ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα τέσσερα «καυτά» κεφάλαια του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 8 Ιανουαρίου 2018, 09:26 / Ανανεώθηκε 8 Ιανουαρίου 2018, 11:10
Τα τέσσερα «καυτά» κεφάλαια του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης
Facebook Twitter Whatsapp

Σε εξέλιξη το υπουργικό Συμβούλιο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τον δρόμο προς τη Βουλή παίρνει αύριο το εφαρμοστικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο νομοθετούνται τα περισσότερα από τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο με τους θεσμούς, έχοντας την υπογραφή της καταρχήν τεχνικής συμφωνίας για την γ’ αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.

Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων που θα αφορούν αρκετά υπουργεία, ωστόσο τα «καυτά» κεφάλαια αφορούν τις αλλαγές για την προκήρυξη απεργιών από πρωτοβάθμια σωματεία, τον νέο προνοιακό χάρτη, την ομαλοποίηση στη διαδικασία των πλειστηριασμών ακινήτων από τις τράπεζες και τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων…

Στόχος της κυβέρνησης είναι το πολυνομοσχέδιο να ψηφιστεί χωρίς εκπλήξεις ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί ομαλά η πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης και της εκταμίευσης της δόσης (5,5 δισ. ευρώ) από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Τα 4 «καυτά» κεφάλαια που θα συμπεριλαμβάνονται στο υπό κατάθεση στη Βουλή πολυνομοσχέδιο:

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ. Μήλον της έριδος η προκήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία σε επιχειρήσεις που δεν έχουν πανελλαδική εμβέλεια. Καθιερώνεται η υποχρέωση απαρτίας σε ποσοστό 50% συν 1 των μελών στη γενική συνέλευση από τα τακτοποιημένα οικονομικά μέλη του σωματείου για τη συζήτηση και λήψη απόφασης απεργίας αντί του 1/3 η 1/4 των μελών που ίσχυε μέχρι σήμερα. Τον περασμένο Δεκέμβριο η συγκεκριμένη ρύθμιση επιχειρήθηκε να περάσει μέσω τροπολογίας από τη Βουλή ωστόσο αποσύρθηκε λόγω των έντονων αντιδράσεων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ. Στόχος της ρύθμισης είναι, μετά και τα αδικήματα που θεσπίστηκαν για όσους παρακωλύουν τους πλειστηριασμούς ακινήτων από τράπεζες, να ομαλοποιηθεί το τοπίο, με κύρια επιδίωξη το μεγαλύτερο μέρος των πλειστηριασμών να γίνεται μετά από λίγους μήνες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε συμβολαιογραφεία παρά σε Ειρηνοδικεία. Στο ίδιο νομοθετικό κεφάλαιο θα θεσπίζονται και οι e-πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία με τιμή εκκίνησης την εμπορική και όχι, όπως σήμερα, την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Στην πράξη επιδιώκεται μέσω νομοθετικής ρύθμισης η επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης ή αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας με εισπρακτικά έσοδα της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ για το 2018 για την αποπληρωμή δημοσίου χρέους. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην εκκίνηση, εντός του έτους, των εργασιών ανάπλασης του Ελληνικού, στην πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και στη μεταφορά και αξιοποίηση από το νεοσυσταθέν υπερταμείο διαφόρων συμμετοχών του δημοσίου σε τουλάχιστον 18 μικρές και μεγάλες ΔΕΚΟ 

ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ. Αλλάζει ριζικά ο προνοιακός χάρτης με επιπλέον κονδύλια προς τις 700.000 δικαιούχες οικογένειες. Με βάση όσα ήδη ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας από τις αλλαγές βγαίνουν κερδισμένες, ανάλογα και με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος (πραγματικού ή τεκμαρτού) οι οικογένειες με 1-2 παιδιά και ζημιωμένες οι τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο εισόδημα άνω των 13.501 ευρώ, και με 4 παιδιά με εισοδήματα άνω των 25.001 ευρώ. Ειδικότερα τα κέρδη για μια οικογένεια με ένα προστατευόμενο τέκνο, σε σχέση με τα ισχύοντα, είναι από 166-360 ευρώ το χρόνο και με δύο παιδιά επιπλέον από 352 -720 ευρώ το χρόνο.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr