ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννη: «Μήνυμα του συλλαλητηρίου η έλλειψη εμπιστοσύνης στον Τσίπρα»

Δημοσίευση 7 Φεβρουαρίου 2018, 12:50 / Ανανεώθηκε 7 Φεβρουαρίου 2018, 15:04
Μπακογιάννη: «Μήνυμα του συλλαλητηρίου η έλλειψη εμπιστοσύνης στον Τσίπρα»
Facebook Twitter Whatsapp

Εξέφρασε τη λύπη της διότι όπως σημείωσε τώρα θα είναι πολύ δύσκολο να να επιτευχθεί μια λύση με τις αλλαγές που απαιτούνται στο σύνταγμα των Σκοπίων.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το συλλαλητήριο ήταν ένα μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν τον εμπιστεύονται να διαπραγματευτεί το Μακεδονικό ζήτημα εξέλαβε τη μαζική συμμετοχή των πολιτών στο συλλαλητήριο των Αθηνών η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως είπε η ίδια στο πλαίσιο διάλεξης που έδωσε το βράδυ της Τρίτης στο London School of Economics με θέμα τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό στην Ευρώπη.

Επέκρινε τη διαχείριση του ζητήματος από τον Πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι δεν έχτισε εθνική συναίνεση επί μίας κοινής θέσης ως όφειλε και όπως είχε συμβεί το 2008 με την ίδια στη θέση της Υπουργού Εξωτερικών. 

«Ο Τσίπρας έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Πίστεψε προερχόμενος από την αριστερά ότι θα ήταν ένα ζήτημα που θα μπορούσε να λυθεί εύκολα. (…) Είχε λόγο να το πιστεύει γιατί ο Ζάεφ έδωσε όλα τα θετικά σημάδια ότι θέλει να το λύση, σε σύγκριση με τον Γκρουέφσκι. Κάθισε επίσης και σκέφτηκε ότι ‘είναι καλή στιγμή τώρα να κερδίσω και επειδή θα διαιρέσω τη ΝΔ. Αυτό που δεν κατάλαβε είναι ότι αν δεν έχεις μια εθνική θέση και αν αυτή η εθνική θέση δεν υπάρχει ούτε την κυβέρνησή σου, γιατί έχει τον μεγαλύτερο δεξιό λαϊκιστή εντός της κυβέρνησής του, τότε δε διαπραγματεύεσαι ως πρωθυπουργός αλλά ως αρχηγός κόμματος. Αυτό σημαίνει ότι κατάφερε σε χρόνο dt να ενώσει τους πάντες, αλλά εναντίον του», είπε χαρακτηριστικά η κα Μπακογιάννη. 

Όπως αναφέρει ο Σκάι, εξέφρασε επίσης την ανησυχία της και τη λύπη της διότι όπως σημείωσε τώρα θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει η διαπραγμάτευση και να επιτύχει μια λύση με τις αλλαγές που απαιτούνται στο σύνταγμα των Σκοπίων.

Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι ασφαλώς 2 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στα Σκόπια δεν μπορούν να απειλήσουν την Ελλάδα, αλλά μπορούν «να χρησιμοποιηθούν» για την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων. 

Σε ερώτημα από μέλος του ακροατηρίου αν θα έπρεπε η Νέα Δημοκρατία να είναι λιγότερο επιφυλακτική έναντι των συλλαλητηρίων και περισσότεροι βουλευτές της να διαδηλώνουν με τους πολίτες, απάντησε ότι η ΝΔ είπε πως όποιος ήθελε να πάει ήταν ελεύθερος, αλλά ότι δεν ήταν και δε θα έπρεπε να είναι κομματική συγκέντρωση. 

«Αν με ρωτήσετε, ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών που έχει διαπραγματευτεί το ζήτημα δεν πιστεύω ότι η θέση μου θα ήταν σε αυτό το συλλαλητήριο. Το διαπραγματεύτηκα επί δυόμισι χρόνια και ίσως να το διαπραγματευτώ ξανά στο μέλλον. Όταν διαπραγματεύεσαι ξέρεις ότι πρέπει να έχεις συμβιβασμό – δεν υπάρχει διαπραγμάτευση χωρίς συμβιβασμό και θα ήμουν λαϊκίστρια αν σας έλεγα σήμερα ότι υπάρχει πιθανότητα να διαπραγματευτούμε και να πάρουμε το 100% όσων θέλουμε. 

»Φοβάμαι ότι αυτό που κάνει σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αυτό που θα μπορούσαμε να κερδίσουμε με μία πραγματική και ειλικρινή διαπραγμάτευση. Φοβάμαι ότι πιθανότατα θα δώσουμε τη συγκατάθεσή μας στο ζήτημα του ονόματος, θα χάσουμε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου και θα αφήσουμε όλα τα άλλα θέματα που κατά τη γνώμη μου είναι τα σημαντικά για το μέλλον», είπε η κα Μπακογιάννη.

Θέμα της ομιλίας της ήταν ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός στην Ευρώπη. Ως κύριους παράγοντες για το κερδισμένο έδαφος από λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη η κα Μπακογιάννη επισήμανε την αδυναμία των ευρωπαϊκών ηγεσιών να συμφωνήσουν επί μίας αποτελεσματικής κοινής μεταναστευτικής πολιτικής, την αδυναμία των παραδοσιακών κομμάτων να βρουν απαντήσεις στις ανησυχίες παγκόσμιας φύσης των ψηφοφόρων τους, τη διεύρυνση των κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων και τη δυνατότητα των λαϊκιστικών κινημάτων να εστιάζουν μόνο σε ένα ζήτημα, προσελκύοντας πιο εύκολα δυσαρεστημένους πολίτες.

Σημείωσε λοιπόν την ανάγκη οι Ευρωπαίοι ηγέτες να εκθέτουν πιο αποτελεσματικά τα κενά πολιτικής στις θέσεις των λαϊκιστών και να προσφέρουν πραγματικές λύσεις στους πολίτες διαφυλάσσοντας την ταυτότητα και τις αξίες της Ευρώπης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανάλυση του Γιάννη Κεφαλογιάννη που προλόγισε την κα Μπακογιάννη. Αναφερόμενος στο λαϊκισμό στην Ελλάδα, ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υπενθύμισε στην Ευρώπη ότι ο λαϊκισμός δεν είναι μόνο ακροδεξιό εθνικιστικό και ξενοφοβικό φαινόμενο».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr