ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Novartis: «Πυρά» της αντιπολίτευσης για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Δημοσίευση 7 Φεβρουαρίου 2018, 23:01 / Ανανεώθηκε 8 Φεβρουαρίου 2018, 09:41
Novartis: «Πυρά» της αντιπολίτευσης για τους προστατευόμενους μάρτυρες
Facebook Twitter Whatsapp

Την ώρα που τα πολιτικά πρόσωπα το όνομα των οποίων εμπλέκεται στην υπόθεση αμφισβητούν την αξιοπιστία των μαρτύρων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για πολιτική σκευωρία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση της Novartis, με αιχμή τους προστατευόμενους μάρτυρες

Την ώρα που τα πολιτικά πρόσωπα το όνομα των οποίων εμπλέκεται στην υπόθεση αμφισβητούν την αξιοπιστία των μαρτύρων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για πολιτική σκευωρία

Σημειώνεται παράλληλα πως η υπόθεση της Novartis απασχόλησε και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε σήμερα από κοινού με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επί 2,5 ώρες, υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέληξε σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση σχετικά με τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την υπόθεση της Novartis, με αποτέλεσμα, όπως έγραψε το Newpost, οι διαβουλεύσεις να ενταθούν τα επόμενα 24ωρα. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες πως από το Μαξίμου προκρίνουν τη λύση της προκαταρκτικής επιτροπής θέλοντας να δώσουν «βαρύτητα» στην υπόθεση.

«Θύελλα» για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, να διαλύσει το πέπλο μυστηρίου γύρω από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

«Οι τρεις μάρτυρες που αποκάλυψαν τα πολιτικά ονόματα, είναι στελέχη της εταιρείας που είχαν αδικαιολόγητο πλουτισμό, τους πίεσαν και… κελάηδησαν», αποκάλυψε ο Π. Πολάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Μάλιστα, ο κ. Πολάκης επισήμανε πως ο λόγος που προστατεύονται κάποιοι μάρτυρες είναι γιατί έχουν... λερωμένη τη φωλιά τους:  "Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των μαρτύρων στη δίκη της Χρυσής Αυγής".

Με αφορμή τη δήλωση του κ. Πολάκη, η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε «πυρά» κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. «Η δημόσια παραδοχή του Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες είναι θεσμικά αδιανόητη. Και επιβεβαιώνει πλήρως ότι η Κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό δημιουργήσει έναν αθέμιτο δίαυλο επικοινωνίας με δομές της Δικαιοσύνης, επιχειρώντας να στήσει μια πρωτοφανή σκευωρία» σημειώνει η ΝΔ και προσθέτει:

«Μετά τη δήλωση Πολάκη, η Κυβέρνηση δεν έχει πλέον κανένα άλλοθι να προστατεύει τους τάχα ανώνυμους μάρτυρες. Οι τελευταίοι οφείλουν να καταθέσουν όσα ισχυρίζονται, χωρίς κουκούλες, στη Βουλή​».

Στη συνέχεια, σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατική νομιμότητα και την ανεξαρτησία των θεσμών. 

«Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργοί του οδηγούν τη χώρα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια. Το βλέπουμε και στην υπόθεση της Novartis. Η Κυβέρνηση επιδιώκει να απροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το Τέταρτο Μνημόνιο και τα νέα μέτρα που έχει ήδη υπογράψει. Από την καθημερινή ζωή των πολιτών, που κάθε μέρα γίνεται δυσκολότερη. Από τις υποχωρήσεις της στα εθνικά θέματα και ιδίως τους χειρισμούς στο Σκοπιανό ζήτημα, που αποδοκιμάζονται πια από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Προσπαθεί να διασωθεί με το μόνο που ξέρει να κάνει καλά. Να συκοφαντεί τους πολιτικούς της αντιπάλους και να διχάζει τους πολίτες. Με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που καταλύουν το κράτος Δικαίου», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει:

«Σε μια Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να φοράει κουκούλα απέναντι σε εκπροσώπους του Ελληνικού λαού. Απαιτώ την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης της Novartis. Όλα να έρθουν στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες. Δεν πρόκειται να δεχθώ να συκοφαντείται μια ολόκληρη Παράταξη, αλλά και να σύρεται στη λάσπη ο δημόσιος βίος της χώρας από τρεις κουκουλοφόρους χωρίς ονοματεπώνυμο. Που η Κυβέρνηση, μάλιστα, παραδέχθηκε σήμερα ότι τους γνωρίζει».

«Αποδεικνύεται, πλέον, ότι ο κ. Τσίπρας είναι επικίνδυνος, όχι μόνο για την οικονομία και τα εθνικά θέματα, αλλά και την ίδια τη δημοκρατική νομιμότητα και την ανεξαρτησία των θεσμών. Όμως σε μια Δημοκρατία -και η Ελλάδα παραμένει Δημοκρατική Πολιτεία- καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει καθεστώς. Ο ελληνικός λαός παραμένει κυρίαρχος. Και το Σύνταγμα είναι ασπίδα νομιμότητας και ομαλότητας. Και όσοι μετέχουν σε αυτή τη βρώμικη επιχείρηση, να ξέρουν ότι θα λογοδοτήσουν σύντομα ενώπιον του ελληνικού Λαού, αλλά και της ελληνικής Δικαιοσύνης. Και, όπως μας έχει διδάξει η Ιστορία αυτού του τόπου, οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι πολύ πιο ισχυροί από αυτούς που επιδιώκουν να τους υπονομεύσουν. Το Κράτος Δικαίου πάντα επιβάλλεται στο παρακράτος. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί και αυτή τη φορά», καταλήγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 «Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί με την ανακοίνωσή του για το σκάνδαλο της Novartis να εκφοβίσει τους μάρτυρες, τους εισαγγελείς, τους δικαστικούς, και εν τέλει την ελληνική Δικαιοσύνη. Την οποία συνδέει με σκευωρίες και μεθόδους παρακράτους.  Αντιπαρερχόμαστε την εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα επίθεσή του στην κυβέρνηση. Δεν φταίει αυτός, τόσος είναι…» σημειώνει σε απάντησή του το Μέγαρο Μαξίμου και συνεχίζει:

«Απλώς θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι η εποχή του Γκοτζαμάνη έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η Δικαιοσύνη, όπως και η Δημοκρατία, ούτε εκβιάζεται, ούτε χειραγωγείται, ούτε πρόκειται να εγκαταλείψει την αναζήτηση της αλήθειας, από τον φόβο των αντιποίνων που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προαναγγέλλει».

«Η αρχή ότι όλοι είναι αθώοι, μέχρις αποδείξεως του εναντίου ισχύει πάντα στην Ελλάδα. Αν κάποιοι επιμένουν να συμπεριφέρονται ως κλέφτες που φωνάζουν για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν τη θέση τους ακόμα πιο βαριά από τις βαλίτσες της Novartis» καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.

Για στημένη ιστορία από τους κ.κ. Τσίπρα, Παπαγγελόπουλο και Πολάκη έκανε λόγο και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε πως ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας είπε τις ημέρες κοντά στα Χριστούγεννα ότι ο Κωνσταντίνος Φρούζης και η Novartis είχαν περίεργες σχέσεις με την τρόικα. «Θα στείλω τον φάκελο στον κ. Κοστέλο, στον κ. Γιούνκερ και στην κ. Μέρκελ για να μάθουν τι είδους Μαδούρο στηρίζουν στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Στην ανάγκη να διαλευκανθεί πλήρως το σκάνδαλο της Novartis στέκεται το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί για πολιτική σκευωρία. 

«Το σκάνδαλο Novartis διερευνάται διεθνώς, και στην χώρα μας» αναφέρει αρχικά το ΠΑΣΟΚ και σημειώνει πως η υπόθεση «συνδέεται άρρηκτα με την προσπάθεια πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών να κερδοσκοπήσουν, μέσα από την υπέρμετρη αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών».

«Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνες που προχώρησαν σε δραστικά μέτρα για τον περιορισμό και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα» τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη και συνεχίζει: «Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ επί Κυβερνήσεων ΝΔ (2004-2009) η φαρμακευτική δαπάνη υπερδιπλασιάστηκε (από 2,43 σε 5,1 δισ. ευρώ) , την περίοδο 2009-20011 με τα μέτρα που πήραμε κατέβηκε στα 2,8 δισ. ευρώ».

«Την ίδια περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε στην Βουλή όλα τα μέτρα, κάθε εξυγιαντική προσπάθεια ενώ από το 2015 ως Κυβέρνηση, δεν ανέλαβε καμία περαιτέρω προσπάθεια μείωσης» υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει: «Είναι ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ που το 2015 «ξέχασε» να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων. Ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ που αυξάνει σήμερα τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων, που καταργεί την επιτροπή τιμολόγησης στον ΕΟΦ και τη μεταφέρει στο γραφείο του Υπουργού Υγείας».

Συνεχίζοντας, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «ενορχηστρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης» για να στήσει «πολιτική σκευωρία γενικότερα εις βάρος των πολιτικών της αντιπάλων, εις βάρος του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του, τα οποία ήδη έχουν δώσει τις απαντήσεις τους. Από την πρώτη μελέτη της δικογραφίας, γίνεται φανερό πως ο Κυβερνητικός σχεδιασμός στηρίζεται αποκλειστικά σε ανώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις ανθρώπων, που μάλιστα δεν έχουν προσωπική ανάμιξη για τα όσα καταμαρτυρούν. Θυμίζουν πολύ έντονα μεθοδολογία του «βρώμικου ‘89» με τους ψευδομάρτυρες και τα pampers».

«Είναι σαφές ότι η όλη μεθόδευση καθοδηγείται από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, με εκτελεστικούς βραχίονες Υπουργούς όπως τον πρώην Διοικητή της ΚΥΠ επί Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή , Δ. Παπαγγελόπουλο και θύλακες που αυτός ελέγχει στην Δικαιοσύνη. Δεν ενδιαφέρονται για την «διαφάνεια», επιχειρούν μόνο να καθαρίσουν «πολιτικούς λογαριασμούς» με τους αντιπάλους τους» υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας εν συνεχεία: «Εμείς θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε και να αντιστεκόμαστε στις προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα του λαού».

«Πέρα όμως από τις μεθοδεύσεις και τις ραδιουργίες της Κυβέρνησης και των πρόθυμων συνεργατών της, η αλήθεια πρέπει να λάμψει. Δεν θα κουραστούμε να το λέμε: ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ. Με βάση τις θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες. Με την Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να κάνει την δουλειά της. Να βρεθούν και τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι. Να αποκαλυφθούν και να γίνουν γνωστά όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με την υπόθεση. Όχι όπως τα φαντασιώνονται και τα πλάθουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά όπως είναι στην πραγματικότητα», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Την πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν προστατευόμενοι μάρτυρες για την υπόθεση Novartis διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι «ενορχηστρωτής του όλου θέματος είναι ο Αλέξης Τσίπρας». 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ «σε καμία περίπτωση από το περιεχόμενο του φακέλου για την Novartis δεν προκύπτει πως υπάρχουν προστατευόμενοι μάρτυρες. Πρόκειται για γελοιότητες. Δεν μπορεί όλοι αυτοί οι μάρτυρες να κατέθεσαν τέλη Νοεμβρίου του 2017 και μέχρι την Κυριακή του συλλαλητηρίου, ενώ παράλληλα βρίσκονταν σε εξέλιξη θέματα όπως η υπόθεση των βλημάτων οι οβίδες και τα συλλαλητήρια». 

Aνέφερε δε ότι «έχει δοθεί στους μάρτυρες κατηγορίας ένα καθεστώς προστασίας που είναι πρόσκαιρο», ενώ κάλεσε μάλιστα τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες να έρθουν στην Βουλή για να μπορέσουν, όσοι κατηγορούνται να έρθουν σε αντιπαράθεση μαζί τους.

«Θα κάνω μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Αυτοί οι συμμορίτες που διοργάνωσαν αυτό, θα δώσουν λόγο» υπογράμμισε, ενώ χαρακτήρισε τέλος ενορχηστρωτή του όλου θέματος τον Αλέξη Τσίπρα

«Για άλλη μια φορά οι πολίτες βλέπουν ένα σοβαρό σκάνδαλο να γίνεται κλωτσοσκούφι ανάμεσα σε υπουργούς, κομματικούς παράγοντες, "πρόθυμους" αναλυτές και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους», αναφέρει το Ποτάμι, σχετικά με την υπόθεση Novartis.

Σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι σημειώνει:

«Την αρχή έκανε η κυβέρνηση διαρρέοντας επιλεκτικά ονόματα και κατηγορίες για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Και σήμερα - που η δικογραφία είναι στη Βουλή - αντί να σιωπήσουν, συνεχίζουν να κομπορρημονούν και να προκαλούν. Όμως η κοινωνία δεν θέλει πολιτικές κοκορομαχίες. Θέλει έρευνα σε βάθος και πειστικές απαντήσεις. Τα στοιχεία της δικογραφίας - με βάση και την έρευνα του FBI - δείχνουν ότι η πολυεθνική εταιρεία διατηρούσε έναν μεγάλο μηχανισμό προώθησης των συμφερόντων της, μέσω του χρηματισμού κρατικών παραγόντων, πολιτικών προσώπων και ιατρικού προσωπικού».

«Η Βουλή και ο πολιτικός κόσμος οφείλουν, λοιπόν, να διαχειριστούν το σύνολο της δικογραφίας με υπευθυνότητα και σεβασμό στις θεσμικές κοινοβουλευτικές και δικαστικές διαδικασίες. Το Ποτάμι θα εξαντλήσει όλες του τις δυνάμεις, ώστε η Βουλή να μη μετατραπεί σε ρωμαϊκή αρένα, αλλά να υπερασπιστεί την αλήθεια και την δικαιοσύνη», προσθέτει το Ποτάμι και καταλήγει:

«Οι λειτουργοί της δικαιοσύνης οφείλουν να συνεχίσουν ανεπηρέαστοι το έργο τους - τόσο για τα μη πολιτικά πρόσωπα όσο και για τα πολιτικά - αν προκύψει ότι υπάρχουν ευθύνες, με την ανεξαρτησία που επιβάλλει το Σύνταγμα και η διάκριση των εξουσιών».

Πικραμμένος: «Οι μάρτυρες πρέπει να είναι υπάλληλοι της Novartis»

«Αθλιότητες» και «γελοιότητες» χαρακτηρίζει ο Παναγιώτης Πικραμμένος την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis και ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι το ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, σύμφωνα με τις καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων. Ο ίδιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, έδωσε πολιτική χροιά στη «στοχοποίησή» του: «Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί να με χτυπήσουν, ίσως γιατί υπήρξα και είμαι φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, είχα δουλέψει με τον πρόεδρο, ίσως γιατί ενοχλούν αυτά που λέω... ». 

«Μου είπαν πως ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είδε στο γραφείο του Φρουζή (σ.σ.: πρώην αντιπρόεδρος της Novartis) 100.000 ευρώ και πως του είπε ότι αυτά ήταν για μένα», τόνισε, δίνοντας νέα διάσταση στην εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες «πρέπει να είναι υπάλληλοι της Novartis».

«Εγώ βλέπω έναν εφιάλτη αυτή τη στιγμή. Θα μιλήσω με τον δικηγόρο μου και θα προβώ σε ενέργειες. Δεν ξέρω να θα κάνω μηνύσεις», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr