current views are: 9

23 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση20:03

Σκοπιανά ΜΜΕ: Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ αναλαμβάνουν τη διαπραγμάτευση

Ο Μ. Νίμιτς θα συναντάται απευθείας με τους υπ. Εξωτερικών 

Δημοσίευση 20:03’

Ο Μ. Νίμιτς θα συναντάται απευθείας με τους υπ. Εξωτερικών 

Ανακατατάξεις στη μέθοδο των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό φέρνει τόσο ο διχασμός στη γειτονική χώρα, όσο και η πρωτοβουλία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ να ηγηθούν των ομάδων εργασίας που συγκροτήθηκαν για το ονοματολογικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της ΠΓΔΜ Telma, πλέον, οι διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ δεν θα συναντιούνται με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, και τις συνομιλίες θα «τρέχουν» εξ ολοκλήρου, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το σκοπιανό ΥΠΕΞ που επικαλείται η ιστοσελίδα, αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα να πυκνώσουν οι επαφές των διευθύνσεων για τα Βαλκάνια των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διευθυντές των δύο τμημάτων έδωσαν το παρών στις διαπραγματεύσεις υπό τον Μ. Νίμιτς στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και γνωρίζουν σε βάθος τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ που ενδεχομένως να πραγματοποιήσει γύρο επαφών σε Αθήνα και ΠΓΔΜ το επόμενο δεκαήμερο, αναμένεται να συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων.

Η εν λόγω εξέλιξη έχει δύο πτυχές:

  • Από τη μία, το άδειασμα του Βάσκο Ναουμόσκι από τους Σκοπιανούς, θα μπορούσε να συσχετιστεί και με το πολιτικό κλίμα στη γειτονική χώρα, καθώς οι αντιδράσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από μερίδα της αντιπολίτευσης είναι σφοδρές. Η δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο Μ. Νίμιτς την περασμένη εβδομάδα, κατέδειξαν την διάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Και αυτό γιατί ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ Βάσκο Ναουμόφσκι δήλωσε σε σταθμό των Σκοπίων (CITEL) ότι η λύση που προτείνει ο κ. Νίμιτς είναι «μακριά από το να είναι αξιοπρεπής», αφού νωρίτερα επισήμανε ότι «εμείς έχουμε όνομα, είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό το όνομα είναι η βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του “μακεδονικού” έθνους και της “μακεδονικής” γλώσσας». Την Παρασκευή, ο σκοπιανός ΥΠΕΞ εκτίμησε πως οι δηλώσεις του Ναουμόσκι έγιναν περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση» και τόνισε πως έτσι δημιουργείται πρόβλημα καθώς αυτές ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, καθίσταται σαφές ότι ο κ. Ναουμόσκι προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις για να «πυροδοτήσει» το κλίμα στην ΠΓΔΜ, καθώς είναι γνωστό πως υπήρξε συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, του εθνικιστή Νικολά Γκρούεφσκι. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Ναουμόσκι έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος ευρωπαϊκών υποθέσεων των Σκοπίων σε κυβερνήσεις του κ. Γκρούεφσκι.
  • Από την άλλη, η πλήρης ανάληψη των διαπραγματεύσεων από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης, ενδεχομένως να καταδεικνύει και τη βούληση των δύο πλευρών για επιτάχυνση των διαβουλεύσεων, προσπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και την προσωπική ατζέντα που καταφανέστατα ξεδίπλωσε ο κ. Ναουμόσκι. Βέβαια, πολλά θα κριθούν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, καθώς θα φανούν πιο καθαρά οι προθέσεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. 

σχετικα αρθρα