ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζ. Πάιατ στις «Ιστορίες»: Πιο σκληρές από την τρόικα οι αγορές – Φόβοι για ατύχημα στο Αιγαίο

Δημοσίευση 31 Ιανουαρίου 2018, 01:30 / Ανανεώθηκε 31 Ιανουαρίου 2018, 08:33
Τζ. Πάιατ στις «Ιστορίες»: Πιο σκληρές από την τρόικα οι αγορές – Φόβοι για ατύχημα στο Αιγαίο
Facebook Twitter Whatsapp

Αιχμές για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ

Στήριξη στο πρόσωπο του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για λύση στο Σκοπιανό εκφράζει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, στην εφ όλης της ύλης συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» με τη Σία Κοσιώνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ταυτόχρονα ο Αμερικανός διπλωμάτης αφήνει αιχμές για τον τρόπο που προωθήθηκε η αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ, εκφράζει φόβους για ένα «ατύχημα», μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ κατακρίνει την κυβέρνηση αναφορικά με την παροχή 48ωρης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα τον περασμένο Νοέμβριο.

Ειδικότερα, ο κ. Πάιατ, επισημαίνει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών.  «Στηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι αισιόδοξος. Και θα κάνουμε τα πάντα, ως Αμερική, να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης. Ο πρέσβης των ΗΠΑ απέφυγε να απαντήσει στο εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ για ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία χωρίς λύση του ονοματολογικού.

Αναφερόμενος γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Ειδικότερα σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι ότι είναι ένας πυλώνας σταθερότητας σε μια πολύπλοκη περιοχή αλλά θεωρώ ότι μια από τις πολυπλοκότητες των σχέσεων γειτονίας της Ελλάδας, σχετίζεται με τα Δυτικά Βαλκάνια. Κι εδώ οι θέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ συγκλίνουν σημαντικά. Και οι δυο κυβερνήσεις μας πιστεύουν ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Και οι δυο πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι χώρες πρέπει να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ότι όλες αυτές οι χώρες, αν το επιλέξουν, μπορούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ». Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε μια ιστορική αναδρομή στη θέση της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια, ως πολιτιστικό και εμπορικό σημείο αναφοράς, αναφέρθηκε στον Ψυχρό Πόλεμο και στη συνέχεια επαίνεσε την κυβέρνηση για τη στρατηγική της στα Δ. Βαλκάνια:

«Αυτό που είναι ενδιαφέρον για μένα σχετικά με τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, που τώρα δημιουργεί γέφυρες με αυτές τις χώρες στα δυτικά Βαλκάνια, ούσα εταίρος σε αυτή τη διαδικασία μεταρρύθμισης και  ευρωατλαντικού προσανατολισμού, είναι το πώς επανέρχεται σε αυτό τον ιστορικό ρόλο [σ.σ. η Θεσσαλονίκη]»

Πάντως, εκφράζει τον προβληματισμό του για την επιρροή και την παρέμβαση της Ρωσίας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο. «Αυτό που επεκτείνεται είναι η φιλοδοξία του Κρεμλίνου να προκαλέσει σύγχυση στον προσανατολισμό αυτών των χωρών και στην διαδικασία της συνεχούς μεταρρύθμισης και της ευθυγράμμισής τους με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, που οι άνθρωποι αυτών των χωρών έχουν επιλέξει. Γι’ αυτό βλέπουμε την Ελλάδα ως μια πολύ θετική επιρροή στη γειτονιά», σημείωσε.

Αιχμές για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ

Πάντως αναφερόμενος στην οικονομική επιρροή της Ρωσίας στην Ελλάδα, έκανε λόγο για προβληματικές επενδύσεις της Μόσχας που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το σημείο επανήλθε στο παράδειγμα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΘ – σε σχήμα το οποίο συμμετέχει ο Ι. Σαββίδης- τονίζοντας πως «αυτό που είναι σημαντικό θεωρώ για την Ελλάδα και φυσικά σημαντικό για την κυβέρνηση μας, είναι να διατηρήσουμε αυτό κλίμα διαφάνειας, ανοικτής οικονομίας που οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη και χτίζει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επενδυτών» και συνέχισε:

«Και έκανα αυτή την επισήμανση για τη Θεσσαλονίκη, ότι ο κόσμος αναρωτιέται ποιοι είναι πίσω από τις επενδύσεις. Υπάρχει μια ρωσική τράπεζα. Έχω ακούσει ιστορίες ότι υπάρχει δυσκολία στο να αποκτήσει πίστωση από ευρωπαϊκή τράπεζα. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι συνεργάτες και ειδικά η γερμανική εταιρεία και αυτό το φέρνω σε αντιπαράθεση με την Fraport».

Φόβοι για ατύχημα στο Αιγαίο

Κατά τα άλλα, ο κ. Πάιατ δεν κρύβει τον προβληματισμό του για ενδεχόμενο «ατύχημα» στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στον απόηχο της νέας έντασης στα Ίμια.  «Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα... Όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας» προειδοποιεί ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα και συνεχίζει: «Επομένως, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια της επίσκεψης του Ερντογάν, ώστε να επανεκκινήσει και να εντατικοποιήσει το διάλογο επάνω στη στρατιωτική εμπιστοσύνη, χτίζοντας κανάλια επικοινωνίας».

Πάντως, παρά τους φόβους του για στρατιωτικό ατύχημα, ο κ. Πάιατ εμφανίζεται αισιόδοξος για επανεκκίνηση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. «Η Τουρκία είναι μια γεωπολιτική πραγματικότητα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει. Αλλά ένα πράγμα που η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει είναι η γεωγραφία. Άρα ο σημαντικότερος γείτονας σας θα είναι πάντα η Τουρκία. Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός σωστά διέγνωσε πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα να πάει αυτή η σχέση καλά, και αυτό το κατάλαβα όταν ήρθε (ο κ. Τσίπρας) τον Οκτώβριο στην Ουάσινγκτον», επεσήμανε ενδεικτικά.

Παραδέχεται πάντως πως υπάρχει ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, αν και όπως λέει, οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στη συμμαχία τους με τη χώρα μας. «Θεωρώ, ότι στο ερώτημα της διαχείρισης της σχέσης με την Τουρκία, δεν είναι μυστικό, ότι υπάρχει αρκετή ένταση τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Είδατε τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Τίλερσον, που ήρθαν ως απάντηση στις πρόσφατες τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις κι αυτή είναι μια μόνο από τις πολλές ενέργειες που κάνουν οι συνάδελφοί μου που εργάζονται επάνω στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις» σημειώνει ενδεικτικά και τονίζει πως δεν αποτελεί πρόβλημα η ασυμμετρία μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων δύο χωρών:

«Αυτό από το οποίο επωφελείται η Ελλάδα, είναι η ισχυρή της συμμαχία με τις ΗΠΑ, η απόλυτη αφοσίωσή μας στην στήριξη των ελλήνων συμμάχων μας (...) Νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες, μερικές φορές το παραβλέπουν αυτό, αλλά θεωρώ ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις σας. Ιδίως όταν κοιτάζω πίσω στα τελευταία οκτώ χρόνια της οικονομικής κρίσης, πρόκειται για ένα απίστευτο επίτευγμα. Ότι παρόλες τις δυσκολίες, η ελληνική δημοκρατία είναι ζωντανή και δυνατή. Ο Τύπος είναι ελεύθερος, η δικαιοσύνη είναι σεβαστή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε προβλήματα, έχουμε και στην Αμερικανική δημοκρατία προβλήματα. Αλλά θεωρώ ότι η ελληνική δημοκρατία πέρασε αυτά τα τεστ «αντοχής», με έναν τρόπο που πολύ λίγες χώρες έχουν καταφέρει».

Ως προς τις πιέσεις της Άγκυρας προς την Ελλάδα για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών δηλώνει: «Και οι δύο χώρες, τόσο η Ελλάδα όσο και η Αμερική, έχουν μία πολύ ισχυρή παράδοση ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και αυτό είναι κάτι που δεν είναι κατανοητό από κάποιους συμμάχους μας. Όμως, πιστεύω ότι σε αυτήν την περίπτωση –ξέρετε- έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι το ελληνικό δικαστικό σύστημα, τα ελληνικά δικαστήρια, θα ασχοληθούν με το ζήτημα με τον κατάλληλο και συνταγματικό τρόπο».

Για τη συμφωνία αναβάθμισης των F-16

Ως προς τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 ο πρεσβευτής χαρακτηρίζει άδικη την κριτική που ασκήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση. «Ο πρώτος, γιατί γίνεται πολλή κουβέντα για την τιμολόγηση. Και το γεγονός είναι ότι αυτά είναι ζητήματα, τα οποία εξακολουθούν να τίθενται υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στο ελληνικό Πεντάγωνο, την Αμερικανική Αεροπορία και την εταιρεία «Lockheed Martin» που είναι ο προμηθευτής. Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε επίσης την υπεραξία που η Ελλάδα αντλεί από αυτή τη σχέση της με την «Lockheed Martin». Είχα την ευκαιρία το καλοκαίρι που μας πέρασε να επισκεφτώ την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, να παρακολουθήσω τη δουλειά που γίνεται εκεί στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των ελληνικών P-3S, ένα σημαντικό εγχείρημα που θα βελτιώσει τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής.  Καθώς επίσης και τη δουλειά που η Ελληνική Αεροναυπηγική κάνει ως μέρος της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως παράδειγμα για τα C-130. Καθένα από τα C-130 που υπάρχει σε κάθε γωνιά του πλανήτη στον κόσμο έχει ένα βασικό κεντρικό εξάρτημα, το οποίο κατασκευάζεται εδώ, στην Ελλάδα. Αντίστοιχα δείτε την Ελλάδα ως ένα κομμάτι της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας των F-16. Οπότε, αυτή η εξέλιξη, η συντήρηση και η ανάπτυξη αυτής της ικανότητας σε αερομηχανική και ναυτική μηχανική, είναι κάτι που  η «Lockheed Martin» έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 είναι μία σημαντική επένδυση», τονίζει.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Ως προς το ζήτημα της οικονομίας, ο κ. Πάιατ εμφανίζεται αισιόδοξος για ανάκαμψη της Ελλάδα. «Επιστρέφουν [σ.σ. οι επενδυτές], νομίζω πως έχει σημασία ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε ζητήματα δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει την σημαντικότερη δημοσιονομική προσαρμογή σε σχέση με άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., και έχει αποδείξει την ικανότητά της, την αφοσίωσή της, να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Τρόικα. Πιστεύω ότι υπάρχει πλέον ευρεία αισιοδοξία ότι το 2018 θα είναι η χρονιά όπου οι Έλληνες θα δουν το τέλος του μνημονίου, θα υπάρξει ένα νέο περιβάλλον, και μετά το  βάρος θα μετατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση, οποιαδήποτε είναι αυτή η κυβέρνηση, να επιδείξει μία συνεχιζόμενη αφοσίωση στις μεταρρυθμίσεις. Πιστεύω ότι ειδικά όσον αφορά τη διοίκηση, οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις παρουσίασαν εξαιρετική πρόοδο. Ο τομέας των διοικητικών μεταρρυθμίσεων απαιτεί συνεχόμενες προσπάθειες, εάν η Ελλάδα θέλει να είναι διεθνώς ανταγωνιστική οικονομικά, όπως θέλουν οι ηγέτες της» σημείωσε.

Τονίζει σε αυτό το πλαίσιο, πως το σημαντικότερο ερώτημα για το 2018 είναι το εάν η χώρα θα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις. «Έχουμε ήδη μιλήσει για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα. Το Ελληνικό έχει τραβήξει την προσοχή. Δρομολογούνται και κάποιες άλλες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Όσο προχωράει η υπόθεση της ΔΕΣΦΑ, έχω πολλές ελπίδες ότι θα δείτε μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ενέργειας να εμπλέκονται. Υπάρχουν Αμερικανοί που ενδιαφέρονται για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης», υποστήριξε και προειδοποίησε πως οι αγορές θα είναι πιο σκληρές από την τρόικα.

«Άρα, θεωρώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, όμως αυτοί που θα σας κρίνουν είναι εκεί έξω. Και σε πολλές περιπτώσεις νομίζω ότι οι αγορές θα είναι πολύ πιο σκληρές από την Τρόικα, διότι δεν έχουν αισθήματα (…)Αλλά αυτή είναι μία πολύ σημαντική χρονιά, διότι ο συστημικός κίνδυνος για τον οποίο μίλησα προηγουμένως, έχει φύγει από το τραπέζι και οι επενδυτές πλέον στρέφουν το βλέμμα τους προς τα εδώ», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Πάντως, «επεσήμανε πως υπάρχει συναντίληψη σε ΗΠΑ, Ευρώπη (...) Και αν δείτε κάποιες από τις υπόλοιπες χώρες, είχαν και αυτές να περάσουν από αυτήν την αυστηρή προσαρμογή. Όμως νομίζω ότι πολλά εξαρτώνται από το πώς τοποθετείται η κυβέρνηση και μιλώντας ειλικρινά, θεωρώ ότι ξεκινώντας από αυτήν την άνοιξη, το πώς η κυβέρνηση θα εξηγήσει την πολιτική της μετά για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου».

Υπενθύμισε επίσης τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους αν και όπως είπε «αυτή είναι μια συζήτηση μεταξύ του Ταμείου και των Ευρωπαίων, εμείς είμαστε παρατηρητές, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει τις θέσεις τους».

Αιχμές για την άδεια στον Δ. Κουφοντίνα

Αφήνει εξάλλου αιχμές κατά της κυβέρνησης για την 48ωρη άδεια που είχε χορηγηθεί στον Δημήτρη Κουφοντίνα τον περασμένο Νοέμβριο. «Θεωρήσαμε ότι η άδεια που δόθηκε στον κ. Κουφοντίνα ήταν βαθύτατα προσβλητική στη μνήμη των θυμάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα. Θύματα της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη ήταν και Αμερικανοί υπήκοοι.

Ο κ. Πάιατ διευκρινίζει «σεβόμαστε την ανεξαρτησία και τηνακεραιότητα της Δικαιοσύνης», προσθέτει όμως με νόημα ότι «ελπίζουμε ότι αυτοί που αποφασίζουν γι’ αυτά τα θέματα θα λάβουν υπόψη τα συναισθήματα των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων». Σημειώνεται ότι ο Κουφοντίνας έχει ζητήσει νέα άδεια για την οποία θα αποφανθεί το αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού όπου και κρατείται.