current views are: 12

14 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση07:25

Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα – Στήνει στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στα Ίμια

Γιλντιρίμ: «Μας προκαλέσατε και απαντήσαμε»

Δημοσίευση 07:25’

Γιλντιρίμ: «Μας προκαλέσατε και απαντήσαμε»

Όχι μόνο κλιμακώνει τις προκλήσεις της η Τουρκία, ύστερα και από το νέο σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε στα Ίμια, αλλά προχωρά ένα βήμα παρακάτω, στήνοντας… στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στα Ίμια. Την ίδια ώρα, ερωτήματα προκαλεί η στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο κάνει λόγο για προκλήσεις και από τις δύο πλευρές, κάτι το οποίο δεν υφίσταται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Cumhuriyet, η Άγκυρα κατασκευάζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην παραλία Gumusluk του Bodrum απέναντι από τη βραχονησίδα Ίμια.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν εκσκαφείς που μεταφέρθηκαν ήδη στην παραλία Gumusluk για να ξεκινήσουν τις εργασίες τους. 

«Τα έργα πραγματοποιούνται με γοργούς ρυθμούς στην παραλία», επισημαίνει η Cumhuriyet ενώ τονίζει ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών, ένα στρατιωτικό πλοίο βρίσκεται απέναντι από την συγκεκριμένη παραλία όλη μέρα.

Γιλντιρίμ σε Αθήνα: «Μας προκαλέσατε και απαντήσαμε»

Σε συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας-Τουρκίας θα αποφασιστούν τα μέτρα ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών όπως δήλωσε σε Τούρκους δημοσιογράφους το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Αναφερόμενος στη σύνοδο των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Μάιο ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε: «Σε αυτό το πλαίσιο οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο κρατών (σ.σ. Ελλάδας-Τουρκίας) θα συναντηθούν για να συζητήσουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εντάσεις δεν θα κλιμακωθούν».

Μιλώντας για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης μετά το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό που χτύπησε πλοίο του ελληνικού λιμενικού στα Ίμια ο κ. Γιλντιρίμ είπε «του τονίσαμε έντονα ότι η αποφυγή εντάσεων θα είναι καλύτερη όσον αφορά τις σχέσεις των δύο κρατών».

Αφού είπε ότι το Αιγαίο θα πρέπει να είναι «θάλασσα φιλίας» πρόσθεσε στους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει για ταξίδι στη Λευκορωσία: 

«Τελευταία υπήρξαν ορισμένες προκλήσεις που ξεκίνησαν στα Ίμια και σε αυτές εμείς απαντήσαμε».

Στα ύψη η ένταση στα Ίμια

«Κόκκινο» χτύπησε η τουρκική προκλητικότητα, καθώς λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας  τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος  του Λιμενικού Σώματος, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές.

Το επεισόδιο αυτό αποδίδεται σε σχέδιο της Άγκυρας που στηρίζει τη θέση ότι τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος.

Η συγκεκριμένη άποψη εκφράστηκε στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ το ΥΠΕΞ της Άγκυρας, το οποίο τονίζει ότι «ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα Καρντάκ (τα Ίμια), τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα».

Το σκάφος του Λιμενικού Σώματος 090 έχει αντικατασταθεί στον επιχειρησιακό βραχίονα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήδη με το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 070 που έχει κι αυτό 27 άτομα πλήρωμα. Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να επιστρέψει σύντομα και αυτό στην επιχειρησιακή του δράση, αφού προχωρήσει άμεσα σε αποκατάσταση της μικρής ζημιάς που έχει υποστεί στα κάγκελα, στο κάλυμμα του αεραγωγού που συνδέεται με το μηχανοστάσιο και στον ιστό του ασυρμάτου. Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να ελεγχθεί από τεχνικούς της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων.

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ανώτερα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρίσκονται διαρκώς δύο σκάφη του λιμενικού σώματος που παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τουρκικής ακταιωρού που πλέει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η Τουρκία δεσμεύει με Navtex το Καστελόριζο

Οι προκλήσεις συνεχίζονται με την έκδοση Navtex από την Άγκυρα, με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Μεγίστη (Καστελόριζο).

Η Navtex εκδόθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου με σκοπό, όπως αναφέρεται, άσκηση για έρευνα και διάσωση από τουρκικές δυνάμεις.

Δ. Βίτσας: «Ανησυχώ για την περίπτωση ατυχήματος στο Αιγαίο»

Ανιστόρητη και απαράδεκτη χαρακτήρισε την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος όμως εξέφρασε τους φόβους του για ενδεχόμενο «ατυχήματος» στο Αιγαίο, μία μέρα μετά το επεισόδιο στα Ίμια.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε “σημαντικό” το περιστατικό στα Ίμια: «Ούτε το αναβαθμίζουμε, ούτε το υποβαθμίζουμε Είναι απόρροια της αυξημένης προκλητικότητας και των παραβιάσεων από την πλευρά της Τουρκίας την τελευταία περίοδο».

Προέτρεψε τους Τούρκους «να ψάξουν κάπου στα χαρτιά τους και να βρουν τη Συνθήκη που έχουν υπογράψει με την Ιταλία», απαντώντας στον ισχυρισμό του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι «τα Ίμια είναι τουρκικά».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις τις Νέας Δημοκρατίας, η οποία υποστήριξε ότι κατά την επικοινωνία Τσίπρα – Γιλντιρίμ, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του το γεγονός ότι «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ίμια είναι ελληνικά», ο κ. Βίτσας είπε: «Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα εθνικό θέματα και δεν χρειάζονται μικροπολιτικές. Δεν ήταν μπροστά στο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού η ΝΔ».

«Ανησυχώ περισσότερο με τα ατυχήματα. Για την περίπτωση ενός ατυχήματος στο Αιγαίο. Τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο», επισήμανε ο κ. Βίτσας ενώ απάντησε σε όσους σχετίζουν το περιστατικό με το Σκοπιανό: «Ψάχνουμε μια λύση όπως την έχουμε περιγράψει για το Σκοπιανό: “Δεν υπακούμε επειδή το θέλει κάποιος άλλος, αλλά λειτουργούμε επειδή το θέλουμε εμείς».

Συνδέει, ωστόσο, το επεισόδιο στα Ίμια με τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και με την πίεση που δέχεται ο Τούρκος πρόεδρος στο Αφρίν: «Θα έψαχναν έναν τρόπο για να δικαιολογήσουν προβλήματα στην εσωτερική πολιτική» και ξεκαθαρίζει:

«Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Ούτε για μας ούτε για το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και τις διεθνείς συμβάσεις».


σχετικα αρθρα