current views are: 8

8 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση15:12

Τρίτο πρόσωπο «βαρέων βαρών» στις διαπραγματεύσεις με Αθήνα θέλει ο Ζάεφ

Σύμφωνα με γειτονικά ΜΜΕ, Αθήνα και Σκόπια δεν έχουν συζητήσει συγκεκριμένα ονόματα για αυτή την άτυπη θέση.

Δημοσίευση 15:12’

Σύμφωνα με γειτονικά ΜΜΕ, Αθήνα και Σκόπια δεν έχουν συζητήσει συγκεκριμένα ονόματα για αυτή την άτυπη θέση.

Έναν πολιτικό ή διπλωμάτη μεγάλου κύρους και με ειδικό βάρος θέλει να ορίσει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ως διαμεσολαβητή σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό βρεθούν σε προχωρημένο στάδιο και χρειαστεί να ξεμπλοκάρουν.

Σύμφωνα με γειτονικά ΜΜΕ, Αθήνα και Σκόπια δεν έχουν συζητήσει συγκεκριμένα ονόματα για αυτή την άτυπη θέση. Όποιος βρεθεί σε αυτό τον ρόλο, σύμφωνα με τα γειτονικά ΜΜΕ, θα κληθεί να διευκολύνει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.  Πηγές της σκοπιανής κυβέρνησης διευκρίνιζαν ότι αυτό θα συμβεί μόνο «εάν η σύγκλιση των δύο πλευρών φτάσει σε προχωρημένο σημείο» και εάν η διαδικασία «φρενάρει» λόγω ορισμένων λεπτομερειών που θα πρέπει να ξεπεραστούν με κάθε κόστος, προκειμένου να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία.

Οι κυβερνητικές πηγές της ΠΓΔΜ αποσαφήνιζαν ότι όσο συνεχίζεται η διαδικασία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι «με ονόματα και επώνυμα» και ιδρύματα αντιπροτείνονται για «να βοηθήσουν τη εξομάλυνση της διαδικασίας». Τα σκοπιανά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι «από τότε που η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Γιουγκοσλαβία, εξέχουσες προσωπικότητες συνετέλεσαν για να ξεπεραστούν κρίσεις όπως ο Σάιρους Βανς, ο Τζόρτζ Ρόμπερτσον, ο Ρίτσαρντ Χόλμπουρκ και ο Λόρενς Ιγκλμπέργκερ». (τον οποίο στα Σκόπια αποκαλούν ακόμα «Λόρενς της Μακεδονίας» για τη μεροληπτική στάση του υπέρ της ΠΓΔΜ).

Στο μεταξύ, κυλά αντίστροφα ο χρόνος για τη νέα συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Σκοπιανό ομόλογό του στη Σόφια, στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο της του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ και των υπό ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


σχετικα αρθρα