυο κομμάτων κάνουν λόγο για απόδειξη άγνοιας της διάκρισης των εξουσιών από τους υπουργούς και τον πρόεδρο της Βουλής, τη στιγμή που ένα εξ αυτών, το είχε καταθέσει στη Βουλή -όπως ισχυρίζονται- ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας.

Κάνουν επίσης λόγο για σοβαρό θεσμικό και πολιτικό ζήτημα: «Κάθε απόπειρα να μην ενημερωθούν τα μέλη της Βουλής για μια σκανδαλώδη κι επικίνδυνη υπόθεση, στοχεύει στη συγκάλυψη ευθυνών που είναι ανοικτό ζήτημα το πόσο ψηλά φτάνουν» αναφέρουν στη δήλωσή τους οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού.