current views are: 10

12 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση16:18

Παρέμβαση πρόκληση της Άγκυρας στο Σκοπιανό: «Η ΠΓΔΜ να αποφασίσει μόνη για το όνομά της»

«Το να ορίζουν άλλες χώρες σε αυτή τη χώρα ποιο θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος»

Δημοσίευση 16:18’

«Το να ορίζουν άλλες χώρες σε αυτή τη χώρα ποιο θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος»

Επίσημη θέση, δια του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλνιτρίμ, πήρε η Άγκυρα επί των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, σύμφωνα με το sigmalive, μετά τη συνάντηση που είχε με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ επεσήμανε με περίσσια προκλητικότητα πως «για το θέμα του ονόματος μίας χώρας, αποφασίζει η ίδια η χώρα. Το να ορίζουν άλλες χώρες σε αυτή τη χώρα ποιο θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος. Παρόλα αυτά, είναι μεγάλη μας επιθυμία να λυθεί το θέμα αυτό με την Ελλάδα με συζήτηση, με διαβουλεύσεις, με καλοσύνη και ευχέρεια».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ανάγκη διευθέτησης όλων των θεμάτων μεταξύ των γειτονικών χωρών με διάλογο. «Με τη γείτονά μας την Ελλάδα υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Εμείς πάντα προτάσσουμε τη λύση του διαλόγου προκειμένου να επιλυθούν. Εμείς προτιμάμε την οδό του διαλόγου», δήλωσε.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα, ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu σημείωσε πως «η Τουρκία είναι μεγαλύτερος υποστηρικτής της ένταξης της “Μακεδονίας” στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» τόνισε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Αναντολού, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα προωθεί ενεργά την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. 

Τα Βαλκάνια, εκτίμησε ακόμα ο σκοπιανός πρωθυπουργός, δεν είναι πλέον η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. 

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε έγινε συνάντηση των βαλκανικών κρατών (στη Σόφια) για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών. «Φυσικά αναπτύσσουμε και επιχειρηματική συμμαχία με την Ελλάδα» είπε. 

Στην εκτίμηση ότι «οι απόψεις των δύο πρωθυπουργών (σ.σ Τσίπρας και Ζάεφ) επιτρέπουν αισιοδοξία ότι η λύση είναι πιο κοντά από ποτέ» προέβη την Κυριακή βουλευτής του αλβανικού κόμματος DUI (Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση).


σχετικα αρθρα