current views are: 8

8 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση15:21

Άγκυρα: «Περιμένουμε την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών το συντομότερο δυνατό»

Στον απόηχο της απόφασης του Εφετείου για αναστολή του ασύλου

Δημοσίευση 15:21’

Στον απόηχο της απόφασης του Εφετείου για αναστολή του ασύλου

Την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών περιμένει το «συντομότερο δυνατό» η Τουρκία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ, σύμφωνα με  το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος τόνισε ότι, «όσοι συμμετέχουν σε πραξικόπημα» και διαφεύγουν σε άλλες χώρες, «εκδίδονται», προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των κρατών, πάντα μέσα από το διάλογο.

«Πρόκειται για μία εξαιρετικά λανθασμένη απόφαση, αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας. Η απόφαση αυτή κρίθηκε από το εφετείο. Ο αιτών άσυλο που συμμετείχε σε πραξιοκόπημα, επιστρέφεται το συντομότερο δυνατό. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι γειτονικές χώρες. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, όπως αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και στο Αιγαίο. Τονίζουμε τη σημασία της επίλυσης των προβλημάτων αυτών, μέσω του διαλόγου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση της Τουρκίας  στον απόηχο της σημερινής απόφασης του Εφετείου για αναστολή του ασύλου στον ένα από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, κάνοντας δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης για προσωρινή αναστολή ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και θα εκδικαστεί εκ νέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο η απόφαση αιτιολογείται για «λόγους δημοσίου συμφέροντος», αλλά και για προστασία του ίδιου του αξιωματικού. Η προσωρινή διαταγή αναφέρει ότι η διοίκηση (κράτος) θα απέχει από κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναχώρηση του Τούρκου από την Ελλάδα.

Ο Τούρκος αξιωματικός επιστρέφει ξάνά στο αστυνομικό Τμήμα Θρακομακεδόνων όπου κρατούνταν όλο το περασμένο διάστημα με τους υπόλοιπους επτά ομοεθνείς του.

Η δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης δείχνει για ακόμη μια φορά ότι η γείτονα χώρα δεν προτίθεται να υποχωρήσει σε ότι αφορά την έκδοση των οκτώ στρατιωματικών, παρότι η ελληνική πλευρά αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό λόγω λόγω φόβων ότι δεν θα λάβουν δίκαιη δίκη για τη φερόμενη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα του 2016.

Τι διαρρέει το υπουργείο προστασίας του Πολίτη για την απόφαση

Την ίδια ώρα, πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ έλεγαν ότι το διοικητικό εφετείο αποφάσισε δύο  πράγματα

Πρώτον την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της απόφασης της Γ’ Ανεξάρτητης αρχής προσφυγών μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση της αίτησης αναστολής που υπέβαλε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Δεύτερον η διοίκηση δηλαδή το κράτος να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια για την αναχώρηση του Τούρκου από την Ελλάδα δηλαδή την αναγκαστική του απέλαση.

Οι δυο αποφάσεις αυτές καθιστούν παράνομη την παραμονή του στην Ελλάδα για αυτό το λόγο συνελήφθη με απόφαση της ΕΛΑΣ και εκδόθηκε απόφαση κράτησης από την Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

Πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ

Η σημερινή εξέλιξη που αφορά τον Τούρκο αξιωματικό αποτέλεσε θέμα σχολιασμού στον τουρκικό Τύπο.

Και πάλι υπό κράτηση ο ένας από τους Τούρκους αξιωματικούς αναφέρει η Milliyet στο εξώφυλλό της ηλεκτρονικής της έκδοσης.

O «στρατιωτικός που δραπέτευσε στην Ελλάδα τέθηκε ξανά από κράτηση» αναφέρει επίσης σε τίτλο της η Ηurriyet, έχοντας επίσης στις πρώτες θέσεις της θεματολογίας της την εξέλιξη αυτή. 

 


σχετικα αρθρα