current views are: 10

18 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση12:14

Σκοπιανά ΜΜΕ: Αυτά είναι τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Μ. Νίμιτς

«Νάρκες» από την ΠΓΔΜ στον δρόμο επίλυσης του Σκοπιανού

Δημοσίευση 12:14’

«Νάρκες» από την ΠΓΔΜ στον δρόμο επίλυσης του Σκοπιανού

Πέντε προτάσεις φέρεται να έκανε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για το «καυτό» θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων στη Νέα Υόρκη.Οι προτάσεις του διπλωμάτη του ΟΗΕ ωστόσο φαίνεται να δίχασαν τη γειτονική χώρα καθώς ενώ ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ έσπευσε να τις απορρίψει μετ επιτάσεως, η κυβέρνηση λίγες ώρες αργότερα –σε διαφορετικούς τόνους- τον «άδειασε».

Σύμφωνα με τη σκοπιανή ιστοστελίδα www.MKD.mk, τα ονόματα που έριξε στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων ο κ. Νίμιτς είναι στα σλάβικα, σε όλα υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» και είναι τα εξής:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija και Vardarska Makedonija. 

Σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς, τα ονόματα είναι ένας νέος συνδυασμός παλαιότερων προτάσεων, ενώ υπενθυμίζεται πως ο ίδιος έχει τονίσει ότι η χρήση του ονόματος θα είναι erga omnes, δηλαδή θα έχει ισχύ τόσο σε διεθνείς οργανισμούς όσο και για τις διμερείς σχέσεις της χώρας. 

Διχασμός στα Σκόπια για τις προτάσεις Νίμιτς

Οι νέες προτάσεις του το ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, φαίνεται πως έχουν προκαλέσει διχασμό στη γειτονική χώρα. Και αυτό γιατί ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ Βάσκο Ναουμόφσκι δήλωσε σε σταθμό των Σκοπίων (CITEL) ότι η λύση που προτείνει ο κ. Νίμιτς είναι «μακριά από το να είναι αξιοπρεπής», αφού νωρίτερα επισήμανε ότι «εμείς έχουμε όνομα, είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό το όνομα είναι η βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του “μακεδονικού” έθνους και της “μακεδονικής” γλώσσας».

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές από τα Σκόπια άδειασαν τον διπλωμάτη, λέγοντας πως οι δηλώσεις του κ. Ναουμόφσκι συνιστούν προσωπική του πρωτοβουλία, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δει τις προτάσεις του κ. Νίμιτς προκειμένου να προχωρήσει σε κάποιο σχολιασμό. «Ο κ. Ναουμόφσκι δεν έλαβε οδηγίες από τα Σκόπια», έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Βεβαίως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο κ. Ναουμόσκι να προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις για να «πυροδοτήσει» το κλίμα στην ΠΓΔΜ, καθώς είναι γνωστό πως υπήρξε συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, του εθνικιστή Νικολά Γκρούεφσκι. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Ναουμόσκι έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος ευρωπαϊκών υποθέσεων των Σκοπίων σε κυβερνήσεις του κ. Γκρούεφσκι. Ενδεχομένως λοιπόν η εν λόγω διάσταση απόψεων απλά να απηχεί κύκλους της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, καθώς η σφοδρή αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος και του VMRO-DPMNE βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία πλέον περνάει στα χέρια των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών καθώς όπως έχει αποφασιστεί στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης, οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα ηγηθούν των ομάδων εργασίας για το ονοματολογικό και τα ζητήματα γύρω από αυτό και θα συναντιόνται κατ ιδίαν όταν κρίνεται σκόπιμο

Νωρίτερα, πάντως, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η πιθανότητα μη εξεύρεσης λύσης είναι πιθανή, ενώ στη Νέα Υόρκη ο κ. Νίμιτς τόνιζε για ακόμη μία φορά ότι η ονομασία που προτείνει θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Ο κ. Νίμιτς είπε, επίσης, ότι κάθε άλλη πρόταση δεν θα οδηγούσε σε ρεαλιστική λύση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε (Balkan Insight) ότι «πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα ότι μπορεί να μην καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε μέχρι αυτό να γίνει». Ο κ. Νίμιτς, έπειτα από τη δίωρη συνάντησή του με τους διαπραγματευτές, εξέφρασε την αισιοδοξία «ότι η διαδικασία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση». Ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε από τους κ. Βασιλάκη και Ναουμόφσκι να απαντήσουν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων το αργότερο, ενώ εκτίμησε ότι η συνολική διαδικασία θα πρέπει να οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα εντός των επόμενων ενός έως δύο μηνών. Πάντως, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος βρίσκεται από χθες για διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια, έλαβε ξεκάθαρη θέση επισημαίνοντας πως η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ περνάει μέσα από την Αθήνα.

Λίγο προτού προσγειωθεί στα Σκόπια χθες το απόγευμα, ο κ. Στόλτενμπεργκ παραχώρησε συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση για ένταξη στη χώρα αφότου επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στην ονοματολογική διαφορά με την Ελλάδα. 

«Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Ολες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟλαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα έχει επαφές με την ηγεσία της γειτονικής χώρας. Προτού αναχωρήσει για τα Σκόπια, ο κ. Στόλτενμπεργκ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά.


σχετικα αρθρα