current views are: 13

5 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση15:12

Με ονόματα δέκα πολιτικών στη Βουλή η δικογραφία Novartis

Σύσκεψη Τσίπρα – Κοντονή – Παπαγγελόπουλου

Δημοσίευση 15:12’

Σύσκεψη Τσίπρα – Κοντονή – Παπαγγελόπουλου

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος την παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, την ίδια στιγμή που ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της δικαστικής έρευνας για την Novartis και ο σχετικός φάκελος παίρνει το δρόμο για τη Βουλή.

Με tweet του, ο κ. Παναγιωτόπουλος διερωτάται: «Αληθεύει ότι αυτή την ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συσκέπτεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Αν ναι, τι δουλειά έχει εκεί;;;».

Λίγη ώρα αργότερα, την παρουσία του κ. Τζανακόπουλου σχολίασε και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε: «Αν αληθεύει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πήγε να συναντήσει εν ενέργεια Δικαστικούς για ζήτημα που αφορά σε πολιτικούς του αντιπάλους τότε πραγματικά δεν έχουν πλέον κανέναν φραγμό»

Αλλά και κατά τη διάρκεια κοπής της πίτας του στο Κάραβελ και με την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Να εξηγήσει ο κ. Τζανακόπουλος τι έκανε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Κινούνται αντισυνταγματικά. Οι μέρες τους μετρημένες».

Η αντίδραση της ΝΔ ήρθε σε συνέχεια της παρουσίας του κ. Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, ενώ λίγο μετά την άφιξή του στον τέταρτο όροφο όπου στεγάζεται η Εισαγγελία έφθασαν και η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αλλά και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Γιάννης ΜανώληςΠληροφορίες που επικαλείται η δημοσιογράφος της Καθημερινής Ιωάννα Μάνδρου αναφέρουν ότι η επίσκεψη Τζανακόπουλου αλλά και των εισαγγελέων Διαφθοράς αφορά στην υπόθεση της Novartis.

Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Παύλος Χρηστίδης εξαπέλυσε επίθεση κατά τη κυβέρνησης: «Από την ανακοίνωση του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου για την επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο, προκύπτει απροκάλυπτη προσπάθεια, ωμής παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης». 

Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει η δικογραφία για τη Novartis

Με ανακοίνωσή του, ο κ. Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε ότι η συνάντησή του αφορούσε τη συγκεκριμένη υπόθεση. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι «με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά. Η Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία που θα φθάσει στη Βουλή – ακόμη και σήμερα, Δευτέρα – αναφέρεται σε συνολικά δέκα πολιτικά πρόσωπα, που διετέλεσαν υπουργοί σε χαρτοφυλάκια που σχετίζονταν με αποφάσεις για την τιμολόγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, κυρίως υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης. Παράλληλα δίωξη έχει ασκηθεί και για το ανώτατο στέλεχος της πολυεθνικής για το αδίκημα της δωροδοκίας και για τον οποίο έχει απαγορευθεί ήδη η έξοδος από τη χώρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η έρευνα συνεχίζεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς για το σύνολο της υπόθεσης στην προσπάθεια των εισαγγελικών αρχών να διερευνήσουν και να «δέσουν» κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς, τα αδικήματα της απιστίας και της δωροδοκίας έχουν ήδη παραγραφεί με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Για την υπόθεση εξέδωσε ανακοίνωση και η ίδια η φαρμακευτική εταιρεία, η οποία τονίζει:  «Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτή τη στιγμή».

Για το θέμα θα έχει σύσκεψη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις 20:15 με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Παπαγγελόπουλο.Μετά τη σύσκεψη, θα κάνει δήλωση ο Στ. Κοντονής.


σχετικα αρθρα