current views are: 8

24 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση15:43

Βολές κατά υπ. Υγείας από πρώην νομική σύμβουλο του ΚΕΕΛΠΝΟ

Η κ. Οικονόμου, που έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της πρόσφατης απόφασης απόλυσή της από τον οργανισμό, κατά τη διάρκεια της εξέτασής της από την επιτροπή εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης

Δημοσίευση 15:43’

Η κ. Οικονόμου, που έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της πρόσφατης απόφασης απόλυσή της από τον οργανισμό, κατά τη διάρκεια της εξέτασής της από την επιτροπή εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης

Με την κατάθεση της Αθηνάς Οικονόμου, που διετέλεσε συνεργάτης του υπουργού Υγείας– Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περίοδο 1990-1992 Γεωργίου Σούρλα και από το 1995 και μέχρι πρότινος νομικής συμβούλου του ΚΕΕΛΠΝΟ, συνέχισε, σήμερα, τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.

Η κ. Οικονόμου, που έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της πρόσφατης απόφασης απόλυσή της από τον οργανισμό, κατά τη διάρκεια της εξέτασής της από την επιτροπή εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «καταγγέλθηκε η σύμβασή της μετά από 22 χρόνια» και ότι «η μόνη κυβέρνηση που κάνει απολύσεις σε δικηγόρους στο ΚΕΕΛΠΝΟ είναι η σημερινή γιατί δεν τους άρεσαν αυτά που λέγαμε».

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι πρόσφατα «χάθηκαν αρχεία που αφορούσαν την περίοδο που εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη» ενώ ερωτηθείσα εάν «έγιναν παραβιάσεις στα αρχεία από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης» δήλωσε άγνοια και περιορίστηκε να πει ότι «η συγκεκριμένη εταιρεία είχε τα κλειδιά όλων των γραφείων». Προσέθεσε ότι «όταν καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις δύο έμμισθων δικηγόρων ουδείς τους ζήτησε να παραδώσουν τους φακέλους των υποθέσεων που χειρίζονταν» και ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάρθηκαν τα αρχεία που αφορούσαν συγκεκριμένες περιόδους και υποθέσεις».

Επίσης, η κ. Οικονόμου στην κατάθεσή της επιτέθηκε εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για διορισμούς που έγιναν το 2016, λέγοντας ότι «δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν να στέλνει ενυπόγραφα, υπουργός και αναπληρωτής υπουργός, τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνονταν οι προσλήψεις» και γι΄ αυτό «έχουν γίνει αιτήσεις ακύρωσης, στο διοικητικό εφετείο, του πίνακα κατάταξης».

Σε ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, για το ρόλο της και κατά πόσο ως νομική σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθούσε τις δράσεις του και προειδοποιούσε την ηγεσία του οργανισμού για τη νομιμότητα τους , η κ. Οικονόμου είπε ότι «όταν την ρωτούσαν επισήμαινε το νομικό πλαίσιο», ισχυρίστηκε, όμως, πως «δεν μπορεί ένας έμμισθος δικηγόρος να κουνάει το δάχτυλο στη διοίκηση».

Στην ερώτηση του κ. Λάππα εάν συμφωνεί με την άποψη της κ. Σκοπούλη ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν «μαύρη τρύπα στην οποία χάνονταν όσα χρήματα και αν ρίξεις μέσα» η μάρτυρας δεν διατύπωσε άποψη, αλλά αναφερόμενη στην υφυπουργό Υγείας της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά, υποστήριξε ότι «χωρίς να γνωρίζει ούτε πού είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς στη θητεία της δεν είχε πάει ούτε μία φορά, είχε επιθετική στάση απέναντι στο Κέντρο».

Ερωτηθείσα, επίσης από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την προκήρυξη του κτιρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, η κ. Οικονόμου δήλωσε ότι «ουδέποτε ζητήθηκε γνωμοδότηση από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών», ενώ στην ερώτηση της εισηγήτριας του «Κινήματος Αλλαγής» Εύης Χριστοφιλοπούλου «αν στο διαγωνισμό για το επίμαχο κτίριο, για το οποίο υπήρχε ένας διεκδικητής θα μπορούσε να υπάρξει και δεύτερος», απάντησε ότι «ακόμα και διεθνείς διαγωνισμοί προχωρούν με έναν ενδιαφερόμενο», προκαλώντας την αντίδραση του εισηγητή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου, λέγοντάς της ότι «ποτέ δεν προχώρησε διαγωνισμός με ένα διεκδικητή».

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν το μακρύ χέρι των υπουργών Υγείας» η κ. Οικονόμου απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι «η ίδια δεν δέχτηκε ποτέ κάποιο τηλέφωνο ούτε υπέπεσε στην αντίληψή της κάτι τέτοιο».

Τέλος, για το επίμαχο θέμα των «23 προσλήψεων» και για το «αν ήταν νόμιμες οι παραπάνω προσλήψεις από χορηγικά πακέτα», η κ. Οικονόμου αρχικά δήλωσε ότι «δεν της ζητήθηκε η γνώμη της καθώς δεν προβλέπεται να ελέγχονται αυτού του είδους οι ενέργειες από τη νομική υπηρεσία του Κέντρου» και στη συνέχεια υποστήριξε ότι «οι 23 δεν προσλήφθηκαν με την τυπική έννοια του όρου και ήταν καθόλα νόμιμα όσα έγιναν».

Στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χαρίλαου Τζαμακλή για το αν «ήταν νομικά θεμιτό μια χορηγία για τις ουσιαστικές δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ να χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθούν οποιεσδήποτε προσλήψεις» η κ. Οικονόμου απάντησε «ότι στη σύμβαση χορηγίας αναφερόταν ότι ο οργανισμός μπορούσε να διαθέσει τα χρήματα για τους σκοπούς του».

Λαμβάνοντας το λόγο, ο εισηγητής της ΝΔ Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε στις καταγγελίες του προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, που εξετάστηκε την προηγούμενη φορά από την Επιτροπή και ο οποίος ισχυρίστηκε ότι συγκεκριμένη εταιρεία φύλαξης παρενέβη στο αρχείο του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να παραποιήσει στοιχεία για τον Άδωνι Γεωργιάδη, την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Υγείας. Ο έτερος βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, μάλιστα, έκανε λόγο για «απιστία», προκαλώντας την αντίδραση των μελών της Επιτροπής. Σημειώνεται ότι η ΝΔ απειλούσε ότι η υπόθεση αυτή θα έχει συνέχεια στη Δικαιοσύνη εν μέσω υπαινιγμών για σχέσεις της διοίκησης Ρόζενμπεργκ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την εταιρεία.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης προέτρεψε τους βουλευτές της ΝΔ να καταθέσουν επερώτηση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ώστε να γίνει κοινοβουλευτικός έλεγχος αν θεωρούν ότι υπάρχει κάτι μεμπτό και ζήτησε να επανέλθει η συζήτηση εντός πλαισίου.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής ενημέρωσε το σώμα ότι έχει φτάσει στη Βουλή δικογραφία που αφορά τους υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας της περιόδου 2011-2012 αναφορικά με τιμολόγηση φαρμάκων και ερευνάται πιθανή ζημία του ΕΟΠΠΥΥ.


σχετικα αρθρα