current views are: 15

10 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση05:10

«Γκρίνια» στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικογενειακά επιδόματα

Πόσα χάνουν τρίτεκνοι και πολύτεκνοι

Δημοσίευση 05:10’

Πόσα χάνουν τρίτεκνοι και πολύτεκνοι

Αιχμή του χθεσινού πεντάωρου «μασάζ»  στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε το ζήτημα των  οικογενειακών επιδομάτων με ασφαλείς πληροφορίες να αναφέρουν πως η κριτική επικεντρώθηκε στις μειώσεις που θα υποστούν οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι τη στιγμή που οι οικογένειες με ένα ή δυο παιδιά θα δουν αύξηση.

«Το ξέραμε αυτό, είναι εισοδηματικό το κριτήριο που το κάνουν, όμως ένα κομμάτι του κόσμου αδικείται», σχολίαζε βουλευτής από την περιφέρεια στο newpost.gr. Παρά τους πίνακες με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, που δείχνουν αύξηση των κονδυλιών,  οι ερωτήσεις για όσους διαθέτουν μεγαλύτερες οικογένειες έπεφταν «βροχή»  κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. 

Είναι χαρακτηριστικό πως οικογένεια με δυο παιδιά και ετήσιο εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ έπαιρνε ετήσιο επίδομα 319,9 ευρώ και τώρα διπλασιάζεται στα 672 ευρώ. Το οξύμωρο είναι πως οικογένεια με τρία τέκνη και εισόδημα από 22.500 – 33.750 ευρώ θα δει το επίδομα της να μειώνεται από τα 1.980 ευρώ στα 1.344 ευρώ δηλαδή κατά 53 ευρώ το μήνα.

Ο παρακάτω πίνακας της Γ’ κατηγορίας  φορολογουμένων οικογενειών, που μοιράστηκε στους βουλευτές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, προκάλεσε και τις μεγαλύτερες ενστάσεις, καθώς δείχνει τις μειώσεις που θα υποστούν οι «υψηλότερες» κατηγορίες.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που πήραν στα χέρια τους οι βουλευτές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, 32.600 οικογένειες με εισόδημα από 13.500 έως 45.000 θα έχουν μειώσεις από 1,5% έως 18% και 22.500 οικογένειες με εισοδήματα από 22.500 έως 67.000 θα έχουν μειώσεις από 6,6% έως 30%.

Ο υπουργός των Οικονομικών σε διάλειμμα της συνεδρίασης μιλώντας για το θέμα σε δημοσιογράφους έκανε λόγο για εξορθολογισμό με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς τα τωρινά επιδόματα εκτόξευαν την καμπύλη των πολύτεκνων σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες οικογένειες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η Θεανώ Φωτίου στους βουλευτές, 260 εκατ. ευρώ επιπλέον δίνονται για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, αυξάνοντας το συνολικό ποσό κατά 40%, στα 910 εκατ. ευρώ. Η εκλογίκευση του προηγούμενου συστήματος απονομής αυτών των επιδομάτων ήταν αναγκαία, ώστε να αρθεί η ανισοτιμία μεταξύ των οικογενειών, υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός.

Ερωτήσεις απηύθυναν στην κα.Φωτίου σχετικά και με τα αναπηρικά επιδόματα με την ίδια να διευκρινίζει πως δεν υπάρχει καμία περικοπή, απλώς αλλαγή του τρόπου υπολογισμού.

Η κα.Αχτσιόγλου  παρέστη στην ενημέρωση των βουλευτών στη μέση της συνεδρίασης δίνοντας τις απαραίτητες εξηγήσεις για τις αλλαγές στην προκήρυξη των απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τη Θεανώ Φωτίου στον δεύτερο όροφο της Βουλής  βρέθηκαν ο Γιώργος Σταθάκης, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Κατερίνα Παπανάτσιου,  η Ρία Αντωνοπούλου και ο Νίκος Παππάς.

 


σχετικα αρθρα