current views are: 7

22 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση21:02

Σκοπιανό: Ο διχασμός στην ΠΓΔΜ, τα συλλαλητήρια στην Ελλάδα και ο διεθνής παράγοντας

Βλέπει τον Ζ. Ζάεφ στο Νταβός ο Αλ. Τσίπρας

 

Δημοσίευση 21:02’

Βλέπει τον Ζ. Ζάεφ στο Νταβός ο Αλ. Τσίπρας

 

Με το μήνυμα από το μαζικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό να είναι ηχηρό και σαφές, τα βλέμματα πλέον στρέφονται και πάλι στο πολιτικό πεδίο, καθώς ξεκίνησε ακόμη μια κρίσιμη εβδομάδα για τις διαβουλεύσεις με τη γειτονική χώρα.

Αποκορύφωμα θα είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, την οποία ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που πρώτο μετέδωσε το Newpost

Όπως έγραψε το Newpost με τη συνάντηση της προσεχούς Τετάρτης, το ονοματολογικό περνά σε ανώτερο επίπεδο και το πρώτο βήμα, μετά την κατάθεση των προτάσεων από τον Μάθιου Νίμιτς,  θα γίνει στο ελβετικό θέρετρο από τους δυο επικεφαλής των κρατών.

Ακολούθως θα αναλάβουν ο  Νίκος Κοτζιάς και ο  Νικόλα Ντιμιτρόφ με τις ομάδες εργασίας τους στις αρχές του άλλου μήνα στη Θεσσαλονίκη.  Πιθανότατα μετά  τον πρώτο γύρο των συνομιλιών ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε μια συνολική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών επιχειρώντας να κατευνάσει  τα πνεύματα στο εσωτερικό μετά την επίσκεψή του στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο

Η ελληνική πλευρά, μέσω και της συνέντευξης του πρωθυπουργού στο «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής»,  δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο  τη βούλησή της να βρεθεί λύση. «Δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος “Μακεδονία» σε μια σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας που επενδύει πολλά στην πολιτική αλλαγή που έχει επέλθει στη γειτονική χώρα.

Δύσκολη εξίσωση

Έπειτα και από το χθεσινό συλλαλητήριο αλλά και με δεδομένο τον διχασμό που επικρατεί στη γειτονική χώρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθίσταται πλέον σαφές, πως το ονοματολογικό έχει μετατραπεί σε μια εξίσωση που είναι εξόχως δύσκολο να λυθεί, καθώς περιλαμβάνει αρκετές παραμέτρους:

  • Η διάσταση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Η δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο Μ. Νίμιτς την περασμένη εβδομάδα, κατέδειξαν την διάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Και αυτό γιατί ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ Βάσκο Ναουμόφσκι δήλωσε σε σταθμό των Σκοπίων (CITEL) ότι η λύση που προτείνει ο κ. Νίμιτς είναι «μακριά από το να είναι αξιοπρεπής», αφού νωρίτερα επισήμανε ότι «εμείς έχουμε όνομα, είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό το όνομα είναι η βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του “μακεδονικού” έθνους και της “μακεδονικής” γλώσσας». Την Παρασκευή, ο σκοπιανός ΥΠΕΞ εκτίμησε πως οι δηλώσεις του Ναουμόσκι έγιναν περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση» και τόνισε πως έτσι δημιουργείται πρόβλημα καθώς αυτές ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, καθίσταται σαφές ότι ο κ. Ναουμόσκι προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις για να «πυροδοτήσει» το κλίμα στην ΠΓΔΜ, καθώς είναι γνωστό πως υπήρξε συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, του εθνικιστή Νικολά Γκρούεφσκι. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Ναουμόσκι έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος ευρωπαϊκών υποθέσεων των Σκοπίων σε κυβερνήσεις του κ. Γκρούεφσκι. Ενδεχομένως λοιπόν η εν λόγω διάσταση απόψεων απλά να απηχεί κύκλους της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, καθώς η σφοδρή αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος και του VMRO-DPMNE βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
  • Το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα. Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις του προσεχούς διαστήματος αναμένεται να παίξει και το μαζικότατο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη. Με τη συμμετοχή να κυμαίνεται μεταξύ του, επίτηδες φουσκωμένου, αριθμού των 400.000 που ανακοίνωσαν οι διοργανωτές και των 90.000 που αναγνώρισε η Αστυνομία, οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην παραλία της Θεσσαλονίκης έστειλαν ένα σαφές μήνυμα. Όπως έγραψε το Newpost, ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του αντιμετώπισαν το Σκοπιανό κυρίως ως ζήτημα που θα μπορούσε να προκαλέσει εσωτερικές έριδες στη Ν.Δ. και, δευτερευόντως, ως ένα εθνικό θέμα που, όντως, χρήζει επίλυσης. Κατέβαλαν δε το τελευταίο διάστημα κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να υποβαθμίσουν τη δυναμική του συλλαλητηρίου. Η κυρίαρχη κυβερνητική αφήγηση από το μεσημέρι της Κυριακής έκανε λόγο για γραφικά ή ακραία στοιχεία. Τέτοια υπήρξαν, σε καμία όμως περίπτωση δεν αποτελούσαν την πλειοψηφία. Και υπό αυτό το πρίσμα, η μαζική συμμετοχή και το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι αντιδράσεις, πλέον έχουν γίνει μια συνισταμένη που η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της.
  • Ο διεθνής παράγοντας. Εξίσου σημαντικός είναι και ο διεθνής παράγοντας. Η κινητικότητα δηλαδή που έχει αναπτυχθεί τόσο από το ΝΑΤΟ, όσο και από τη Ρωσία γύρω από το Σκοπιανό. Αυτοί που έχουν λόγους να επισπεύδουν την επίλυση είναι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ. Και τούτο διότι, με δεδομένη την απομάκρυνση της Τουρκίας από το δυτικό σύστημα ασφάλειας και την προσέγγισή της με την Τουρκία, η Ουάσινγκτον, σπεύδει να κλείσει «ανοιχτούς» λογαριασμούς στα Βαλκάνια και να στρέψει τις χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, στην «αγκαλιά» της. Από την άλλη, η Ρωσία, είναι σαφές πως θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να μην ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, και έτσι μπορούν να ερμηνευτούν τόσο οι επιθετικές παρεμβάσεις της στη γειτονική χώρα κατά της χρήσης των Αλβανικών ως επίσημη γλώσσα, όσο και οι παραινέσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προς την Αθήνα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό. 

σχετικα αρθρα