current views are: 10

7 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση21:23

Τα δύο σενάρια του Αλέξη Τσίπρα για το «σκάνδαλο» Novartis

Ειδικό δικαστήριο ή παραγραφή;

Δημοσίευση 21:23’

Ειδικό δικαστήριο ή παραγραφή;

Η δικογραφία για την υπόθεση Novartis γεννά περισσότερα ερωτήματα από αυτά που καλείται να απαντήσει. Υπό προστασία μάρτυρες, οι οποίοι καταθέτουν περιστατικά για τα οποία… άκουσαν, χωρίς να είναι οι ίδιοι άμεσα εμπλεκόμενοι, αλλά και μίζες πολλών χιλιάδων ευρώ ακόμη και σε κυβερνητικούς αξιωματούχους κατά την περίοδο των μνημονίων, όταν και μόνον λόγω τρόικας υπήρξε σοβαρή μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, διαμορφώνουν ένα μάλλον θολό τοπίο εις ότι αφορά τη δυνατότητα τελικής διαλεύκανσης της υπόθεσης και διαχωρισμού των… αθώων από τους ενόχους στη λίστα των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η «υπόθεση Novartis» αφορά ένα πεδίο που, ούτως ή άλλως, ακουμπά στο λαϊκό αίσθημα και ικανοποιεί την επικρατούσα στην ελληνική κοινωνία άποψη πως «όλοι (οι πολιτικοί) τα φάγανε». Υπό την έννοια αυτή, εξυπηρετεί πλήρως το σχεδιασμό της κυβέρνησης να επιχειρήσει άλλη μία «διαχωριστική τομή», αυτή τη φορά μεταξύ του «αμαρτωλού» παρελθόντος και του δικούς της «τίμιου» παρόντος. Επικοινωνιακά, συνεπώς, η υπόθεση εξυπηρετεί την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι αν τα όσα περιλαμβάνονται στη δικογραφία, επαρκούν νομικά και για την συνέχιση της κοινοβουλευτικής και δικαστικής έρευνας, εις ότι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.

Το ερώτημα φαίνεται ότι τέθηκε και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του κυβερνώντος κόμματος Αλέξη Τσίπρα, το πρωί της Τετάρτης.

Χωρίς, ωστόσο, να ληφθούν αποφάσεις. Η συνεδρίαση διήρκησε 2,5 ώρες και, όπως έγινε γνωστό, εξακολουθεί η μελέτη της δικογραφίας της Novartis, ενώ έγινε και προκαταρκτική συζήτηση για την διευκρίνιση νομικών ζητημάτων που την αφορούν.

Επί της ουσίας, μπροστά στον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, και το δίδυμο του Υπ. Δικαιοσύνης (Κοντονής, Παπαγγελόπουλος) ανοίγονται δύο επιλογές:

  • Να υιοθετηθεί η γραμμή της «παραγραφής» και, συνεπώς, η εν λόγω δικογραφία να αποτελέσει αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής που, ούτως ή άλλως, λειτουργεί σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί το ζήτημα στην επικαιρότητα και, μαζί, η φθορά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης
  • Να υιοθετηθεί η εισήγηση μέλους του κυβερνητικού επιτελείου ότι μπορεί να αποδειχθεί η «πορεία του χρήματος» και, συνεπώς, να επιχειρηθεί η παραπομπή συγκεκριμένων (και όχι όλων όσων αναφέρονται στο «αμελητί» διαβιβαστικό της Εισαγγελίας) πολιτικών προσώπων σε προανακριτική επιτροπή της Βουλής και, τελικά, στο Ειδικό Δικαστήριο.

Τελική απόφαση δεν υπάρχει, επί του παρόντος, γεγονός που ενδεχομένως ερμηνεύει και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αναβάλλει την, αρχικώς προγραμματισμένη για την Πέμπτη, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ειπώθηκε μετά το τέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.


σχετικα αρθρα