current views are: 10

8 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση12:18

ΝΔ κατά Γ. Μουζάλα: «Μνημείο ανευθυνότητας η δήλωση για τη Μόρια»

«Με μία δήλωση που αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε χθες στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα υπάρξουν νεκροί στη Μόρια από την κακοκαιρία”

Δημοσίευση 12:18’

«Με μία δήλωση που αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε χθες στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα υπάρξουν νεκροί στη Μόρια από την κακοκαιρία”

Σφοδρή επίθεση κατά του Γιάννη Μουζάλα εξαπολύει η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στο γερμανικό Spiegel, όπου ερωτηθείς εάν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πάλι θύματα από το κρύο στη Μόρια, απάντησε: “Όχι, δεν μπορώ να το κάνω”.

«Με μία δήλωση που αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε χθες στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα υπάρξουν νεκροί στη Μόρια από την κακοκαιρία”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, εξαπολύοντας τα πυρά της κατά του κ. Μουζάλα: 

“Είναι πια προφανές ότι ο κ. Μουζάλας δεν έχει καμία συναίσθηση του ρόλου του. Όπως άλλωστε και ο πρωθυπουργός που διατηρεί στη θέση του έναν υπουργό, ο οποίος αντί να κάνει τη δουλειά του, παριστάνει το σχολιαστή των εικόνων ντροπής στα κέντρα υποδοχής για τις οποίες φέρει ακέραιη την ευθύνη».

Οι δηλώσεις του Γ. Μουζάλα στο Spiegel

Για την κατάσταση που επικρατεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, αλλά και για την συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό μίλησε στο γερμανικό Spiegel ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Σε ερώτηση εάν η Μόρια της Λέσβου έχει προετοιμαστεί καλύτερα εν όψει του χειμώνα σε σύγκριση με πέρυσι, ο υπουργός απαντά ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία: «Ήδη στέλνουμε περισσότερο εξοπλισμό και τρόφιμα στον καταυλισμό. Ωστόσο το κλειδί είναι ο αριθμός των νεοαφιχθέντων. Εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, τότε πιστεύω ότι έχουμε προετοιμαστεί καλά. Σκεφτόμαστε να κλείσουμε και δωμάτια ξενοδοχείων».

Ερωτηθείς εάν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πάλι θύματα από το κρύο, ο κ. Μουζάλας απαντά: «Όχι, δεν μπορώ να το κάνω. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση».

Γιατί όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα προκειμένου να αποσυμφοριστούν τα νησιά; «Η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας προβλέπει αυτό τον περιορισμό σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. (Όλοι οι αιτούντες άσυλο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων πρέπει να μένουν στα hotspot των νησιών μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους). Η συμφωνία είναι δεσμευτική και για τις δυο πλευρές. Θα έπρεπε να διαλύσουμε τους προσφυγικούς καταυλισμούς και να αφήσουμε να καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία; Όχι, δεν θα το κάνουμε. Αυτό είναι προς το συμφέρον και της Ε.Ε.» εξηγεί ο υπουργός.

Ο κ. Μουζάλας παραδέχεται μεν ότι πρόκειται για μια διαφιλονικούμενη συμφωνία, ωστόσο, όπως σημειώνει, «[…] είναι επίσης αλήθεια ότι η συμφωνία έχει οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των νεοαφιχθέντων προσφύγων κατά 97%».

«Όλοι όσοι ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να πάνε στις Βρυξέλλες και να διαμαρτυρηθούν εκεί προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των άμεσων επαναπροωθήσεων από την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω του μηχανισμού μετεγκατάστασης. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, θα χτίζουμε και άλλους καταυλισμούς όπως αυτόν στη Μόρια» αναφέρει.

Πηγή: Deutsche Welle


σχετικα αρθρα