ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει «καθαρή» έξοδος, ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει 4o μνημόνιο

Δημοσίευση 8 Ιανουαρίου 2018, 17:27 / Ανανεώθηκε 8 Ιανουαρίου 2018, 17:27
Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει «καθαρή» έξοδος, ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει 4o μνημόνιο
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με τον Ελ. Βενιζέλο, το ζήτημα είναι να αντιληφθεί η κοινωνία ότι χρειάζεται μία άλλη κυβέρνηση για να καλύψει η χώρα το χαμένο έδαφος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε ότι η περιβόητη «καθαρή» έξοδος είναι μία μετάβαση από το τρίτο μνημόνιο, που προβλέπει και εποπτεία και μέτρα και δάνειο και λεφτά με πολύ φτηνό επιτόκιο, σε ένα τέταρτο μνημόνιο, που έχει μέτρα, που έχει εποπτεία, που έχει δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους.

«Αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας ότι επίκειται η λήξη του τρίτου μνημονίου και η “καθαρή” έξοδος στις αγορές, κατά τη γνώμη μου δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, διότι προ πολλού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ψηφίσει το τέταρτο μνημόνιο» υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το ζήτημα είναι να αντιληφθεί η κοινωνία ότι χρειάζεται μία άλλη κυβέρνηση για να καλύψει η χώρα το χαμένο έδαφος και τον χαμένο χρόνο και να επανέλθει στην κανονικότητα μίας ευρωπαϊκής χώρας, σε διαφορετική περίπτωση προκύπτει πολιτικό πρόβλημα.

«Βεβαίως έγιναν λάθη, υπήρξε μία έκτακτη συνθήκη, η οποία δύσκολα γινόταν αντιληπτή και από εμάς αλλά και από τους Ευρωπαίους, αλλά από ένα σημείο και μετά νομίζω ότι μπήκαμε σε μία πολύ σκληρή πειθαρχία και σε ένα οργανωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση και νομίζω ότι αυτό το σηματοδοτεί το δεύτερο πρόγραμμα, το πρόγραμμα του 2011-2012 με το κούρεμα του χρέους». Όσον αφορά τις διεργασίες για επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Βενιζέλος είπε, ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά για κάθε χρήση, erga omnes υπογραμμίζοντας την «πολύ μεγάλη σημασία να δούμε όλα αυτά τα συμφραζόμενα και, κυρίως, να συνειδητοποιήσουμε, λέγοντας αλήθεια στην κοινή γνώμη και τον εαυτό μας, ότι από το 1993 έχουμε αποδεχθεί ένα σύνθετο όνομα, με προσδιορισμό που δεν είναι, μάλιστα, επιθετικός προσδιορισμός γεωγραφικός, αλλά είναι παλαιός πολιτικός, γιατί μιλάμε για μία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία -μάλιστα- της Μακεδονίας». 

Αναφορικά με το έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος, στις 6 Οκτωβρίου του 2009, στο οποίο το έλλειμμα ήταν κοντά στο 15%, το οποίο αμφισβητεί ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου, που παρέλαβε μία κατάσταση την οποία την διαχειρίστηκε υπό πολύ μεγάλη πίεση, όπως είπε, χωρίς να υπάρχουν μηχανισμοί και θεσμοί, οι οποίοι αργότερα εγκαθιδρύθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr