current views are: 12

26 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση09:42

Αλ. Τσίπρας: Όχι σε μικροκομματικές σκοπιμότητες στο Σκοπιανό

Π. Παυλόπουλος: Αντίθετος με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ο αλυτρωτισμός

Δημοσίευση 09:42’

Π. Παυλόπουλος: Αντίθετος με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ο αλυτρωτισμός

Επιταχύνονται οι πολιτικές ζυμώσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, στον απόηχο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός. 

Στις 18:30 ο πρωθυπουργός μετέβη  στο Προεδρικό Μέγαρο, και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ζήτημα του ονοματολογικού, ενώ μέσα στην ημέρα υπάρχει επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να οριστούν οι συναντήσεις τους με τον κ. Τσίπρα.

«Υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα. Το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες. Θέλω να ενημερώσω εσάς, μέσα σε ένα κλίμα ουσιαστικού διαλόγου, και νηφαλιότητας θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα, όπως και όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια και αυτή τη συνέχεια εμείς την τηρούμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε επίσης πως έγιναν βήματα και από τις δύο πλευρές, ενώ χαρακτήρισε ένδειξη καλής θέλησης την αλλαγή ονομασίας στο αεροδρόμιο των Σκοπίων. Τόνισε επίσης πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ σημειώνοντας πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει σημαντικά βήματα και σημείωσε ότι παραμένει άλυτο εδώ και 70 χρόνια.

«Το ζήτημα του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας. Να καταλάβουν και οι γείτονές μας πως είναι και θέμα της ΕΕ. Ο αλυτρωτισμός είναι αντίθετος με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων περνάει από την εξάλειψη των αλυτρωτισμών», σχολίασε από την πλευρά του ο Π. Παυλόπουλος.

Λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα ολοκληρώθηκε το μίνι υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά το οποίο ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς και τους στενούς του συνεργάτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Νταβός. Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και τον ενημέρωσε για το ταξίδι του στο Νταβός και, προφανώς για τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Ζάεφ.

Όπως έγινε γνωστό, το Σάββατο στις 10:30 ο κ. Τσίπρας θα δεχτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 12:30 θα συναντηθεί με τη Φώφη Γεννηματά, στις 13:30 με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και στις 15:00 με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Σάββατο παράλληλα με τις συναντήσεις Τσίπρα- αρχηγών, στα Σκόπια θα διεξαχθεί συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, κι ενώ η αντίστροφη μέτρηση για το συλλαλητήριο της Αθήνας έχει αρχίσει, τόσο η Εκκλησία όσο και η κυβέρνηση βρίσκονται σε πλήρη διχασμό για το Σκοπιανό. Τρία είναι τα ρήγματα που έχουν δημιουργηθεί: το ένα εντός της Εκκλησίας, το δεύτερο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και το τρίτο στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ. 


σχετικα αρθρα