current views are: 7

2 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση17:28

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν στην Θεσσαλονίκη ο Ζ. Ζάεφ με Αλ. Τσίπρα και Ν. Κοτζιά

Εξελίξεις για την ονομασία των Σκοπίων

Δημοσίευση 17:28’

Εξελίξεις για την ονομασία των Σκοπίων

Λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από την … ιδιωτική επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε ότι είχε κατά την διάρκεια της παραμονής του στην πόλη τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά.

«Έχουμε δημιουργήσει μια φιλική ατμόσφαιρα και τις προϋποθέσεις το 1ο εξάμηνο του 2018 και ουσιαστικά με τον σωστό τρόπο να προχωρήσουμε στην επίλυση του προβλήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Είχα τηλεφωνικές συνομιλίες κατά την επίσκεψή μου στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό Εξωτερικών [σ.σ. της Ελλάδας] και τον Αλ. Τσίπρα, πρέπει να καταλάβετε πως δεν είναι εύκολο και για την ελληνική πλευρά».

«Αλλά με φιλική συμπεριφορά μπορούμε να πάρουμε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», υποστήριξε στη συνέχεια.

Τις εν λόγω δηλώσεις έκανε ο κ. Ζάεφ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον υπουργό Οικονομικών της ΠΓΔΜ

Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζοντας τα όσα επεσήμανε ο κ. Ζάεφ, επιβεβαίωσε την επικοινωνία, ωστόσο, όπως σχολίασε, κατά τη διάρκειά της δεν τέθηκε το θέμα του Σκοπιανού, αλλά έγινε εθιμοτυπική συζήτηση

Μάλιστα, για το ζήτημα, το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας: «Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, με αφορμή την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, για να του ευχηθεί καλή χρονιά».

Το επίσημο μήνυμα του κ. Ζάεφ

Στο επίσημο μήνυμά του, ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως το 2018 «θα είναι ένα εξαιρετικό έτος για την ΠΓΔΜ» και εμφανίστηκε σίγουρος πως η χώρα «θα λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ», καθώς επίσης και πρόσκληση για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

«Είμαι ένας κοινός πολίτες, με ένα αίσθημα αβεβαιότητας για συγκεκριμένα θέματα, περιλαμβανομένου και αυτού της ονομασίας. Αλλά γνωρίζω πως η υπάρχουσα αισιοδοξία και η φιλία που χτίζουμε θα μας φέρει οφέλη, ιδίως στο να δημιουργήσουμε το κλίμα για να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με την συνταγματική μας ονομασία», είπε και συνέχισε:

«Είμαι σίγουρος ότι η εξεύρεση λύσης είναι εφικτή, το οποίο εκ των πραγμάτων απαιτεί και το άλλο μέρος να εκφράσει την ετοιμότητά του, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα αισιοδοξία. Γι αυτό το λόγο πέρασα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη. (…) Το 2018 θα είναι σίγουρα μια εξαιρετική χρονιά για την ΠΓΔΜ, καθώς μπορεί να λάβει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ και πρόσκληση για να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει πως η οικονομία θα βρει τον ρυθμό για να αναπτυχθεί και έτσι θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών».

Τι έγινε κατά την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζάεφ βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη καλεσμένος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος και παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο κ. Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά στο θέμα της ονομασίας στο επόμενο εξάμηνο, ενώ πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν ανέφερε ούτε μία φορά τη λέξη «Μακεδονία». Από τη μεριά του, ο κ. Μπουτάρης φέρεται να επανέλαβε τη θέση ότι πρέπει να προχωρήσει η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και ειδικά στο σχέδιο της σύνδεσης του Αξιού με τον Δούναβη.

«Η Θεσσαλονίκη είναι όμορφη όπως πάντα, μια φιλική πόλη της γειτονικής μας Ελλάδας. Σε ένα κοινό δείπνο με τον δήμαρχο Μπουτάρη μιλάμε για πράγματα που μας συνδέουν, σε μια θετική ατμόσφαιρα. Ευχαρίστησα για τη φιλοξενία και μοιραστήκαμε τις προσδοκίες για ένα επιτυχημένο 2018» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ζάεφ, μετά το δείπνο.

«Η απόφαση του Ζάεφ να περάσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη είναι άλλη μία ένδειξη ότι τα αισθήματα αλλάζουν και, όπως λένε αξιωματούχοι του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα, απόδειξη ότι η κόντρα που φέρεται να έφερε κάποτε στο χείλος της σύρραξης τους γείτονες -και μπλοκάρισε το 2008 την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ- θα λυθεί σύντομα» ανέφερε σε σχετικό άρθρο του ο βρετανικός Guardian.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ζάεφ πέρασε την παραμονή πρωτοχρονιάς σε γνωστό ξενοδοχείο της συμπρωτεύουσας, ενώ η ιδιωτική του επίσκεψη ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα το πρωί. 


σχετικα αρθρα