ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακεδονικό: Ο Κ. Μητσοτάκης δεν πάει Προεδρικό χωρίς συμφωνία Αλ. Τσίπρα - Π. Καμμένου

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 28 Δεκεμβρίου 2017, 10:36 / Ανανεώθηκε 28 Δεκεμβρίου 2017, 19:51
Μακεδονικό: Ο Κ. Μητσοτάκης δεν πάει Προεδρικό χωρίς συμφωνία Αλ. Τσίπρα - Π. Καμμένου
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Η απάντηση ΝΔ στις αναφορές του υπουργού Εθνικής Άμυνας για Συμβούλιο Αρχηγών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ουδεμία διάθεση να διευκολύνει την κυβέρνηση στους χειρισμούς της σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έχει η Νέα Δημοκρατία, στον απόηχο και της χθεσινής συνέντευξης του Πάνου Καμμένου που ήρθε να βάλει τέλος στην εορταστική ραστώνη και να επαναφέρει το ζήτημα των Σκοπίων στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Παρά το γεγονός ότι στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, τους επόμενους 6 μήνες, για την αναζήτηση λύσης στο πολυετές αυτό πρόβλημα, τούτο δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουν στο Μαξίμου αφενός να κρύψει το έλλειμμα συνεννόησης με τον κυβερνητικό του εταίρο, αφετέρου να φέρει τη Ν.Δ. σε θέση «απολογούμενου» για το θέμα.

Θα πρέπει, συνεπώς, να θεωρείται δεδομένο ότι, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία προς έγκριση, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα αρνηθεί να μετάσχει σε ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, όπως αυτό που πρότεινε χθες ο Π. Καμμένος, εάν πριν από αυτό δεν έχει υπάρξει κοινή και αμοιβαία αποδεκτή από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πρόταση της κυβέρνησης. Με αυτό τον τρόπο, η Ν.Δ. θα επιχειρήσει όχι μόνον να αναδείξει τις διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και να την «πιέσει» στα όρια θραύσης της συνοχής της.

Αντίστοιχη στάση θα υπάρξει και στην περίπτωση που το ζήτημα έλθει στη Βουλή, κι αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή Κοτζιά ότι δεν είναι ζήτημα κομμάτων αλλά πλειοψηφίας βουλευτών, ελπίζοντας δηλαδή σε μία πλειοψηφία που θα είναι ικανή να καλύψει την απώλεια ψήφων όχι μόνον από τους ΑΝΕΛ αλλά και από το εσωτερικό, πιθανόν, του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. θα επιμείνει να υπάρξει ενιαία κυβερνητική πρόταση, πριν το θέμα έλθει σε ψηφοφορία.

Η αλήθεια είναι πως το «Μακεδονικό» αποτελεί αγκάθι για το σύνολο του πολιτικού κόσμου, καθώς ενστάσεις διατυπώνονται στο εσωτερικό όλων των κομμάτων. Συνεπώς, το τελευταίο που θα ήθελε να συμβεί η Πειραιώς είναι αυτό που επιδιώκει το Μαξίμου: να μεταφερθεί η εσωστρέφεια στα γαλάζια γραφεία. Είναι, δε, χαρακτηριστική της κυβερνητικής τακτικής η χθεσινή αναφορά του κ. Δημ. Τζανακόπουλου, που κάλεσε την Ντόρα Μπακογιάννη να επιλέξει μεταξύ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά για τη θέση της Ν.Δ. στο ζήτημα.

Βεβαίως, η Ν.Δ. έχει απάντηση που, παρεμπιπτόντως, αφορά και τους ισχυρισμούς του Πάνου Καμμένου εναντίον της σύνθετης ονομασίας. Και αυτή η απάντηση ανατρέχει πίσω στο 2007 και τις προγραμματικές δηλώσεις της δεύτερης κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. «Η θέση μας είναι σαφής. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη Μακεδονία που θα ισχύει έναντι όλων, για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή. Αυτό κατοχυρώθηκε με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και μετά στο Βουκουρέστι. Και αυτό δεν έχει αμφισβητηθεί μέχρι σήμερα από κανέναν» είναι η αναφορά των στελεχών της Πειραιώς.

Η λεπτομέρεια; Εκείνη την κυβέρνηση ψήφισε χωρίς δισταγμό και ο Πάνος Καμμένος, δεχόμενος μάλιστα στη συνέχεια να αναλάβει και υφυπουργός Ναυτιλίας, δίχως βέβαια ποτέ να θέσει θέμα μη χρήσης του όρου «Μακεδονία» για την ονομασία της ΠΓΔΜ.