current views are: 10

16 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση12:28

Αλ. Τσίπρας μετά την τριμερή: Να στηριχθούν οι χώρες που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού

«Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία, πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή»

Δημοσίευση 12:28’

«Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία, πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή»

Ολοκληρώθηκε η τριμερής σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας, η οποία διοργανώθηκε στη Λευκωσία. Επί τάπητος τέθηκε το ενεργειακό ζήτημα καθώς επίσης και η ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως η εν λόγω σύνοδος κατοχυρώνει τον ρόλο των τριών χωρών ως πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική αυτήν την πρωτοβουλία, σε μία περίοδο που προβάλλουν μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, αλλά αναδεικνύονται και σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή μας, την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η τριμερής αυτή συνεργασία βασίζεται σε γερά θεμέλια. Πρώτον, διότι οι χώρες μας έχουν σημαντικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ιορδανία. Δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας, πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε. Και δεύτερον, διότι έχουμε κατοχυρώσει τη θέση μας ως χώρες-πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με το ζήτημα του συριακού εμφυλίου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να «εξασφαλισθεί το συντομότερο η ειρήνη στην χώρα και να τεθούν τα θεμέλια για ένα μέλλον δημοκρατίας και συμφιλίωσης».

Συζήτηση έγινε και για το προσφυγικό θέμα, με τον κ. Τσίπρα να υπογραμμίζει ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να «στηρίξει ενεργά τις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και φέρουν το βάρος εξυπηρέτησης ανάλογων αυξημένων ανθρωπιστικών αναγκών».

Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως κατά τη Σύνοδο υπογραμμίστηκε η «σημασία που έχει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ. Χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα». 

Ν. Αναστασιάδης: «Πρώτο βήμα για την κοινή μας πορεία»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό το γεγονός ότι η κοινή διακήρυξη αντανακλά την συναντίληψη ότι η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, στην ασφάλεια και την ευημερία. Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν σήμερα, αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην κοινή μας πορεία. Εκ των σημαντικοτέρων προκλήσεων, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Χαιρετίζουμε την αξιέπαινη πρωτοβουλία του βασιλιά της Ιορδανίας που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Στηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αναβίωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό», τόνισε. 

«Για την προσφυγική κρίση», είπε ο κ. Αναστασιάδης, «αντιλαμβανόμαστε τις επιπτώσεις που έχει Κύπρος και Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε την Ιορδανία στο πλαίσιο και της Ε.Ε.».

Όσον αφορά το Κυπριακό, τέλος, ο Ν. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη διαχρονική υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ε.Ε..

Βασιλιάς Αμπντάλα: Ελπίζουμε σε μόνιμη σχέση

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ο Β’, τόνισε πως «ελπίζουμε ότι η σημερινή συνάντηση θα εξελιχθεί σε μια μόνιμη τριμερή εταιρική σχέση, που θα ωφελήσει τους λαούς μας και την ευρύτερη περιοχή. Οι συμφωνίες που υπογράφουμε σήμερα θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο».

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Κύπρου για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη εάν δεν επιλυθεί δίκαια το πρόβλημα της Παλαιστίνης και το πρόβλημα που προκύπτει με το θέμα της Ιερουσαλήμ. Θα πρέπει να βασιστούμε στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που διασφαλίζουν την βιωσιμότητα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και την συνύπαρξη του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ» ανέφερε και πρόσθεσε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων και το status quo στους Αγίους Τόπους. Η Ελλάδα, η Ιορδανία και η Κύπρος δεσμεύονται επίσης στην μάχη κατά της τρομοκρατίας. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην τρομοκρατία παντού».


σχετικα αρθρα