current views are: 14

9 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση12:15

Δ. Τζανακόπουλος για Σκοπιανό: Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών εάν υπάρξει προοπτική λύσης

Τι είπε για το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες.

Δημοσίευση 12:15’

Τι είπε για το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες.

Τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση για λύση στο Σκοπιανό θα επιδιώξει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας σε ερώτηση εάν θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε πως όταν υπάρξουν εξελίξεις «και όταν δούμε αν και κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα για την εξεύρεση λύσης», προφανώς και θα ενημερωθούν αρμοδίως οι πολιτικοί αρχηγοί, αν και δεν μπορεί, όπως είπε, να προεξοφλήσει τη μορφή που θα λάβει αυτή η ενημέρωση.

Ο υπουργός Επικρατείας χαιρέτισε το γεγονός ότι ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει με σαφήνεια την τοποθέτησή τους επί του θέματος και σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει εάν η θέση που εξέφρασε σήμερα είναι προσωπική και αν με αυτή συμφωνούν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Γεωργιάδης, «οι αντιπρόεδροι και οι πρώην πρωθυπουργοί» που ανήκουν στην ΚΟ της ΝΔ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι σε αντίθεση με ό,τι έκαναν οι πολιτικές δυνάμεις στο παρελθόν, «αυτή η κυβέρνηση υιοθετεί μία τολμηρή και γενναία στάση που λέει ότι το κεντρικό σε αυτήν τη φάση είναι να επιλυθούν ζητήματα που δημιουργούν μία προβληματική κατάσταση με γείτονες, ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε σε μία νέα φάση συνανάπτυξης στα Βαλκάνια και να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή και ως πυλώνας σταθερότητας όχι μόνο στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και ευρύτερα». Επισήμανε πως αυτήν τη στιγμή δεν είναι το ζήτημα ποιος θα καταφέρει να αξιοποιήσει πιθανές διαφορετικές οπτικές επί του ζητήματος και στηλίτευσε ως «πολιτική τακτική στρουθοκαμηλισμού που αποδείχθηκε πλήρως αποτυχημένη» την αντίληψη που υπήρχε παλιότερα στις πολιτικές δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος, ότι μην κάνοντας τίποτα, κάποια στιγμή τα προβλήματα που μας απασχολούν θα λυθούν μόνα τους γιατί οι άλλοι θα αναγκαστούν να έρθουν στις δικές μας θέσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα που μιλάνε για συμφωνία στο όνομα «Δημοκρατία Νέας Μακεδονίας» και που το Newpost τα μετέδωσε πρώτο, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπει στην ονοματολογία. «Η διαπραγμάτευση θα ενταθεί τις επόμενες μέρες, εντός του 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας, ειδικά μετά την ανασκευή από τους γείτονες διαφόρων ακραίων θέσεων που είχαν υιοθετήσει στο παρελθόν», είπε. «Αυτό που μας ενδιαφέρει», υπογράμμισε, «δεν είναι μία ακατάσχετη ονοματολογία, αλλά είναι να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις με συγκροτημένο και σοβαρό τρόπο, ώστε εντός των επόμενων μηνών να έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε μία λύση στο πρόβλημα αυτό που ταλαιπωρεί την Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια και που μας κληροδότησαν πολιτικές δυνάμεις, που όταν έπρεπε να το έχουν επιλύσει, το διαχειρίστηκαν με βασικό γνώμονα το μικροπολιτικό συμφέρον και την εξυπηρέτηση μίας εθνικιστικής ιδεολογία στο πλαίσιο ενός εθνικιστικού παροξυσμού».

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας, η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη θέση, η οποία είναι συνέχεια της θέσης που αποτέλεσε εθνικό κεκτημένο από το 2007-2008, κάτι που εκφράστηκε και στην κοινή σύσκεψη των υπουργών πριν από μία εβδομάδα, με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αλλά και τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον κ. Κοτζιά για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις. «Ο κ. Καμμένος έχει κάνει μία πολύ υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα εφόσον υπάρξει η ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να τηρήσουν μία σαφή συγκεκριμένη στάση, λέγοντας ευθέως τη θέση τους πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, και πως η ΝΔ που κατηγορεί για «μία υποτιθέμενη διγλωσσία» την κυβέρνηση θα πρέπει να θυμάται ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 η μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ είχε προσέλθει με δύο διαφορετικές γραμμές, εκείνη του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και εκείνη του υπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Σαμαρά.

Στο ερώτημα αν είναι αρκετές οι καλές προθέσεις του κ. Ζάεφ για να φτάσουμε στη λύση, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «οι τοποθετήσεις του κ. Ζαεφ και της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ δημιουργούν ένα διαφορετικό έδαφος και διαμορφώνουν προϋποθέσεις για την επίλυση». Σημείωσε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση επιμένει να τονίζει πως υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση, όμως «αυτό εξαρτάται και από τις δύο πλευρές, δηλαδή αν και κατά πόσο οι πολιτικές θέσεις θα εκφραστούν και στο επίπεδο των διαπραγματευτικών θέσεων, με τις οποίες θα προσέλθει η γειτονική μας χώρα στο τραπέζι».

Κατά τα άλλα, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα και το 2018 κλείνει η περίοδος λιτότητας. Από το τελευταίο 3μηνο του 2018 και έπειτα, η Ελλάδα θα επιταχύνει τα βήματα προς την ανάκαμψη της οικονομίας και την αποκατάσταση των αδικιών της 8ετίας. Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η παρούσα κυβέρνηση την τελευταία 3ετία, έχει οδηγήσει στην διαρκή υπεραπόδοση έναντι των δημοσιονομικών στόχων, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και την επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης».

Όπως επίσης τόνισε: «Η θετική πορεία αντανακλάται και:

– στη μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες και τη δημιουργία 320.000 νέων θέσεων εργασίας

– την αύξηση του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος

– την ανασυγκρότηση των δομών του κοινωνικού κράτους

– την έμπρακτη στήριξη των αδυνάμων με πάνω από 2 δισ.

«Γνωρίζουμε ότι η κοινωνική πλειοψηφία συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες και για αυτό εργαζόμαστε εντατικά ώστε να κλείσει με ασφάλεια και ομαλότητα η περιπέτεια στην οποία έβαλαν τη χώρα πολιτικές δυνάμεις που αποτελούν συνώνυμο της καταστροφής και της χρεοκοπίας» πρόσθεσε.

Ο ίδιος μίλησε για το νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση από τη Βουλή, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν στον ορίζοντα νέα δημοσιονομικά μέτρα.

«Την ερχόμενη Δευτέρα, η Εθνική Αντιπροσωπεία θα κληθεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα, μια σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν τα ζητήματα της ενέργειας, του εξορθολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων, τα εργασιακά, τα θέματα της υγείας και μια σειρά από ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και του φορολογικού μηχανισμού. Αυτό που σίγουρα δεν υπάρχει στον ορίζοντα ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, είναι νέα δημοσιονομικά μέτρα. Το γεγονός ότι απουσίαζαν παράλογες απαιτήσεις ήταν και ο λόγος για τον οποίο η διαπραγμάτευση προχώρησε και ολοκληρώθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η ψήφιση των προαπαιτουμένων, θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες. Στις 22 Ιανουαρίου θα συγκληθεί το προγραμματισμένο Eurogroup το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει την τελική συμφωνία και να δώσει το πράσινο φως στον ESM για την επόμενη εκταμίευση. Με την τυπική ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, θα ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαπραγματεύσεις για την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Αυτή άλλωστε αποτελεί και την τελευταία σημαντική εκκρεμότητα για τη χώρα, ώστε τον Αύγουστο του 2018 να μπορεί να βρεθεί σε θέση να χρηματοδοτεί τις υποχρεώσεις αλλά και τις ανάγκες της, αυτοδύναμα και χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα».


σχετικα αρθρα