current views are: 11

28 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση11:16

Εξεταστική για την Υγεία: Κατέθεσε ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θ. Παπαδημητρίου

Νέα συνεδρίαση την Πέμπτη το μεσημέρι 

Δημοσίευση 11:16’

Νέα συνεδρίαση την Πέμπτη το μεσημέρι 

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, με τους εισηγητές να προσπαθούν να εμβαθύνουν σε υποθέσεις προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ, αλλά και στα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την επικοινωνία του φορέα στα ΜΜΕ.

Σήμερα στην Εξεταστική κατέθεσε ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου.

Εν τω μεταξύ, η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών το CD με τις συνομιλίες του Θ. Παπαδημητρίου με τον διευθυντή του γραφείου του Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να αποφασίσει αν μπορεί ή όχι να γίνει χρήση του από την Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππα θα πρέπει «για να έχουμε την ασφάλεια για το υλικό, να πάει σε μια υπηρεσία που να ξέρουμε ότι η καταγραφή του θα έχει φερεγγυότητα και αξιοπιστία».

Από την δική του πλευρά, ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι: «θα πρέπει να γίνει ταυτοποίηση του υλικού, τεχνικός έλεγχος και να διευρενηθεί η δυνατότητα αν μπορούμε να κάνουμε χρήση του, καθώς αυτό μπορεί να γίνει μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Θα πρέπει να ενημερωθεί ο εισαγγελέας σε κάθε περίπτωση». 

Την ίδια στιγμή, ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης ανέφερε ότι «το υλικό είναι νόμιμο και μπορεί να γίνει χρήση του από την επιτροπή. Μιλάμε για δύο παράγοντες του Δημοσίου που η συζήτησή τους επηρεάζει το Δημόσιο συμφέρον». 

Στα αμιγώς της κατάθεσής τώρα, σε μια εισαγωγή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης υποστήριξε ότι για τον κ. Παπαδημητρίου υπάρχουν τρεις δικογραφίες, η μία από τις οποίες είναι στη διάθεσή του ακροατηρίου και οι άλλες δύο είναι σε φάση διερεύνησης. 

Θ. Παπαδημητρίου: Παραποιημένο το υλικό του CD 

Ο κ. Παπαδημητρίου άρχισε την κατάθεσή του με μια εισαγωγή σχετικά με τα προβλήματα υγείας του, αλλά και την φερόμενη ως άρνησή του να παραστεί στην επιτροπή: «Ουδέποτε επέδειξα ασέβεια στο θεσμικό σας ρόλο, δήλωσα εγγράφως τον πλήρη σεβασμό μου στο θεσμικό σας ρόλο. Ουδέποτε επέδειξα τακτική εμπαιγμού, πάντα ανταποκρίθηκα στα μηνύματά σας. Ουδέποτε εξαφανίστηκα ή αρνήθηκα να προσέλθω. Ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω πως είχα επίσκεψη δύο περιπολικών στο ιατρείο μου.  Σας έχω γνωρίσει και τους λόγους υγείας μου. Έθεσα δύο θέματα, τα καρδιολογικό, με την υπέρταση, δήλωσα με υπομνηματά μου ότι έχω νεφρογενή υπέρταση, αλλά και το θέμα ενός πρόσφατου τραυματισμού μου. Δεν είπα όμως ότι δεν είμαι λειτουργικός για να απαντήσω στη Βουλή».

Σε σχέση με την πιστότητα του CD ο κ. Παπαδημητρίου ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για μονταρισμένο και παραποιημένο υλικό. «’Εχω καταθέσει στον εισαγγελέα γιαυτό. Είναι μονταρισμένο και παραποιημένο. Είναι προϊόν μοντάζ. Εδώ ακούγομαι ότι κατηγορώ τον δικηγόρο μου. Δεν θα μπορούσα να κατηγορώ τον δικηγόρο μου». 

Αναοφορικά με 23 προσλήψεις που έγιναν από το ΚΕΕΛΠΝΟ παραμονές των εκλογών υπογραμμισε ότι «δεν πρόκειται για προσλήψεις αλλά για συμβάσεις έργου και δεν ήταν αορίστου χρόνου. Ήταν αποζημιώσεις έργου. Υπάρχει δε και μια πλαστή σύμβαση ενός δημοσιογράφου, του Β. Μπεσκένη. Ουδέποτε αποζημιώθηκε ούτε εργάστηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τον έχω δει μια φορά στη ζωή μου». 

Συμπλήρωσε, δε, ότι υπάρχει παρουσιολόγιο στο Υπουργείο Υγείας, στο οποίο μπορούν να ελεγχθούν οι παρουσίες αυτών των 23 ατόμων στις θέσεις τους. 

Σε ερώτηση για τις αναθέσεις και τους διαγωνισμούς υπογράμμισε ότι «στο ΚΕΕΛΠΝΟ γινόνταν πάντα με προσφορές οι αναθέσεις, αλλά έγιναν και διαγωνισμοί».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδημητρίου για τα πλαστά τιμολόγια και την αμοιβή 1,4 εκατ. ευρώ σε ένα μόνο πρόσωπο «Η νυν διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια για τα πλαστά τιμολόγια, τονίζοντας οτι είναι αληθινά. Το σημερινό ΚΕΕΛΠΝΟ το αμφισβητεί ότι είναι πλαστά. Έχουν στείλει τα δελτία αποστολής παντού. Οι συναλλαγές είναι πραγματικές. Είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα. Δεν εμπλέκομαι εγώ σε αυτό. Όντως καταβλήθηκαν 1,4 εκατ. ευρώ για την έκδοση αφισών και τιμολογίων. Υπάρχουν τα δελτία αποστολής σε όλα τα σημεία. Η δράση όσον αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν πραγματική». 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λάππας ρώτησε, επίσης, για ποιο λόγο να σπαταληθεί τόσο δημόσιο χρήμα για κάτι που μπορεί να ήταν δωρεάν, με τον κ. Παπαδημητρίου να απαντά ότι «τα δωρεάν τηλεοπτικά σποτ ήταν με κλήρωση και παίζονταν τη νύχτα. Σας το εξήγησε και η κ. Κρεμαστινού».

Ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Γεωργαντάς ρώτησε, από την πλευρά του, για τα χρόνια του στο ΚΕΕΛΠΝΟ και για την απόλυσή του, με τον κ. Παπαδημητρίου να υποστηρίζει: «Απολύθηκα επειδή υπάρχει αυτή η δικογραφία και μάλιστα αζημίως. Απολύθηκα με την άσκηση της διώξεως. Υπάρχει υπάλληλος, ο οποίος δικάζεται για κακούργημα σε λίγες ημέρες, οικονομικής φύσεως και υπήρξε σύμβουλος του κ. Μουζάλα, ο οποίος συνεχίζει να είναι στο ΚΕΕΛΠΝΟ και δεν εθίγη. Είναι 14 χρόνια υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ και παραμένει στη θέση του. Η δικογραφία του αφορά συναφές αντικείμενο με τους μετανάστες και δεν έχει περάσει πειθαρχικό».

Με τη σειρά της η κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου ρώτησε για την πρακτική του ΚΕΕΛΠΝΟ σε σχέση με τις συμβάσεις με τα ΜΜΕ: «Το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδιδε τιμολόγια  προς εταιρείες επικοινωνίας, όχι σε δημοσιογράφους μεμονωμένα, λόγω προωθητικών ενεργειών ή κάποιας έκπτωσης που θα μπορούσαν να κάνουν με το μέσο» απάντησε ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο κ. Παπαδημητρίου μίλησε για την έκταση εποπτείας του εκάστοτε υπουργού Υγείας στο ΚΕΕΛΠΝΟ: «Η αυτονομία του ΚΕΕΛΠΟ είναι δεδομένη από το νόμο. Ο υπουργός ελέγχει απολογιστικά το ΚΕΕΛΠΝΟ και μπορεί να διατάξει ελέγχους από το ΣΕΥΠ. Τέτοιοι έλεγχοι έχουν γίνει πάρα πολλοί στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο υπουργός μπορεί να παρεμβαίνει και μπορεί να διακόπτει διαδικασίες». 

Παράλληλα, ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρθηκε ξανά στον σύμβουλο του κ. Μουζάλα, λέγοντας ότι ο σύμβουλός του ήταν ”απόφοιτος Γυμνασίου”. Όπως υπογράμμισε «ήταν στο ΚΕΕΛΠΝΟ και έγινε διάθεσή του στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και παραμένει παρότι ήταν σε ανοιχτή ακροαματική διαδικασία και διώκεται για κακούργημα». 

Ο κ. Παπαδημητρίου έδωσε, μετά από ερώτηση του Η. Κασιδιάρη διευκρινίσεις για το ηχητικό υλικό του CD: «Δεν μπορώ να προσδιορίσω πότε έγινε αυτός ο διάλογος. Είναι ηχητικό χώρου, δεν είναι τηλεφωνική συνομιλία. Υποτίθεται ότι μίλαγα από το χώρο σε κάποιον στο τηλέφωνο. Μιλάω εγώ και δεν ακούγεται η άλλη πλευρά. Είναι προφανές ότι είναι συρραφή. Τη θεωρώ κατά το μεγαλύτερο μέρος της μονταρισμένη. Είναι τέσσερις ξεχωριστές συνομιλίες που την έχουν κάνει να φαίνεται σαν μία. Σε πολλά σημεία δεν είναι ο τρόπος που μιλάω έτσι. Φαίνεται ότι μιλάω για το δικηγόρο μου, ότι δήθεν είχε κάποια σχέση με μια υπόθεση με ανώτατο Αρεοπαγίτη. Σε δύο τρία σημεία αναφέρει χυδαίες, δικές μου φράσεις. Με εκθέτει συνολικά». 

Πάνω στο ίδιο θέμα πρόσθεσε: «Τέτοιου τύπου συζητήσεις με εκφράσεις αγοραίες δεν έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου. Έχω υπόψη μου ποιος μπορεί να έκανε την καταγραφή και θα προσφύγω στη δικαιοσύνη». 

Ερωτηθείς, επίσης, ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ επανήλθε στα χρήματα που σπαταλήθηκαν για τηλεοπτικά σποτ: «Πολλές φορές με το ΕΣΡ κάναμε αιτήσεις για να παίξουν μηνύματα και να τα βλέπει ο κόσμος. Παρόλαυτα, τα δωρεάν κοινωνικά μηνύματα είναι σε ώρες νυχτερινές, δεν είναι σε ώρες υψηλής θεαματικότητας». 

Ο Ν. Νικολόπουλος ρώτησε για το πως αξιολογούνταν και προσλαμβάνονταν υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα, με τον κ. Παπαδημητρίου να τονίζει ότι δεν είχε εκείνος κάποια δικαιοδοσία σε αυτό. 

Ο κ. Παπαδημητρίου μίλησε, επίσης, για το πως γινόταν οι πολιτικές δημόσιας υγείας: «Οι υπουργοί έχουν ένα ρόλο. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε την λεγόμενη ”εκτίμηση κινδύνου” στον υπουργό που οδηγούσε σε έναν σχεδιασμό πολιτικής. Και σήμερα αυτό κάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ»

Αναφορικά με τις προσλήψεις, επίσης, πρόσθεσε: «Αν δείτε τα πρακτικά των προσλήψεων θα δείτε ότι υπήρχαν σαφέστατα κοινωνικά κριτήρια. Οι 23, οι οποίες αναφέρονται στη δικογραφία δεν είναι προσλήψεις. Οι προσλήψεις είναι με δελτίο παροχής υπηρεσιών και παίρνουν μηνιάτικο. Γιαυτές έγινε εκδήλωση πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Όπως και σήμερα τα κριτήρια είναι αν θα μπορούσαν να προάγουν τα θέματα του υπουργείου». 

Η εξέταση του Θ. Παπαδημητρίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη στις 13.00. 

 


σχετικα αρθρα