ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλευτές ΔΗΣΥ: «Μείζον ζήτημα ομαλής λειτουργίας των θεσμών της Δικαιοσύνης»

Δημοσίευση 1 Φεβρουαρίου 2018, 15:04 / Ανανεώθηκε 1 Φεβρουαρίου 2018, 15:04
Βουλευτές ΔΗΣΥ: «Μείζον ζήτημα ομαλής λειτουργίας των θεσμών της Δικαιοσύνης»
Facebook Twitter Whatsapp

Τι καταγγέλλουν οι 19 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Κατηγορίες για συστηματική υπονόμευση της Δικαιοσύνης με καθεστωτικές πρακτικές και παρεμβάσεις και για μεθοδευμένη επιχείρηση ελέγχου και χειραγώγησής της απευθύνουν στην κυβέρνηση με επερώτηση τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, 19 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, οι καθεστωτικές πρακτικές και παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης, θέτουν «ένα μείζον ζήτημα ομαλής λειτουργίας των θεσμών, αλλά και της ποιότητας της Δημοκρατίας».

«Στην ουσία, από το 2015 εξελίσσεται ένα σχέδιο σε πολλές πράξεις, το οποίο αποσκοπεί στη χειραγώγηση των δικαστών και καθοδήγηση του έργου της Δικαιοσύνης, ώστε να εξυπηρετούνται ενέργειες του κυβερνητικού επιτελείου. Ταυτόχρονα, στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως στην ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης κατατάσσεται η Ελλάδα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Παγκόσμιας τράπεζας, γεγονός που απαξιώνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της», αναφέρουν στην επερώτηση και μεταξύ άλλων επισημαίνουν:

«Σήμερα είναι ανάγκη να προστατευθεί το κύρος της Δικαιοσύνης, όχι μόνο γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο της ταυτότητας του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά γιατί αποτελεί ταυτόχρονα βασική αξία και προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη. Η κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις της προκαλεί κλυδωνισμούς και δημιουργεί κλίμα εκφοβισμού, αμφισβήτησης, σύγκρουσης, απαξίωσης και νοσηρότητας στο χώρο της Δικαιοσύνης. Θέτει σε κίνδυνο την αποστολή της η οποία είναι η ανεπηρέαστη απονομή της Δικαιοσύνης, η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και η άσκηση ελέγχου σε κάθε άλλη εξουσία από τα δικαστικά όργανα».

Την επερώτηση υπογράφουν κατά σειρά οι βουλευτές: Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Γιώργος Αρβανίτης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Αχμέτ Ιλχάν, Γεώργιος Καρράς, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χαρά Κεφαλίδου, Γιάννης Κουτσούκος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Μανιάτης, Κώστας Μπαργιώτας, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Τζελέπης και Εύη Χριστοφιλοπούλου.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr