current views are: 10

10 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση08:29

Προκαλεί η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ: Επιχείρησαν να παρενοχλήσουν γεωτρύπανο

Στην περιοχή πλέει φρεγάτα του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού

Δημοσίευση 08:29’

Στην περιοχή πλέει φρεγάτα του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού

Στην τακτική των προκλήσεων εντός της ΑΟΖ επιστρέφει η Τουρκική πλευρά η οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν επιχείρησε να παρενοχλήσει το γεωτρύπανο Saipem 12000 της ENI το οποίο βρίσκεται εν πλω για το τεμάχιο 3 και τον στόχο «Σουπιά» όπου είναι προγραμματισμένη η πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από πηγές με εικόνα από την περιοχή του περιστατικού τα τουρκικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή σε καμία περίπτωση δεν πλησίασαν σε απόσταση που να προκαλέσουν προβλήματα στην πορεία του γεωτρύπανου.

Τα τουρκικά πλοία μας έλεγαν οι ίδιες πηγές βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από το γεωτρύπανο. Όταν ζητήθηκε να προσδιορίσουν την απόσταση ειπώθηκε πως εάν συνεχιζόταν η πορεία του γεωτρύπανου σε μια ώρα από τότε θα βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από τα τουρκικά πλοία.

Σε ότι αφορά το γεωτρύπανο τονίστηκε πως έχει σταματήσει την πορεία προς το σημείο της γεώτρησης  έξω από το τεμάχιο 3. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως το γεωτρύπανο το Σάββατο θα βρίσκεται στον τελικό προορισμό του.

Επίσης επιβεβαιώνεται και από άλλες πηγές πως στην περιοχή πλέει και η φρεγάτα του ιταλικού πολεμικού ναυτικού καθώς και άλλα πολεμικά πλοία χωρίς να διευκρινίζεται από ποια χώρα προέρχονται.


σχετικα αρθρα