current views are: 5

20 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση13:01

Ο Μ. Νίμιτς καθησυχάζει τους Σκοπιανούς: Με τις προτάσεις μου εξασφαλίζεται η ταυτότητά σας

«Τώρα έχω δύο κυβερνήσεις με σοβαρούς ανθρώπους, δύο σοβαρούς πρωθυπουργούς», τονίζει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ

Δημοσίευση 13:01’

«Τώρα έχω δύο κυβερνήσεις με σοβαρούς ανθρώπους, δύο σοβαρούς πρωθυπουργούς», τονίζει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ

Να καθησυχάσει τους Σκοπιανούς αναφορικά με το ζήτημα της «Μακεδονικής» ταυτότητας τους επιχειρεί στο πλαίσιο συνέντευξης του ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

Ειδικότερα μιλώντας στην τηλεόραση Sitel υποστήριξε πως πως το νέο πακέτο προτάσεων που κατέθεσε στους διαπραγματευτές «εξασφαλίζεται η ταυτότητά σας».

«Νομίζω ότι η συμφωνία είναι αποδεκτή, προσπάθησα να επιτύχω όλα τα σημαντικά ζητήματα, όχι όλα, αλλά τα μεγαλύτερα. Προσπάθησα να βρω έναν τρόπο να αντιμετωπίσω το θέμα της διαφωνίας ονόματος με έναν τρόπο που θα ήταν αποδεκτός και για τις δύο πλευρές. Η άποψή μου είναι ότι δεν παρεμβαίνει στην ταυτότητα, αλλά αντίθετα ενισχύει τη δύναμη της ταυτότητας της χώρας και του λαού. Από την αλληλεπίδρασή μου με τους πολίτες της χώρας σας, νομίζω ότι έχουν μια πολύ ισχυρή ταυτότητα που κράτησε εδώ και πολλά χρόνια. Είσαστε ανεξάρτητος εδώ και 25 χρόνια, αλλά είχατε την ταυτότητά σας όταν ήσασταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας, είχατε την ταυτότητά σας όταν ήσασταν μέρος του Βασιλείου της Σερβίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», υπογράμμισε ο Μ. Νίμιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις προηγούμενες συνθήκες, τώρα η κατάσταση για την επίλυση της διαφοράς έχει αλλάξει τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα.

«Η Αθήνα έρχεται από την οικονομική δυσπραγία, έχει πλέον αυτοπεποίθηση και προσπαθεί να παίξει σημαντικότερο ρόλο στην περιοχή. Στα Σκόπια, υπάρχει μια νέα κυβέρνηση που φαίνεται να είναι πιο αφοσιωμένη στην επίλυση αυτού του ζητήματος. Τώρα έχω δύο κυβερνήσεις με σοβαρούς ανθρώπους, δύο σοβαρούς πρωθυπουργούς και δύο υπουργοί εξωτερικών, υπάρχει η αντιπολίτευση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κάποτε θα πρέπει να αποφασίσετε. Τώρα είναι η σωστή στιγμή, καθώς δεν υπάρχουν εκλογές. Ας μην περιμένουμε άλλα 25 χρόνια», προσθέτει.


σχετικα αρθρα