current views are: 12

3 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση18:19

«Ψήνονται» συναντήσεις για το Σκοπιανό: Διπλωματικός μαραθώνιος Αλ. Τσίπρα – Ν. Κοτζιά

Σε Αθήνα, Νταβός και Νέα Υόρκη τα επόμενα ραντεβού

Δημοσίευση 18:19’

Σε Αθήνα, Νταβός και Νέα Υόρκη τα επόμενα ραντεβού

Οι διαβουλεύσεις και οι «ζυμώσεις» που θα γίνουν το επόμενο διάστημα με τη γειτονική χώρα για την ονομασία της ΠΓΔΜ έχει σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς ακόμα και η παρουσία του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη την πρωτοχρονιά θεωρήθηκε ένα καλό μήνυμα για τις συζητήσεις που θα επακολουθήσουν. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη συμπρωτεύουσα, ο κ. Ζάεφ είχε επαφές με τον Αλ. Τσίπρα και τον Ν. Κοτζιά, είδηση που μετέδωσε πρώτο το Newpost.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σκοπιανός αναπληρωτής πρωθυπουργός και αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Μπούγιαρ Οσμάνι θα βρεθεί πιθανότατα την Τρίτη στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο ο κ. Οσμάνι σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» είχε χαρακτηρίσει το 2018 “χρυσή χρονιά” για τη λύση του ονόματος, καθώς όπως είχε τονίσει “σε καμία από τις δύο χώρες δεν διεξάγονται εκλογές, παράγοντας που συνήθως βάζει στον πάγο τέτοιες αποφάσεις”.

Η κινητικότητα είναι μεγάλη, καθώς πληροφορίες, που ακόμα δεν επιβεβαιώνονται, δεν αποκλείουν ο πρωθυπουργός, από τη στιγμή που βρεθεί τελικά στο παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, να έχει συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στις 23-24 Ιανουαρίου.  Αυτό που υπογραμμίζουν καλά πληροφορημένες πήγες είναι πως οι συζητήσεις είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο προκείμενου να περάσουν σε υψηλότερο επίπεδο.  Στο ετήσιο ραντεβού των ισχυρών του πλανήτη ο Αλέξης Τσίπρας είχε βρεθεί πάλι το 2016.

Στα τέλη Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη αναμένεται να συναντηθούν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης με τον Βάσκο Ναουμόφσκι.

Χθες, Τρίτη, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα καμφθούν τα προβλήματα στο ζήτημα της ονομασίας, μετά τις επικοινωνίες που είχε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά.

Την είδηση για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες τη μετέδωσε πρώτο το Newpost και στη συνέχεια αναμεταδόθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ.  Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, μέσα στον μήνα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο, με το ζήτημα το Σκοπιανό να είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν στο «τραπέζι».


σχετικα αρθρα