current views are: 12

12 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση17:43

Στη Βιέννη εσπευσμένα ο Κοτζιάς: Συναντήσεις με Ντιμιτρόφ και Νίμιτς

Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Δημοσίευση 17:43’

Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Ξαφνικές εξελίξεις φαίνεται πως έχουν προκύψει στο ζήτημα του Σκοπιανού καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετέβη εκτάκτως στη Βιέννη για να συναντήθει το βράδυ της Δευτέρας με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο ΥΠΕΞ θα έχουν αύριο, Τρίτη, συνάντηση και με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχουν ανακοινωθεί οι ακριβείς ώρες των συναντήσεων, ενώ οι δύο υπουργοί επρόκειτο να συναντηθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στη Σόφια, στις 15 και 16 Φεβρουαρίου.

Είναι άγνωστο για ποιον λόγο πραγματοποιήθηκε η έκτακτη αυτή συνάντηση με δεδομένο πως το επόμενο ραντεβού των δύο ΥΠΕΞ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ενδέχεται λοιπόν είτε να προέκυψαν νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευσης που χρειαζόταν δια ζώσης επαφές, είτε να έπεσε κάποια πρόταση στο τραπέζι.

Οι συζητήσεις ως γνωστόν, έπειτα από απόφαση των πρωθυπουργών των δύο χωρών διεξάγονται απευθείας μέσω των υπουργών Εξωτερικών και του κ. Νίμιτς, παρακάμπτοντας έτσι τους διαπραγματευτές που έχουν οριστεί.

Ο αιφνίδιος γύρος επαφών έρχεται σε συνέχεια των κινήσεων καλής θέλησης της κυβέρνησης των ΠΓΔΜ να επικυρώσει την αλλαγή του ονόματος στην Εθνική Οδό και το αεροδρόμιο των Σκοπίων. Έρχεται επίσης σε συνέχεια των διφορούμενων δηλώσεων του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος από τη μία μεν εμφανίστηκε έτοιμος να αποδεχθεί γεωγραφικό προσδιορισμό στη σύνθετη ονομασία, από την άλλη όμως διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί αλλαγές στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Ένα βήμα μπροστά, ένα πίσω από ΠΓΔΜ

Υπενθυμίζεται πως στις κοινές δηλώσεις που είχε την περασμένη Τρίτη με τον πρέσβη της ΕΕ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, είχε τονίσει πως η λύση του ονοματολογικού είναι απαραίτητη και θα πρέπει να δοθεί μέσω διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα«Θέλω να ξέρουν οι πολίτες της χώρας μας αλλά και της Ελλάδας ότι πραγματικά θέλουμε οι διαπραγματεύσεις να είναι πετυχημένες. Ας δώσουμε μια ευκαιρία επιτυχίας, και λέω το εξής: Είμαστε έτοιμοι για γεωγραφικό προσδιορισμό και θα επιμείνω σε αυτό γιατί είναι ένα απαραίτητο ζήτημα και θα πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στην εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε και συνέχισε:

«Η οποιαδήποτε ιδέα για λύση θα αποτυπώνεται σε ένα προσχέδιο διεθνούς συμφωνίας η οποία θα ρυθμίζει τις διαφορές μας με την Ελλάδα και θα δίνει τη βάση να συνεχιστεί η διαδικασία υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, αλλά και μέσω διμερών συναντήσεων μεταξύ εμού και του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και μεταξύ των υπουργών μας των Εξωτερικών».

Καταλήγοντας υποστήριξε πως «οτιδήποτε μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε μια λύση θα το χρησιμοποιήσουμε. Συζητούμε μεταξύ μας, τα κόμματα μεταξύ τους και την ίδια στιγμή επικεντρώνουμε σε όλα τα απαραίτητα βήματα για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης».

Μία ημέρα αργότερα ωστόσο, ο ίδιος διαμήνυσε πως δεν θα υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα ώστε να υλοποιηθεί η όποια συμφωνία με την Ελλάδα. «Δεν βλέπω την ανάγκη για αλλαγή του Συντάγματος», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτημα εάν το θέμα της ονομασίας συζητείται στη διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών. Είπε ότι «το αίτημα για αλλαγή στο σύνταγμα στις συνομιλίες ονόματος ήταν μια ελληνική στάση, η οποία διαφέρει από τη δική μας».

«Αυτή τη στιγμή, το μόνο που κάνουμε είναι να αποδείξουμε ότι η “Μακεδονία” (sic) δεν έχει φιλοδοξίες, εδαφικές ή οποιεσδήποτε, ότι η  “Μακεδονία” δεν έχει αλυτρωτικά κίνητρα. Η ΠΓΔΜ θέλει να οικοδομήσει φιλία και από αυτή την άποψη δεν βλέπω την ανάγκη για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ζάεφ.

Για τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «η λύση του ονόματος πρέπει να εγγυάται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών».

«Πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε απολύτως τι είναι δυνατόν, τι επιτρέπεται και πόσο πρέπει να πάμε. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να βρούμε μια λύση σε αυτό το καίριο 25ετές πρόβλημα, αλλά όχι με κάθε κόστος », δήλωσε ο Ζάεφ.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο πλευρές φαίνεται να καταλήγουν στην ονομασία GornaMakedonija, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή». Πέρα, ωστόσο, από το ονοματολογικό, εξακολουθούν να υπάρχουν περιπλοκές σε ιδιαίτερες πτυχές της διαπραγμάτευσης.

Πήρε θέση και η Τουρκία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σήμερα, Δευτέρα, η Άγκυρα διατύπωσε για πρώτη φορά από την επανέναρξη των συνομιλιών, επίσημη θέση για το ονοματολογικό, δια του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, σύμφωνα με το sigmalive, μετά τη συνάντηση που είχε με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ επεσήμανε με περίσσια προκλητικότητα πως «για το θέμα του ονόματος μίας χώρας, αποφασίζει η ίδια η χώρα. Το να ορίζουν άλλες χώρες σε αυτή τη χώρα ποιο θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος. Παρόλα αυτά, είναι μεγάλη μας επιθυμία να λυθεί το θέμα αυτό με την Ελλάδα με συζήτηση, με διαβουλεύσεις, με καλοσύνη και ευχέρεια».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ανάγκη διευθέτησης όλων των θεμάτων μεταξύ των γειτονικών χωρών με διάλογο. «Με τη γείτονά μας την Ελλάδα υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Εμείς πάντα προτάσσουμε τη λύση του διαλόγου προκειμένου να επιλυθούν. Εμείς προτιμάμε την οδό του διαλόγου», δήλωσε.


σχετικα αρθρα