ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονες αντιδράσεις για τη δήλωση Γ. Μουζάλα περί ενδεχομένου θυμάτων στη Μόρια

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 8 Δεκεμβρίου 2017, 19:15 / Ανανεώθηκε 8 Δεκεμβρίου 2017, 20:58
Έντονες αντιδράσεις για τη δήλωση Γ. Μουζάλα περί ενδεχομένου θυμάτων στη Μόρια
Facebook Twitter Whatsapp

Τα ρίχνει στον δήμαρχο Λέσβου το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πλήθος σχολίων και αρνητικών αντιδράσεων προκάλεσε η παραδοχή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στο περιοδικό Spiegel, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα υπάρχουν θύματα λόγω του χειμώνα στη Μόρια της Λέσβου.

Πρόκειται για μια κινητική δήλωση, που δείχνει πως τελικά ίσως το υπουργείο να μην έμαθε κανένα μάθημα από τον περσινό δραματικό χειμώνα που πέρασε ο καταυλισμός – κολαστήριο. «Όχι, δεν μπορώ να το κάνω. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας που έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας: «Ήδη στέλνουμε περισσότερο εξοπλισμό και τρόφιμα στον καταυλισμό. Ωστόσο το κλειδί είναι ο αριθμός των νεοαφιχθέντων. Εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, τότε πιστεύω ότι έχουμε προετοιμαστεί καλά. Σκεφτόμαστε να κλείσουμε και δωμάτια ξενοδοχείων».

Όπως αναμενόταν, η εν λόγω αποστροφή, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια τοπικών παραγόντων στη Λέσβο, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ανέφερε πως ο υπουργός, όσο δεν προχωρά στην αποσυμφόρηση των καταυλισμών, συνεχίζει «τον εκβιασμό των τοπικών κοινωνιών». Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει πως ο υπουργός «είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την κατάσταση του ΚΥΤ Μόριας, για το ότι κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές κατά τη διάρκεια του χειμώνα και για το ότι οι κοινωνίες των νησιών συνεχίζουν να σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος. Αντί λοιπόν να παίζει ανεπιτυχώς το παιχνίδι μετατόπισης των ευθυνών, ας πράξει το αυτονόητο και αυτό που σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες έχουν ζητήσει».

Αλλά και η Νέα Δημοκρατία σχολίασε με αιχμηρό τρόπο τη δήλωση του κ. Μουζάλα. «Είναι πια προφανές ότι ο κ. Μουζάλας δεν έχει καμία συναίσθηση του ρόλου του. Όπως άλλωστε και ο πρωθυπουργός που διατηρεί στη θέση του έναν υπουργό, ο οποίος αντί να κάνει τη δουλειά του, παριστάνει το σχολιαστή των εικόνων ντροπής στα κέντρα υποδοχής για τις οποίες φέρει ακέραιη την ευθύνη», σημειώνει η ΝΔ.

Ζητάει και τα ρέστα το υπουργείο

Αργά το απόγευμα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απάντησε στις επικρίσεις με έναν τρόπο που μοιάζει να ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά. Επί της ουσίας προσπαθεί να… μοιραστεί τις ευθύνες με τις τοπικές κοινωνίες, κατηγορώντας τον δήμαρχο πως εμποδίζει την επέκταση των καταυλισμών.

«Κινήσεις που αποτρέπουν τη βελτίωση των συνθηκών στις δομές φιλοξενίας δεν θα γίνουν δεκτές από την ελληνική πολιτεία. Γι΄ αυτό δεν θα δεχθούμε την παρεμπόδιση τοποθέτησης οικίσκων σε αντικατάσταση σκηνών εντός της Μόριας, όπως απειληθήκαμε στην πρόσφατη συνάντησή μας». Οι υποδομές, προσθέτει, θα πρέπει να κατασκευαστούν, «ώστε αφενός να διευκολυνθούν οι επιστροφές στην Τουρκία, αφετέρου να τονιστεί το αίσθημα ασφάλειας στο νησί».

Το υπουργείο καταλήγει, λέγοντας ότι «οι ευθύνες όλων μας είναι δεδομένες και κατανεμημένες».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr