current views are: 7

10 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση20:32

Αλ. Τσίπρας: Το 2018 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης

Στο πλαίσιο της 4ης Συνόδου τους στη Ρώμη.

Δημοσίευση 20:32’

Στο πλαίσιο της 4ης Συνόδου τους στη Ρώμη.

 Το μήνυμα πως μόνο αν αλλάξει η Ευρώπη, μπορεί να έχει ένα ευοίωνο μέλλον για τους πολίτες της, έστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 7 ευρωμεσογειακών χωρών, στο πλαίσιο της 4ης Συνόδου τους στη Ρώμη.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν πρέπει να μην επαναλάβουμε και τα λάθη μας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τόνισε την ανάγκη τολμηρών αλλαγών.

Τόνισε δε, ότι το 2018 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως «το θέμα δεν είναι μόνο να βγούμε από την κρίση, αλλά να προλάβουμε και την εκδήλωση νέας κρίσης στην Ευρώπη».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 επισημαίνοντας ότι «η κρίση τελειώνει εκεί όπου πρωτοεμφανίστηκε, στο Νότο. Και ιδιαίτερα τελειώνει και εκεί όπου πρωτοξεκίνησε με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον ερχόμενο Αύγουστο.»

«Σήμερα πρέπει να μιλάμε και για την Ευρώπη και για το κοινό μας μέλλον όχι με τη γλώσσα της κρίσης, αλλά με τη γλώσσα των κοινών αρχών και αξιών. Να μιλήσουμε με τη γλώσσα της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας, γιατί αν κάτι λείπει σήμερα από την Ευρώπη δεν είναι οι κανόνες της δημοσιονομικής προσαρμογής και η εφαρμογή τους» πρόσθεσε  και  υπογράμμισε ότι «αν κάτι λείπει είναι οι κοινοί κανόνες για την αλληλεγγύη και για τη σύγκλιση, κοινωνική και οικονομική».

Αναφερόμενος στο θέμα του προσφυγικού, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι «σήμερα συζητήσαμε και για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Οι ροές έρχονται από τα σύνορα της ΕΕ και εμείς είμαστε χώρες που βρισκόμαστε στα νότια και ανατολικά σύνορα. Δεν δοκιμάζεται μόνο η δυνατότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί την παγκόσμια πρόκληση αλλά και συνοχή της ΕΕ. Οι χώρες του Νότου οφείλουμε να δράσουμε για μια αποτελεσματική κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Με αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων αλλά και με αλληλεγγύη, κυρίως προς τις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες ροές». 


σχετικα αρθρα