current views are: 9

27 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση06:38

Σκοπιανό: Τι είπαν μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα οι πολιτικοί αρχηγοί

Μπαράζ επαφών στο Μαξίμου

Δημοσίευση 06:38’

Μπαράζ επαφών στο Μαξίμου

Μπαράζ συνομιλιών για το Σκοπιανό με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει από το πρωί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με πρώτο τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ ακολούθησε η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βασίλη Λεβέντη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομίλησε με τον πρωθυπουργό για περίπου 40 λεπτά ενώ το κλίμα ήταν ψυχρό καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως ο πρωθυπουργός άργησε να ενημερώσει τον πολιτικό κόσμο για τις διαπραγματεύσεις.

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε ξανά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε συζητήσεις χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ εκτίμησε πως δεν θα λυθεί το θέμα των Σκοπίων μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Πρόσθεσε μάλιστα: «Δεν σας κρύβω ότι προσέρχομαι με μικρό καλάθι σε σχέση με τα αποτελέσματα που θα έχει η διαδικασία».

Για έλλειμμα ενημέρωσης έκανε λόγο ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης.

Πριν από την κατ’ ιδίαν ενημέρωση, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι τον Σεπτέμβριο χάθηκε μια ευκαιρία, καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής επίσημη ενημέρωση ώστε «να μην λέει ο καθένας τα δικά του».

«Μην δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα», είπε ο κ. Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα. «Ζήτησα να αλλάξει τακτική και να γίνει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση. Τότε όλος ο λαός θα είναι μαζί του», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, μετά το τέλος της συνάντησης.

Κρίσιμες επαφές και στα Σκόπια

Κρίσιμες επαφές γίνονται το απόγευμα του Σαββάτου και στα Σκόπια καθώς θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών όπου θα εξεταστεί στην οποία θα εξετασθεί το πλαίσιο για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, του DUI, Αλί Αχμέτι.

Η συνάντηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και σε αυτήν θα παραβρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Κ. Μητσοτάκης: Η διαπραγμάτευση όπως εξελίσσεται προκαλεί βαριές ανησυχίες

«Κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας που οι συγκυρίες προσέφεραν προς αξιοποίηση. Η διαπραγμάτευση όπως εξελίσσεται προκαλεί βαριές ανησυχίες. Η κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις χωρίς να αναλάβει συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.  Η πολύ σοβαρή παράλειψη του κ. Τσίπρα να θέσει ρητά και δημόσια του ζήτημα της αλλαγής του συντάγματος της γειτονικής χώρας ως αναγκαία προϋπόθεση σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση εξασθένισε την εθνική γραμμή», σημείωσε στη δήλωσή του λίγο μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της ΝΔ. 

«Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός γιατί υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος», πρόσθεσε.

Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ.Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε: «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».

Σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ζήτησε η Φώφη Γεννηματά

Λίγο μετά τις 13.30 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Η συνάντηση ξεκίνησε σε χαλαρό κλίμα με τον Αλέξη Τσίπρα να ρωτά την κ. Γεννηματά για τα παιδιά της και εκείνη να ρωτά για τα δικά του, ενώ συνέχισε με ενημέρωση του Αλ. Τσίπρα για τις εξελίξεις στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων καθώς και όσα συζήτησε ο κ. Τσίπρας με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.

Η κ. Γεννηματά ζήτησε ξανά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε συζητήσεις χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή.

Επανέλαβε, δε, οτι η διγλωσσία των ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση και επισήμανε ότι η λύση δε μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλά και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.

Προηγήθηκε αυτή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε δήλωσή του στην συνέχεια, εμφανίστηκε επικριτικός προς τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι ”οι Έλληνες δεν τον εμπιστεύονται στη διαπραγμάτευση”.

Δ. Κουτσούμπας: «Δεν πιστεύω ότι θα λυθεί το Σκοπιανό»

Τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, με τον πρώτο να δηλώνει λίγο μετά την συνάντησή τους ότι δεν θεωρεί ότι ”θα λυθεί το θέμα των Σκοπίων”.

Η συνάντησή τους ξεκίνησε λίγο μετά τις 13.30, μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Φ. Γεννηματά. 

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα: ”Η ενημέρωση… κάλλιο αργά παρά ποτέ. Είναι πάντα καλοδεχούμενη”. ”Σημασία έχει να είναι ποιοτική” απάντησε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως πρόσθεσε ο γ.γ. του ΚΚΕ: ”Δεν σας κρύβω ότι προσέρχομαι με μικρό καλάθι σε σχέση με τα αποτελέσματα που θα έχει η διαδικασία. Είναι καλό να αναπτύσσονται οι διακρατικές σχέσεις, δεν χρειάζονται όμως πανηγυρισμοί και ανάδειξη δευτερεύοντων ζητημάτων, ειδικά στα Βαλκάνια. Γιαυτό προέχει να λυθούν ζητήματα αλυτρωτισμού και ζητήματα που αφορούν το Σύνταγμα της χώρας”. 

«Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση από τον κ. Πρωθυπουργό. Κρατάμε μικρό καλάθι, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το όσα θα γίνουν στα Βαλκάνια, εκφράσαμε την άποψη του ΚΚΕ, η οποία είναι σταθερή και συνεπής σε όσα διέπουν τον ελληνικό λαό.  Η ονομασία δεν είναι το κυρίαρχο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, κυρίαρχο είναι ο αλυτρωτισμός, η χάραξη των συνόρων. Αναφέραμε ότι άσχετα από τις διαπραγματεύσεις, το κύριο ζήτημα είναι να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, εφόσον δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, αλλαγή όλων αυτών που οδηγούν σε αλυτρωτικές διαθέσεις και δημιουργού προβλήματα στη χώρα μας και σε άλλους λαούς. Από αυτή τη σκοπιά χρειάζεται επαγρύπνηση». 

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι το ζήτημα θα λυθεί απάντησε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα λύσης του Σκοπιανού» ενώ σε σχέση με την στάση του κ. Καμμένου υπογράμμισε: «Ο κ. Καμμένος έχει τη δική του άποψη, την οποία δεν ξέρει νομίζω ούτε ο Πρωθυπουργός».

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Σ. Θεοδωράκης: «Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία»

«Το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος. Έχουμε τολμήσει να πούμε πολύ νωρίς τη θέση μας για το Μακεδονικό. Τώρα εδώ που φτάσαμε πρέπει η ενημέρωση του κόσμου να είναι πλήρης, τι κερδίζουμε από μια σύνθετη ονομασία».

Πρόσθεσε, ωστόσο ότι: «Υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα. Κυρίαρχο είναι το θέμα των διατάξεων του Συντάγματος της FYROM».

Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι ο «Πρωθυπουργός φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση αυτή τη συζήτηση. Έπρεπε να τα έχουμε κάνει αυτά από τον Σεπτέμβρη».

Σε σχέση με την ονομασία υποστήριξε: «Θα πρέπει να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία. Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που να είναι μία λέξη, μια αμετάφραστη λέξη. Να πάμε σε μια λέξη που δεν θα είναι Αγγλική, μια λέξη στη Σλαβική διάλεκτο. Το ένα είναι ονομασία, το άλλο είναι οι δεσμευτικές εγγυήσεις που θα φανερώνουν ότι οι αλυτρωτικές προθέσεις έχουν εγκαταλειφθεί».

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από την κατ’ ιδίαν ενημέρωση, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι τον Σεπτέμβριο χάθηκε μια ευκαιρία, καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής επίσημη ενημέρωση, ώστε «να μην λέει ο καθένας τα δικά του».

Β. Λεβέντης: «Να γίνει από μηδενική βάση η διαπραγμάτευση»

Λίγο μετά τις 17:30 πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμοιυ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Λεβέντης δήλωσε πως «είχα ζητήσει συναίνεση και μια μεγάλη κυβέρνηση γιατί θα την χρειαζόμασταν. Δεν με άκουσε ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης και τώρα ο Τσίπρας σηκώνει μόνος του τον σταυρό για θέμα που δεν φταίει. Του είπα ότι αντί να ξεκινάμε την διαπραγμάτευση δίνοντας σύνθετη ονομασία πρέπει πρώτα να ζητήσουμε ανταλλάγματα και να πάρει η άλλη πλευρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να μην παραιτηθούμε από το όνομα».

«Η τακτική της γειτονικής χώρας με τα αλυτρωτικά προσβάλει την Ελλάδα. Η θέση μου είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και αν γίνει έτσι , είπα στον πρωθυπουργό , όλος ο λαός θα είναι μαζί του και πρώτος εγώ. Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι στο Βουκουρέστι το 2008 ο Καραμανλής διαπραγματευόταν το όνομα “Macedonia Skopje”. Οι Σκοπιανοί το θέτουν αυτό ως πήχη και ξεκινούν από εκεί. Εγώ και με το “Nova Makedonija” είμαι σφόδρα αντίθετος. Η Μακεδονία δεν είναι κανενός, είναι Ελλάδα και σ΄ αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις . Είπα στον πρωθυπουργό να μην κουβαλήσει αυτό το στίγμα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό για το θέμα του ονόματος χαρακτήρισε το θέμα της μετακίνησης βουλευτών αισχρό φαινόμενο. Όποιος προδίδει την εντολή του λαού έχει συνέπειες, ανέφερε ο κ.Λεβέντης.

Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει . Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα, απάντησε ο πρωθυπουργός

Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα, είπε ο κ. Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.


σχετικα αρθρα