ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για τη Novartis - Στο «μικροσκόπιο» των στελεχών η υπόθεση

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 8 Φεβρουαρίου 2018, 07:56 / Ανανεώθηκε 8 Φεβρουαρίου 2018, 21:09
Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για τη Novartis - Στο «μικροσκόπιο» των στελεχών η υπόθεση
Facebook Twitter Whatsapp

Νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας, απέδειξε πως η νομική, πολιτική  και διαδικαστική διαχείριση της δικογραφίας για τη Novartis μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες ανέλυσαν στο γραφείο του στη Βουλή όλα τα δεδομένα με βάση και τις αντιδράσεις που υπάρχουν έως τώρα από την πλευρά των φερόμενων ως εμπλεκομένων προσώπων, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανάλογες περιπτώσεις που έχουν έρθει στη Βουλή (υπόθεση Γιάννου Παπαντωνίου) και οδήγησαν στη σύσταση ακόμα και προκαταρκτικής επιτροπής  αποτέλεσαν σημείο αναφοράς  και εξετάστηκαν όλες οι εναλλακτικές που υπάρχουν. Υπενθυμίζεται πως η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης είχε αποφανθεί ότι ενώ ο πρώην υπουργός φέρεται να τέλεσε το αδίκημα της απιστίας  παρήλθε η αποσβεστική προθεσμία που προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και κατά συνέπεια έχει παραγραφεί, με τη Βουλή να μη μπορεί να ασκήσει δίωξη σε βάρος του.

Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το πόρισμα ανέφερε  ότι η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από υπουργό, δεν υπάγεται στον περί ευθύνης υπουργών νόμο και ούτε ισχύει η πενταετής παραγραφή, και συνεπώς αρμόδια είναι η δικαιοσύνη.

Όλα τα δεδομένα έχουν μπει στο τραπέζι τη στιγμή που είναι ήδη σε εξέλιξη μια εξεταστική επιτροπή για το ΚΕEΛΠΝΟ και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι προστατευόμενοι μάρτυρες για τη Novartis  εμπλέκουν στις καταθέσεις τους και τη συγκεκριμένη υπόθεση. «Είναι όλα υπό συζήτηση», τόνιζε στέλεχος που συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη στο newpost.gr προοικονομώντας πως μέχρι την Παρασκευή θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ο λόγος που δεν έγιναν περαιτέρω ανακοινώσεις από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι πως από την κυβέρνηση μελετούν με τη βοήθεια των νομικών συμβούλων προσεκτικά όλη τη δικογραφία και τις  κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Ο στόχος είναι η υπόθεση να αναδειχθεί στο σύνολό της, ο φάκελος να μην κλείσει, αλλά και να μην ακυρωθούν σημαντικές πτυχές της από άστοχες κινήσεις.

Η σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που αποτελεί τον προθάλαμο του Ειδικού Δικαστηρίου,  έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και συμβολισμό για την κρισιμότητα της υπόθεσης. Φαίνεται να είναι η λύση που προκρίνεται αυτή τη στιγμή από πολλά στελέχη. Η Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών όταν ενεργεί προκαταρκτική εξέταση.

Μπορεί, επίσης, να αναθέσει σε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών τη διενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετιζομένων με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης. Για αυτή την επιλογή, ωστόσο πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός πως τα τρία αδικήματα (δωροληψία, δωροδοκία, απιστία σχετικά με την υπηρεσία) στα οποία φέρονται να εμπλέκονται τα δέκα πολιτικά πρόσωπα έχουν παραγραφεί.  Δεν αποκλείεται, δηλαδή να οδηγήσει σε αναπομπή του φακέλου στον εισαγγελέα.

Όσον αφορά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής,  πέρα από το γεγονός ότι συντηρεί την υπόθεση σε «δημόσια θέα», καθώς οι συνεδριάσεις είναι ανοιχτές, αρκετά στελέχη  θεωρούν ότι με τα στοιχεία που υπάρχουν και με τα πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία το ζήτημα θα υποβαθμιζόταν δίνοντας «πάτημα» στη ΝΔ να επικρίνει το Μαξίμου.

Τρίτη διέξοδος θεωρείται το σενάριο που τέθηκε και στη Διάσκεψη των Προέδρων για επιστροφή της υπόθεσης στον εισαγγελέα. Σε αυτή την περίπτωση θα μπουν στο «μικροσκόπιο» τυχόν  αδικήματα για  νομιμοποίηση  εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Δεν σχετίζεται με τα υπουργικά καθήκοντα και συνεπώς οι υπαίτιοι λογοδοτούν ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης.

Όλα τα δεδομένα θα εξεταστούν σε νέα συνεδρίαση, που σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό σήμερα.
 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr