current views are: 9

14 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση06:39

Δύσκολη «εξίσωση» το Σκοπιανό για την κυβέρνηση: Σε απέναντι στρατόπεδα πάλι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Στο Νταβός  23-26 Ιανουαρίου ο Α.Τσίπρας

Δημοσίευση 06:39’

Στο Νταβός  23-26 Ιανουαρίου ο Α.Τσίπρας

Περιπλέκονται για ακόμα μια φορά τα δεδομένα που υπάρχουν γύρω από το Σκοπιανό. Ο Πάνος Καμμένος βάζει  στη συζήτηση και το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το όνομα, τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν συζητάει το Μέγαρο Μαξίμου. 

Με άρθρo του στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία»  αναφέρει πως «συμπερίληψη του όρου “Μακεδονία” στο όνομα της πΓΔΜ θα σημάνει τη συρρίκνωση του Ελληνικού πολιτισμού, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, των τεχνών κ.λπ. για τους αιώνες που ακολουθούν. Μια τέτοια απόφαση εκφεύγει των εξουσιών οιουδήποτε πολιτικού, οιασδήποτε βαθμίδος. Ο Ελληνικός Λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή στην ιστορία της ανθρωπότητας εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό».

Δεν είναι η πρώτη φορά από την πλευρά των ΑΝΕΛ που εκφράζεται αυτή η άποψη, αν και κύκλοι του κόμματος ξεκαθάριζαν στο newpost.gr πως ο υπουργός Άμυνας αναφέρεται σε ένα υποθετικό σενάριο, ενώ ο ίδιος είχε διαφωνήσει όταν σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας εκφράστηκε αυτή η γνώμη.  Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης πιστός στη θέση των ΑΝΕΛ για εξαίρεση του όρου «Μακεδονία» είχε δηλώσει στα τέλη του προηγούμενου χρόνου πως «αν πάμε σε δημοψήφισμα και ο λαός αποφασίσει διαφορετικά, θα σεβαστούμε την απόφαση».

Οι ίδιοι κύκλοι διέψευδαν στο newpost.gr πως υπάρχει  οποιαδήποτε πιθανότητα ο Πάνος Καμμένος να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τη Δευτέρα στη Βουλή, σε αντίθεση με όσα ειπώθηκαν σε ραδιοφωνικό σταθμό. Αντ’ αυτού τόνιζαν πως «οι ΑΝΕΛ έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας, έχουμε εκφράσει την εμπιστοσύνη μας στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και δεν προκαταλαμβάνουμε οτιδήποτε πριν τελειώσει η διαπραγμάτευση».

Παρά τη νέα «βόμβα» του υπουργού Άμυνας, από το κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να πιστεύουν πως θα υπάρξει πλειοψηφία μέσα στη Βουλή, όταν θα έρθει η ώρα της ψηφοφορίας. «Όποιοι κραδασμοί στην κυβερνητική πλειοψηφία, εάν υπάρξουν, θα είναι ελεγχόμενοι και σε καμία περίπτωση δεν θα διακυβευτεί η πορεία της κυβέρνησης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Εννέα βουλευτές μαζί με τον Πάνο Καμμένο αριθμεί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ και οι δηλώσεις αρκετών για  συμμετοχή στα συλλαλητήρια που ετοιμάζονται δείχνει πως μόνο εύκολος δεν θα είναι ο δρόμος μέχρι τον Ιούνιο που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ. Μετά την υπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου οι ΑΝΕΛ δείχνουν να σκληραίνουν τη στάση τους απευθυνόμενοι ξεκάθαρα στο δικό τους κομματικό ακροατήριο ειδικότερα στα βόρεια της χώρας. Η ομιλία του Πάνου Καμμένου, άλλωστε στο Εθνικό Συμβούλιο ήρθε να βάλει τέλος στις συζητήσεις πως πιθανότατα «έκανε στροφή» από την αρχική του θέση.

Κρίσιμη εβδομάδα για το Σκοπιανό

Τα δύσκολα για το υπουργείο των Εξωτερικών και την κυβέρνηση ξεκινούν από αυτή την εβδομάδα. Την Τετάρτη οι διαμεσολαβητές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι θα συναντηθούν με τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Μετά από αρκετές δηλώσεις, κυρίως από την πλευρά των Σκοπίων, η πρώτη επαφή θα είναι ενδεικτική των προθέσεων των δυο πλευρών προκειμένου να πιάσουν δουλειά οι ομάδες εργασίας τον άλλο μήνα. Τα ζητήματα του Συντάγματος, της ταυτότητας και του αλυτρωτισμού θεωρούνται κρίσιμα αν και αυτό στο οποίο θα εστιάσουν αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις με την συνδρομή του ΟΗΕ θα είναι το όνομα.

Με τη «γραμμή» του 2007 προσέρχεται η ελληνική πλευρά στις συζητήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει χθες στη δημόσια τηλεόραση πως πρέπει να δοθεί «όνομα που να ξεχωρίζει διακριτά και στα μάτια του οποιουδήποτε την ιστορική ελληνική Μακεδονία από το κράτος των Σκοπίων…. το βασικό θέμα που είχαμε με την άλλη πλευρά είναι να  υπάρχει ένα “όχημα”  εδαφικών βλέψεων σε βάρος της δικής μας χώρας».

«Κλείδωσε» η επίσκεψη του Α.Τσίπρα στο Νταβός

Στο Ελβετικό θέρετρο θα βρεθεί ο πρωθυπουργός από το βράδυ της  23ης  έως τις  26 Ιανουαρίου προκειμένου να συμμετέχει στις εργασίες του  Οικονομικού Φόρουμ στο οποίο παρευρίσκεται κάθε χρόνο η ελίτ της παγκόσμιας  οικονομικής και πολιτικής κοινότητας. Όλα δείχνουν πως ο Νίκος Κοτζιάς με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ έχουν αποφασίσει να επισπεύσουν τις διαδικασίες και αυτό ενδεχομένως να παίξει ρόλο στο να συναντηθούν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός.


σχετικα αρθρα