current views are: 10

8 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση08:46

Αλ. Τσίπρας στο υπουργικό: «Έχουμε ένα παράθυρο για λύση στο Σκοπιανό»

Στο τραπέζι το πολυνομοσχέδιο 

Δημοσίευση 08:46’

Στο τραπέζι το πολυνομοσχέδιο 

Με την εισήγηση του Πρωθυπουργού άρχισε το υπουργικό συμβούλιο  και στο τραπέζι θα τεθεί το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή και περιλαμβάνει 70 προαπαιτούμενα, μεταξύ αυτών αρκετά “αγκάθια” που έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το ζήτημα των απεργιών. Το συμβούλιο ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, με τους υπουργούς να εισηγούνται ο καθένας στον τομέα του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο πολυνομοσχέδιο, δίνοντας έμφαση σε σημεία του που αναμένεται να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου μίλησε για το νομοσχέδιο για τη Σαρία, ενώ το Σκοπιανό δεν θα μπορούσε να λείπει από το μενού του συμβουλίου, με τον Ν. Κοτζιά να ενημερώνει τους υπουργούς και να αναφέρεται στην πάγια θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία.  

“Είμαστε μια κυβέρνηση τολμηρή που κληρονόμησε προβλήματα, κρατάμε σοβαρή και  υπεύθυνη στάση με στόχο την επίλυση προβλημάτων”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αλ. Τσίπρας: Έτος γεμάτο προκλήσεις το 2018

«Το 2018 θα είναι μια χρονιά ορόσημο, μια χρονιά – σταθμός. Ένα έτος γεμάτο προκλήσεις. Χρειάζεται σκληρή δουλειά για να είναι και ένα έτος δικαίωσης για τις θυσίες του λαού», τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

«Μπήκε με καλούς οιωνούς το 2018. Με ορόσημο της συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 του μηνός ολοκληρώνουμε διαδικασία τρίτης αξιολόγησης και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο του προγράμματος. Κλείνουμε έναν μακροχρόνιο κύκλο επιτροπείας για τη χώρα». 

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «στόχος είναι τον Αύγουστο να μπει οριστικό τέλος στα προγράμματα. Τα μεγέθη είναι τέτοια που μας γυρνούν σε χρόνια πολύ πριν το 2010». 

Κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την πολιτική που εφάρμοσαν στην κοινωνία, τονίζοντας: «Έστησαν μια οικονομία σε σαθρή βάση. Με διαχρονική υστέρηση στον τομέα των εσόδων. Ένα κράτος που οργίαζε μια πελατειακή λογική και η φοροδιαφυγή. Με συνειδητή επιλογή συναινέσεων».

«Το 2018 θα είναι ένα έτος γεμάτο προκλήσεις και σημαντικές ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάσουμε. Όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην εξωτερική πολιτική», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος και στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, «που εδώ και 25 χρόνια βαλτώνει εις βάρος της χώρας μας».

«Έχουμε ένα παράθυρο για λύση, στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχτεί ειλικρινής. Λύση που, αν επιτευχθεί, θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική, αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι «τις επόμενες μέρες λοιπόν θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση».

Αφού αναφέρθηκε στα θετικά οικονομικά μεγέθη, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι είναι και οι κοινωνικοί δείκτες που ανακάμπτουν.

Παρέπεμψε στο ζήτημα της ανεργίας που «μειώνεται σταθερά τα τελευταία δυόμιση χρόνια», και στη μάχη στον τομέα της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, με μείωση του ποσοστού από το 19% στο 13%, αλλά και στις «μεγάλες τομές και στον τομέα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, την πάταξη της διαφθοράς αλλά κυρίως την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους».

Σημείωσε ότι «είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που γίνεται εμφανής η διαιρετική γραμμή που μας διαχωρίζει από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος».

«Θα κάνουμε πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο», δήλωσε για το 2018, διευκρινίζοντας όμως πως δεν θα είναι το τέλος της διαδρομής.

Τόνισε ότι αυτό είναι και το κλειδί για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, «την ενίσχυση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας με τα στρώματα που θέλουμε προνομιακά να εκφράζουμε και να εκπροσωπούμε». Πρόσθεσε ότι «αυτή η ομολογημένη μεροληψία» δεν οδηγεί σε μια νέα διαίρεση, αλλά ενώνει όλους τους πολίτες, όλες τις κοινωνικές δυνάμεις σε έναν ενιαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς μείωση των ανισοτήτων.

«Δίνουμε αγώνα απέναντι σε πρακτικές, δίκτυα και αντιλήψεις. Είναι λαϊκή απαίτηση αυτή τη μάχη να τη συνεχίσουμε. Να αποδείξουμε ότι όχι μόνο είμαστε διαφορετικοί, αυτό είναι το εύκολο, το ξέρουν, αλλά ότι είμαστε και αποφασισμένοι. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μη μείνει στη μέση αυτή η προσπάθεια. Θα αποδίδουμε καθημερινά δικαιοσύνη», τόνισε και υπογράμμισε: «Να μην είναι στόχοι μας οι… φτωχοδιάβολοι, ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες που χρεωκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και έβγαλαν έξω τα χρήματά τους να συνεχίζουν να απολαμβάνουν τους καρπούς των παρανομιών στην πλάτη του ελληνικού λαού».

Μίλησε για μια «μεγάλη πολιτική νίκη το 2019», κλείνοντας το παράθυρο στις πρόωρες κάλπες. 

«Προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε τη φορά αυτών των πολιτικών επιλογών. Πετύχαμε ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί καν να συγκριθεί με τα δύο προηγούμενα. Λάβαμε υπόψη μας τις κοινωνικές ανάγκες. Ήταν ο λόγος που καταφέρνουμε να μπαίνουμε στην τελική φάση ολοκλήρωσης του μόνου προγράμματος που ολοκληρώνεται με επιτυχία. Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ήδη ολοκληρωθεί.  Η τρίτη αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα, ποτέ στο παρελθόν δεν έκλεισε μια διαδικασία αξιολόγηση χωρίς την απαίτηση για νέα δημοσιονομικά  μέτρα. Η οικονομία έχει μπει σε ανάκαμψη. Η σταδιακή αποκατάσταση στην ελληνική οικονομία, εκφράζεται από την εντυπωσιακή πορεία των ελληνικών ομολόγων», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός έχοντας στα χέρια του το «χαρτί» του ανασχηματισμού αναμένεται να ζητήσει για άλλη μια φορά από τους υπουργούς επιτάχυνση του έργου τους, ενώ μέσα σε αυτό το πλαίσιο  θα τεθούν στο τραπέζι  οι νομοθετικές προτεραιότητες της επόμενης περιόδου.

Για το Μαξίμου τα τελευταία προαπαιτούμενα που θα έρθουν στη Βουλή είναι μια ακόμα ευκαιρία για να σταλεί μήνυμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση ότι η πλειοψηφία είναι αρραγής και οι διαφωνίες που διατυπώνονται  κατά καιρούς σε επιμέρους θέματα, όπως το Σκοπιανό, δεν έχουν προκαλέσει ρήγματα στον κυβερνητικό συνασπισμό.  Επειδή, όμως τα ζητήματα που καλούνται να υπερασπιστούν  για άλλη μια φορά οι βουλευτές δεν είναι καθόλου εύκολα και έχουν προκαλέσει ήδη πολλές κοινωνικές αντιδράσεις, σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο αύριο στις 5 το απόγευμα έχει κληθεί στη Βουλή προκειμένου να κάνει το απαραίτητο «μασάζ» στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μαχαίρι στα προνοιακά επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων  (μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια), η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για  χρέη προς το δημόσιο (εφορίες – ασφαλιστικά ταμεία), η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η απευθείας υπαγωγή των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο,  οι αλλαγές στην  προκήρυξη των απεργιών (συμμετοχή του 50%+1 των ενεργών μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων), οι ρυθμίσεις στα κλειστά επαγγέλματα και η νομική δέσμευση για επιτάχυνση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019, αν τον Μάιο δεν βγαίνει ο προϋπολογισμός, «πονοκεφαλιάζουν» τους βουλευτές της Κουμουνδούρου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πιθανότητα καταψήφισης.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως η πλειοψηφία έχει δοκιμαστεί σε  πολύ δυσκολότερες περιστάσεις.  Βασικό επιχείρημα από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως δεν υπάρχει κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο στο πακέτο που κατατίθεται στη Βουλή. Βασικό αφήγημα είναι πως η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτελεί «προάγγελο» της επόμενης ημέρας, που δεν έχει να κάνει μόνο με τη «δύσκολη» δ΄ αξιολόγηση, αλλά κυρίως με τις ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του χρέους, τη συζήτηση για την ολοκλήρωση του μνημονίου και κατ´επέκταση την εφαρμογή κομματιών του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βλέμμα  των κυβερνητικών για την εβδομάδα που έρχεται, στρέφεται στην επανέναρξη των πλειστηριασμών από τη στιγμή μάλιστα που το Μαξίμου δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα πολλών βουλευτών και στελεχών να υπάρξει πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της α΄ κατοικίας. Όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης έχει επενδύσει επάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ η πίεση που δέχεται από τα αριστερά η κυβέρνηση (ΚΚΕ, ΛΑΕ, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) είναι πολύ μεγάλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο για αύριο Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί 266 πλειστηριασμοί.

Τα “αγκάθια”

Τα 4 «καυτά» κεφάλαια που θα συμπεριλαμβάνονται στο υπό κατάθεση στη Βουλή πολυνομοσχέδιο:

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ. Μήλον της έριδος η προκήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία σε επιχειρήσεις που δεν έχουν πανελλαδική εμβέλεια. Καθιερώνεται η υποχρέωση απαρτίας σε ποσοστό 50% συν 1 των μελών στη γενική συνέλευση από τα τακτοποιημένα οικονομικά μέλη του σωματείου για τη συζήτηση και λήψη απόφασης απεργίας αντί του 1/3 η 1/4 των μελών που ίσχυε μέχρι σήμερα. Τον περασμένο Δεκέμβριο η συγκεκριμένη ρύθμιση επιχειρήθηκε να περάσει μέσω τροπολογίας από τη Βουλή ωστόσο αποσύρθηκε λόγω των έντονων αντιδράσεων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ. Στόχος της ρύθμισης είναι, μετά και τα αδικήματα που θεσπίστηκαν για όσους παρακωλύουν τους πλειστηριασμούς ακινήτων από τράπεζες, να ομαλοποιηθεί το τοπίο, με κύρια επιδίωξη το μεγαλύτερο μέρος των πλειστηριασμών να γίνεται μετά από λίγους μήνες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε συμβολαιογραφεία παρά σε Ειρηνοδικεία. Στο ίδιο νομοθετικό κεφάλαιο θα θεσπίζονται και οι e-πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία με τιμή εκκίνησης την εμπορική και όχι, όπως σήμερα, την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Στην πράξη επιδιώκεται μέσω νομοθετικής ρύθμισης η επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης ή αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας με εισπρακτικά έσοδα της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ για το 2018 για την αποπληρωμή δημοσίου χρέους. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην εκκίνηση, εντός του έτους, των εργασιών ανάπλασης του Ελληνικού, στην πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και στη μεταφορά και αξιοποίηση από το νεοσυσταθέν υπερταμείο διαφόρων συμμετοχών του δημοσίου σε τουλάχιστον 18 μικρές και μεγάλες ΔΕΚΟ 

ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ. Αλλάζει ριζικά ο προνοιακός χάρτης με επιπλέον κονδύλια προς τις 700.000 δικαιούχες οικογένειες. Με βάση όσα ήδη ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας από τις αλλαγές βγαίνουν κερδισμένες, ανάλογα και με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος (πραγματικού ή τεκμαρτού) οι οικογένειες με 1-2 παιδιά και ζημιωμένες οι τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο εισόδημα άνω των 13.501 ευρώ, και με 4 παιδιά με εισοδήματα άνω των 25.001 ευρώ. Ειδικότερα τα κέρδη για μια οικογένεια με ένα προστατευόμενο τέκνο, σε σχέση με τα ισχύοντα, είναι από 166-360 ευρώ το χρόνο και με δύο παιδιά επιπλέον από 352 -720 ευρώ το χρόνο.


σχετικα αρθρα