ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 7 Φεβρουαρίου 2018, 15:58 / Ανανεώθηκε 7 Φεβρουαρίου 2018, 15:10
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης
Facebook Twitter Whatsapp

Τι προβλέπει αναλυτικά. 

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να παράγουν αποκλειστικά φαρμακευτική κάνναβη για τη προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου (και τη διάθεση σε ασθενείς) ή την εξαγωγή της.

« Οι σύγχρονες μελέτες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αποδέχονται τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης. Σε αυτό το πλαίσιο διακρίνεται σαφώς η τάση θεσμοθέτησης της πρόσβασης των ασθενών σε προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης και ο διάλογος για τη ρύθμιση του πεδίου της παραγωγής των τελικών προϊόντων του ελέγχου και της αδειοδότησης τους, της διάθεσής τους και της ιατρικής χρήσης παραμένει ανοιχτός και υπό εξέλιξη εντός της επιστημονικής κοινότητας, δεδομένου των ιδιαιτεροτήτων τόσο της διαδικασίας παραγωγής, όσο και των τελικών προϊόντων, καθώς και των αντίστοιχων προοπτικών της ιατρικής χρήσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας τα οφέλη από τη νομοθετιή αυτή ρύθμιση προσδιορίζονται σε τέσσερα και αφορούν:

α) πρόσβαση των ασθενών της χώρας στα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, δεδομένων των θεραπευτικών ιδιοτήτων της, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

β) φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, επενδύοντας για την εξασφάλιση χώρα και τη δημιουργία εγκαταστάσεων καλλιέργειας και μεταποίησης.

γ) να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, σε έναν τομέα αιχμής που αξιοποιεί τα συγκριτικά παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας

δ) να υπάρχουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ΄τι η παγκόσμια αγορά για τη καλλιέργεια και μεταποίησή της βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντική της παγκόσμιας ζήτησης.

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο