current views are: 11

18 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση17:56

Ιερώνυμος μετά τη συνάντηση με Αλ. Τσίπρα: Δεν χρειάζονται συλλαλητήρια αλλά συναίνεση

Στον απόηχο των εξελίξεων στο Σκοπιανό 

Δημοσίευση 17:56’

Στον απόηχο των εξελίξεων στο Σκοπιανό 

Ολοκληρώθηκε λίγη ώρα πριν της 21:00 και χωρίς δηλώσεις η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμοόπου ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιεράρχη για τις διαβουλεύσεις αναφορικά με το Σκοπιανό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μετά τη συνάντηση, τονίζεται πως «ο πρωθυπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, επανέλαβε τον σεβασμό του τις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατά ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, «ο Αρχιεπίσκοπος διετύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ’ύλην αρμόδιους, να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά  με την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. Ο Πρωθυπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τον σεβασμό του τις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατά ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Του ζήτησε δε να συμβάλει, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις. Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ’ύλην αρμόδιους, να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία». 

Η συνάντηση διεξήχθη εν μέσω κινητικότητας στο Σκοπιανό, έπειτα και από την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας. Επίσης είναι γνωστή η θέση που έχει πάρει η εκκλησία κατά της οποιασδήποτε χρήσης του όρου «Μακεδονία», ενώ είχε προηγηθεί ανταλλαγή επιστολών του πρωθυπουργού με τον ιεράρχη. Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι θα λάβει υπόψη τις θέσεις της εκκλησίας, σημειώνοντας, ωστόσο ότι η Πολιτεία είναι η συνταγματικά υπεύθυνη για τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη νέα δέσμη προτάσεων που κατέθεσε χτες, Τετάρτη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στους απεσταλμένους Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ΜΜΕ των Σκοπίων ο αμερικανός διπλωμάτης κατέθεσε πέντε προτάσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, όλες στα σλαβικά και που όλες περιέχουν τον όρο «Μακεδονία», όπως εξάλλου είδε προαναγγείλει σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να μην περιλαμβάνεται με κάποια μορφή ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

«Δεν προτείνω ονομασίες που δεν ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού», σημείωσε μεταξύ άλλων, εκφράζοντας την εκτίμηση πως δεν θα γινόταν αποδεκτή από τους πολίτες της ΠΓΔΜ μια λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία».


σχετικα αρθρα