current views are: 10

19 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση04:58

ΠΑΜΑΚ: Ο Κ. Μητσοτάκης παγιώνει τη διαφορά, θέτει ατζέντα και… κοιτά Ποτάμι

«Μάχη» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για προσέλκυση ψηφοφόρων άλλων κομμάτων

Δημοσίευση 04:58’

«Μάχη» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για προσέλκυση ψηφοφόρων άλλων κομμάτων

Σταθερά διψήφια παραμένει η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ και στην τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δευτέρας. Οι 12 μονάδες (30% Ν.Δ. έναντι 18% ΣΥΡΙΖΑ) που χωρίζουν τα δύο κόμματα αποτελούν ένα σαφές και μάλλον μη αναστρέψιμο προβάδισμα για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος βλέπει δύο από τα βασικά θέματα που έθεσε, τις τελευταίες εβδομάδες, στην δημόσια ατζέντα να αποδίδουν.

Συγκεκριμένα, το ζήτημα της πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, με την εμπλοκή και του Π. Καμμένου, αντιμετωπίζεται ως υπόθεση με υπόνοια σκανδάλου από το 60% των πολιτών, ποσοστό που αγγίζει το 80% για τους γαλάζιους ψηφοφόρους και το εξαιρετικά σοβαρό 49% για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχα εμπεδωμένη είναι, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, και η άποψη των πολιτών ότι δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία έναντι των πλειστηριασμών. Επτά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, ποσοστό που φθάνει στο 86,5% για τους γαλάζιους ψηφοφόρους και το υψηλότατο 60,5% για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι, συνεπώς, τυχαία η επιλογή του Αλ. Τσίπρα να συναντηθεί, χθες, με τους εκπροσώπους των τραπεζών, επιχειρώντας να ρίξει το μπαλάκι των ευθυνών στις τράπεζες για τα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα.

Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας – σε μία περίοδο που επιμένει στο αφήγημα της εξόδου από το μνημόνιο και διανέμει το κοινωνικό μέρισμα – βλέπει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να παραμένουν κολλημένα και, παράλληλα, σημαντικό τμήμα της εκλογικής του βάσης να μην υιοθετεί τις θέσεις που διατυπώνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ενδεικτικό παράδειγμα η επίσκεψη Ερντογάν που αναδεικνύεται σε μείζον πλήγμα για την εικόνα της κυβέρνησης, καθώς μόλις το 12% θεώρουν την επίσκεψη επωφελή για την Ελλάδα. Το μόνον ενδεχομένως όφελος για το κυβερνών κόμμα είναι η ελαφρά μείωση του ποσοστού όσων εκτιμούν ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές διακυβέρνησης, με αντίστοιχη αύξηση όσων θεωρούν ότι, όποιος κι αν κυβερνήσει θα κάνει λίγο ως πολύ τα ίδια πράγματα.

Στον αντίποδα, η απογοήτευση μοιάζει να επιστρέφει καθώς μετά από μήνες αποκλιμάκωσης, το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι θα έρθουν χειρότερες ημέρες αυξήθηκε στο 55% (από 50% τον προηγούμενο μήνα), με ανάλογη μείωση του αριθμού όσων θεωρούν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν ή τουλάχιστον δεν θα επιδεινωθούν περαιτέρω.

Αν, πάντως, κάτι επιβεβαιώνεται από την τελευταία δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ για το 2017 αυτό είναι το σοβαρό πρόβλημα συσπείρωσης για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου πείθει μόνον το 48% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο του 2015, χάνοντας 9 μονάδες προς τη Ν.Δ., 2 προς το ΠΑΣΟΚ και ένα 28,5% προς την αποχή ή το «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ». Πρόκειται για ψηφοφόρους απογοητευμένους που, σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών, όχι μόνον έχουν απομακρυνθεί αλλά τους είναι εξαιρετικά δύσκολο και να επιστρέψουν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα, όπως έχει αναλύσει και κατά το παρελθόν το Newpost, η συσπείρωση της Ν.Δ. μοιάζει να χτυπάει ταβάνι (86,5%) χωρίς να χάνει ουσιωδώς προς κάποιο κόμμα αλλά μάλλον προς την αποχή και το άκυρο.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, στοιχείο για τη Ν.Δ. μοιάζει να είναι η αποτύπωση της ροής των ψηφοφόρων προς το Κίνημα Αλλαγής. Εκτός από τις δύο μονάδες από το ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος φορέας παίρνει και μία μονάδα από τη Ν.Δ.

Την ίδια στιγμή, όμως, στο νέο σχήμα προσέρχονται λιγότεροι από τους μισούς (41,5%) ψηφοφόρους του Ποταμιού, ένα σώμα που – υπό προϋποθέσεις – θα μπορούσε προοδευτικά να επιλέξει τη Ν.Δ. Με όρους πολιτικής δυναμικής σε χρόνο εκλογών, όταν δηλαδή η πόλωση των δύο «μεγάλων» θα κτυπά κόκκινο, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί βασίμως να φιλοδοξεί πως θα απορροφήσει ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του Ποταμιού.

Μπορεί το τελικό άθροισμα να μην υπερβαίνει τις δύο μονάδες, ωστόσο με την αυτοδυναμία να κρίνεται ενδεχομένως στο όριο και τη δυναμική των κομμάτων να κρίνεται και από τις λεπτομέρειες, η προσέλκυση των ψηφοφόρων του Ποταμιού μπορεί να αποδειχθεί κομβικής σημασίας.


σχετικα αρθρα