current views are: 9

19 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση19:46

Τα μηνύματα του Αλ. Τσίπρα στη Δικαιοσύνη και οι αιχμές για το πόθεν έσχες

Σφοδρή επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη 

Δημοσίευση 19:46’

Σφοδρή επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη 

Το τέλος των «μνημονιακών» όπως τους χαρακτήρισε, προϋπολογισμών, οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, κήρυξε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την τοποθέτηση του στην επίμαχη συζήτηση ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η χώρα αφήνει πίσω της μια εποχή που κανείς δε θέλει να θυμάται, μια περίοδο «ταπείνωσης» και «αναξιοπρέπειας». «Η Ελλάδα επιστρέφει ανακτώντας την αυτοδυναμία της και το κύρος της στη διεθνή σκηνή και έχει την ευκαιρία να απαλλαγεί από παθογένειες του παρελθόντος που μας οδήγησαν στη περιπέτεια», δήλωσε και σημείωσε: «έχοντας ολοκληρώσει μια δύσκολη προσαρμογή και ανακτήσει την αξιοπιστία στη διαχείριση των δημόσιων πόρων και μεταρρυθμίσεις που κανείς δε τόλμησε»!

Ακόμα, ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέκρινε τη δική του διακυβέρνηση και αυτή του κ. Σαμαρά.

«Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης με μηδενική αξιοπιστία με τα επιτόκια δανεισμού για 10ετή ομόλογα στο 8%. Με μια κυβέρνηση που είχε δεσμευτεί όχι σε υπερβολικά αλλά τρελά πλεονάσματα 4,5 %. Μια χώρα που είχε μπει στο γύψο με μέτρα 65 δις ευρώ που είχαν βυθίσει την οικονομία σε πρωτοφανή ύφεση που συρρικνώθηκε 25% το ΑΕΠ και έχασε το 40% του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Αυτή τη χώρα παραλάβαμε! Κυβερνούσατε με ΠΝΠ και ΜΑΤ με δακρυγόνα στη Πλατεία Συντάγματος», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «τι παραλάβαμε και ποιος σας έριξε: ο ελληνικός λαός γιατί δεν άντεχε άλλο το πολιτικό σύστημα που λεηλάτησε βλέποντάς το αγκαζέ να συνεχίζει τη λεηλασία. Γιατί συνεχίστηκε αυτή και στα χρόνια των μνημονίων που όλοι έπρεπε να σφίξουν το ζωνάρι. Και έδωσε σε μας εντολή διαπραγμάτευσης που τηρήσαμε και υλοποιήσαμε μέχρι κεραίας παρά τις συνθήκες ασφυξίας που είχατε δημιουργήσει σχεδιάζοντας τη παρένθεση. Καταλήξαμε σε δύσκολο συμβιβασμό με τους εταίρους αλλά πολύ πιο ρεαλιστικό από αυτό που είχατε φορτώσει. Δε καταφέραμε όλα όσα θέλαμε αλλά κάναμε πολύ ηπιότερη προσαρμογή».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε γιατί ο ελληνικός λαός επέλεξε και πάλι τη δική του κυβέρνηση για τη διαχείριση του τρίτου μνημονίου. «Ξεγελάστηκε ο λαός; Εσείς που περιφέρεστε και υποστηρίζετε το φαύλο success story του κ. Σαμαρά! Για το’τι ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε πάλι εμάς και καταδίκασε εσάς στην αντιπολίτευση; Μήπως είναι αδαής ο λαός και δε καταλαβαίνει; Όχι συνάδελφοι δεν είναι χαζός ο λαός έχει και μνήμη και διαίσθηση σας γνωρίζει πολύ καλά και αυτή είναι η αιτία που θα οδηγήσει και πάλι σε ήττα στις εκλογές του 19’».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη περίοδο του 2014 και στους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης, παίρνοντας ουσιαστικά θέση στη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί. Όπως είπε  το 14’ η κυβέρνηση πάσχιζε να πετύχει κάτι άπιαστο: να αποκτήσει γραμμή πίστωσης με πολύ ισχυρή επιτήρηση και προαπαιτούμενα που δεν μπορούσε να περάσει και να κλείσει την αξιολόγηση. «Για το λόγο αυτό σας θυμίζω στείλατε το κ. Χαρδούβελη να συναντήσει τη Λαγκάρντ! Είχατε σχέδιο να στήσετε το ψεύτικο τέλος των μνημονίων αφού θα κρύβατε στη πιστωτική γραμμή τα χρήματα για κάλυψη αναγκών της χώρας και τα προαπαιτούμενα της 5ης αξιολόγησης. Τον κ. Χαρδούβελη σας τον έστειλαν πίσω όχι γιατί δε σας αγαπούσαν αλλά γιατί δε θα μπορούσαν να αυτοεξευτελιστούν. Θα γελούσαν και οι πέτρες με επιτόκια δανεισμού στο 8%», σημείωσε και πρόσθεσε: «Κακό σας έκανε η σπουδή του κ. Σαμαρά να εμφανιστεί από τη κρυψώνα του μετά από 2,5 χρόνια!».

Μιλώντας για τους φορολογικούς παραδείσους, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «φειδωλό» τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις αναφορές του. «Δεν λέτε κουβέντα! Ξέρουμε ότι πρόκειται για μια νομική διαδικασία φοροαποφυγής που εξυπηρετεί ταξικά στα συμφέροντα που θέλετε να εκπροσωπείστε. Η σιωπή σας όμως είναι αποκαλυπτική! Πάρτε θέση!», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «δε νιώθετε άνετα με αυτό το ζήτημα αλλά αλήθεια κ. Μητσοτάκη σε μια συζήτηση περί μηχανισμών ελέγχων ποια είναι η θέση σας για τα πόθεν έσχες. Πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχει; Γιατί προσπαθήσατε να θέσετε θέμα σύγκρουσης κυβέρνησης και Δικαιοσύνης;».

Μάλιστα έστειλε και μήνυμα στους Δικαστές λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση παρέμβασης σε καμία από τις άλλες δύο εξουσίες και ότι τιμά και σέβεται τους Δικαστές. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως «δεν θα επιτρέψουμε την αναπαραγωγή του δικτύου της παραεξουσίας και αποφυγής ελέγχων από πουθενά! Όλοι θα είναι ίσοι απέναντι στο νόμο!».

Αξίζει να σημειωθεί πως σε μια αναφορά που ίσως να παίξει το ρόλο της στο μέλλον, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως μετά το τέλος του μνημονίου, το προσεχή Αύγουστο θα πρέπει να γίνει συζήτηση για την εργασιακή προστασία και την εναρμόνιση των μισθών «εκεί που θα έπρεπε να είναι».


σχετικα αρθρα