current views are: 11

10 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση10:03

Η υπόθεση Novartis προκαλεί σεισμό στο πολιτικό σκηνικό

Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την προανακριτική

Δημοσίευση 10:03’

Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την προανακριτική

Η υπόθεση Novartis προκαλεί πολιτικό σεισμό εντός Ελλάδας με το σκηνικό πόλωσης να συνεχίζεται.

Ήδη, έτοιμη να εκκινήσει τις διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεση της Novartis εμφανίζεται η Βουλή.

Μετά και τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις για τα πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση, η Βουλή δηλώνει έτοιμη να αρχίσει τις σχετικές διαδικασίες ακόμα και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής είναι το μόνο θεσμικά αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί αν έχουν παραγραφεί ή όχι αδικήματα που αφορούν πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis και αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να ασκηθούν ποινικές διώξεις, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Ε”.

Οι απαντήσεις

«Να ξέρουν οι συκοφάντες ότι θα τους πάω μέχρι τέλους» προειδοποιεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με αφορμή τη στοχοποίησή του στην υπόθεση Novartis.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα»: «Απαντώ στη συκοφαντία μηνύοντας τους συκοφάντες. Κι όποιος άλλος χρειαστεί να ελεγχθεί, θα ελεγχθεί στην πορεία. Και θα μηνυθεί στην πορεία. Θα τους πάω μέχρι τέλους».

Ο πρώην πρωθυπουργός εξαπολύει επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο ευθέως συνδέει με μία «σκευωρία» που βασίζεται, όπως επισημαίνει, σε «ανώνυμους μάρτυρες».

Προσθέτει δε, ότι η Δικογραφία καταρρέει, αφήνοντας παράλληλα βαρύτατες αιχμές για τους χειρισμούς της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

«Όλοι όσοι επιθυμούν “φυγή προς τα μπρος” για τη χώρα με μεταρρυθμίσεις, δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με το Μαδουριστάν που στήνει ο κος Τσίπρας», διαμηνύει επίσης ο πρώην πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος στέλνει μήνυμα ότι «θα βγουν οι κουκούλες, η κοινωνία δεν τσιμπάει».

Τονίζει με έμφαση ότι το «λαθρεμπόριο λάσπης» δεν θα περάσει καθώς υπάρχουν πάμπολλοι εθνικοί και διεθνείς νομικοί φραγμοί και εντέλει «θα βγουν οι κουκούλες».

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλώνει σε συνέντευξή του στα «Νέα» ότι «η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα λασπώσει πρόσωπα που την ενοχλούν. Η κοινωνία δεν τσιμπάει».

Παράλληλα, συμπληρώνει ότι «η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της όλους εκείνους που πιστεύουν στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών» και κάνει λόγο για «λαθρεμπόριο λάσπης».

Στην εκτίμηση ότι οι μάρτυρες τελούν κατά πάσα πιθανότητα υπό καθεστώς εκβίασης και τους έχει ζητηθεί να πουν αυτές τις αναίσχυντες συκοφαντίες προχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σε άρθρο του στα «ΝΕΑ» επισημαίνει ότι την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών ελήφθησαν σκληρά μέτρα μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία έπεσε κάτω από το μισό σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Η Νovartis όπως αναφέρει ο κ. Στουρνάρας βεβαίως και δεν εξαιρέθηκε από αυτό.

«Οι μαρτυρίες είναι απολύτως ψευδείς. Ουδέποτε έλαβα ως υπουργός Οικονομικών οποιαδήποτε απόφαση που να ωφέλησε άμεσα ή έμμεσα τη Novartis. Προκαλώ τον οποιονδήποτε να προσκομίσει στοιχεία περί του αντιθέτου. Οι μάρτυρες λένε ασυναρτησίες, δεν γνωρίζουν για τι πράγμα μιλάνε, αγνοούν βασικά στοιχεία κατανομής αρμοδιοτήτων στα υπουργεία. Την περίοδο που ήμουν υπουργός Οικονομικών ελήφθησαν σκληρά μέτρα μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία έπεσε κάτω από το μισό σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Η Novartis βεβαίως και δεν εξαιρέθηκε από αυτό» τονίζει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «τα δήθεν περί συκοφαντίας μου, που αναφέρουν οι μάρτυρες είναι γελοία, αισχρά και συκοφαντικά και θα αντιμετωπιστούν στα δικαστήρια», ενώ εκτιμά ότι κατά πάσα πιθανότητα οι μάρτυρες τελούν υπό καθεστώς εκβίασης, συμπληρώνοντας ότι «μιλούν άλλοι με το στόμα των μαρτύρων».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος συμπεραίνει παράλληλα ότι αυτή η υπόθεση είναι μια στημένη σκευωρία με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, σημειώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό εις βάρος του τα τελευταία τρία χρόνια, υπενθυμίζοντας χαρακτηριστικά «τις επιθέσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015, τις επιθέσεις στη σύζυγό του και στον ίδιο προσωπικά μετά την αλλαγή του ΔΣ της συγκεκριμένης τράπεζας και την πρόσφατη σκευωρία με το πόθεν έσχες του η οποία κατέρρευσε μια εβδομάδα μετά».

«Δεν πτοούμαι από τις επιθέσεις, θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως πρέπει. Νιώθω όμως ντροπή και αηδία για τις μεθοδεύσεις αυτές που καταλύουν το κράτος δικαίου, σπιλώνουν χαρακτήρες και καταρρακώνουν το κύρος της χώρας στο εξωτερικό» επισημαίνει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «Κυβέρνηση με σήμα την κουκούλα».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis ο κ. Λοβέρδος γράφει στο Twitter: «Η υπόθεση ήταν στημένη προ των Χριστουγέννων.

Όμως τα ονόματα των μαρτύρων θα αποκαλυφθούν και η έννομη τάξη θα θριαμβεύσει».


σχετικα αρθρα