current views are: 11

10 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση15:41

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την καταγγελία – «βόμβα» από τον πρόεδρο του ΣτΕ

«Και οι κρίνοντες κρίνονται» απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης

Δημοσίευση 15:41’

«Και οι κρίνοντες κρίνονται» απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης

Καταγγελλίες «φωτιά» έκανε ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου μετά την τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή στο πλαίσιο των εργασιών της  33ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. 

Ο κ. Σακελλαρίου μίλησε για «ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη. «Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση Δικαιοσύνης και Κυβέρνησης. Είδα όμως ότι η αντιπαράθεση αυτή να αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγέλλω από το βήμα αυτό την ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη. 

Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά. Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα», τόνισε. 

Η σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – Δικαιοσύνης όπως ήταν φυσικό προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

«Δεν υπάρχει προηγούμενο η ηγεσία της Δικαιοσύνης να καταγγέλλει δημοσίως τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό για ωμή παρέμβαση στο έργο της», τονίζει η Νέα Δημοκρατία.  

«Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ο κ. Κοντονής θα είχε ήδη αποπεμφθεί από την θέση του», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πειραιώς και προσθέτει:

«Αλλά για το καθεστώς Τσίπρα – Καμμένου είναι ψιλά γράμματα ακόμη και η διάκριση των εξουσιών που κατοχυρώνει την Δημοκρατία».

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει πως «η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια επηρεασμού των δικαστών».

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «νέα, προκλητική, ωμή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης στο έργο των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, και μάλιστα από το βήμα της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος», τονίζει πως «σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της συστηματικής καθεστωτικής απόπειρας χειραγώγησης της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης από μια επικίνδυνη και αυθαίρετη κυβέρνηση» και σημειώνει: «Απαντώντας στη νέα εκτροπή του κ. Κοντονή, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας διατύπωσε αυτό που όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν διαπιστώσει με αποστροφή: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξακολουθεί με θρασύ και απροκάλυπτο τρόπο να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και να μεταχειρίζεται τους λειτουργούς της ως μέσα εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων και σκοπών. Ματαιοπονούν. Οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, όλα αυτά τα χρόνια της θεσμικής κρίσης έχουν αρθεί στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων. Με σθένος και αξιοπρέπεια, έχουν υψώσει το ανάστημά τους απέναντι σε κάθε είδους απειλή. Σε κάθε απόπειρα παρέμβασης και επηρεασμού. Το μήνυμά τους είναι σαφές κι αυστηρό: Κανείς δεν διώκεται κατά παραγγελία κέντρων εξουσίας και συμφερόντων. Κανείς δεν παγιδεύεται σε σκηνοθετημένες διώξεις και αναμοχλεύσεις υποθέσεων. Κανείς δεν επιτρέπεται να εμπλέκεται σε καφκικές ανακριτικές και διωκτικές διαδικασίες».

«Η Δικαιοσύνη δεν υποτάσσεται σε συμφέροντα και πιέσεις απ’ όσο ψηλά κι αν προέρχονται» και προσθέτει: «Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια επηρεασμού των δικαστών. Επιβάλλεται να σταματήσει εδώ και τώρα τα παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου. Ως εδώ».

Στ. Κοντονής: Να ελέγχονται όλοι ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία

Μετά την αντιπαράθεση που υπήρξε νωρίτερα σήμερα κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, για το θέμα των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των δικαστών και των εισαγγελέων, μεταξύ του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου και του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ο τελευταίος δήλωσε: «Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία».

Παράλληλα, ο κ. Κοντονής προσέθεσε: «Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα δεν θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους».

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα