current views are: 13

11 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση17:41

Κόντρα Γ. Μουζάλα – Δήμου Λέσβου για τους οικίσκους στη Μόρια

Ο κ. Μουζάλας κάλεσε «το λαό των νησιών να βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και για αποσυμφόρηση των νησιών και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στα camps».

Δημοσίευση 17:41’

Ο κ. Μουζάλας κάλεσε «το λαό των νησιών να βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και για αποσυμφόρηση των νησιών και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στα camps».

Επικριτικός απέναντι στην στον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό εμφανίζεται ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατηγορώντας τον για παρεμπόδιση τοποθέτησης οικίσκων στη Μόρια στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει «για να φτιάξει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στο camp.

Ο κ. Μουζάλας σήκωσε το γάντι στον απόηχο των κατηγοριών του κ. Γαληνού και απάντησε ότι «Αυτοί που χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα τις κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, αυτοί εμποδίζουν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους».

Ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε τον δήμαρχο Λέσβου ότι για δεύτερη φορά σήμερα «παρεμπόδισε το να ξεφορτωθούν» οι 50 οικίσκοι που έστειλε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει «για να φτιάξει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στο camp της Μόριας».

Επίσης, ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο δήμαρχος ήταν «απόλυτα ενημερωμένος ότι θα μεταφέρουμε σπιτάκια για να βελτιώσουμε τις συνθήκες στο υπάρχον camp» και «για τα στοιχεία από την προσπάθεια που κάνουμε να ελαττώσουμε τον πληθυσμό στο νησί», ενώ έστειλε το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση θα επιμείνει και θα πετύχει το στόχο για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων».

Ο κ. Μουζάλας κάλεσε «το λαό των νησιών να βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και για αποσυμφόρηση των νησιών και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στα camps».

Σχετικά με τη διαδικασία του ασύλου ο κ. Μουζάλας προανήγγειλε για άλλη μια φορά «νέες νομοθετικές ρυθμίσεις» για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι «αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι η κυβέρνηση θα βρει λύση χωρίς να παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα από τις 27 Νοεμβρίου 2017 μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο 1.263 άτομα στην ενδοχώρα, ενώ μόνο το τελευταίο 48ωρο οι μεταφορές ανήλθαν σε 677. Συνολικά από τις αρχές του χρόνου οι μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα ανήλθαν σε 15.000. Οι μεταφορές αφορούν ευάλωτους, σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, και όπως διευκρίνισε ο υπουργός «οι ευάλωτοι έχουν μια τριπλή διαδικασία διαπίστωσης, από την υπηρεσία Υποδοχής, από την ιατρική υπηρεσία και μετά ακολουθεί η άρση γεωγραφικού περιορισμού».

Για το συμβάν τοποθετήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο Λέσβου ο οποίος τον ενημερώσε ότι οι οικίσκοι είναι για την αντικατάσταση των σκηνών και όχι για νέα δομή.

Ο κ. Γαληνός σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ζήτησε γραπτή ενημέρωση από τον κ. Φλαμπουράρη, η οποία και απεστάλη.

Στην συγκεκριμένη επιστολή η οποία υπογράφεται από το διευθυντή του γραφείου του υπουργού Επικρατείας σημειώνεται ότι «έχει ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών και ιδιαίτερα της νήσου Λέσβου. Ο στόχος είναι πολύ γρήγορα να διαμένουν στη Μόρια σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες πολύ λιγότερα άτομα».

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας, όταν όταν η δημοτική αρχή Μυτιλήνης  μπλόκαρε από φορτηγό πλοίο που μετέφερε στο εμπορικό λιμάνι της πόλης την μεταφορά 50 οικίσκων για τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια.

Αμέσως μετά την άφιξη του πλοίου απορριμματοφόρα του δήμου απέκλεισαν την μπουκαπόρτα του πλοίου, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο δήμαρχος με αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότητας της Μόριας και κατοίκους του χωριού, στάθηκαν μπροστά στο πλοίο απαγορεύοντας έτσι την εκφόρτωση των οικίσκων.

Επί τόπου έσπευσε ισχυρή δύναμη της αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή και τον λιμενάρχη, στους οποίους όμως ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει εκφόρτωση των οικίσκων αφού ο καταυλισμός δεν θα επεκτείνει τις υποδομές του ούτε κατά μία θέση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών του τόπου και των φορέων τους».


σχετικα αρθρα