current views are: 9

14 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση13:48

Καμμένος: Μη ανεκτή η τουρκική στάση – Έδειξα στο ΝΑΤΟ βίντεο από τα Ίμια

Διεθνής καταδίκη της επιθετικότητας της Άγκυρας

Δημοσίευση 13:48’

Διεθνής καταδίκη της επιθετικότητας της Άγκυρας

Για προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά απέναντι στο ίδιο το ΝΑΤΟ έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε δήλωσή του μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα πρόσφατα κρούσματα επιθετικότητας της Άγκυρας.

«Στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ είχα τη δυνατότητα να ενημερώσω τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αλλά και τους υπουργούς Άμυνας των συμμαχικών χωρών για την τελευταία συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων, για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία ξεπερνά τα όρια του ανεκτού, μία συμπεριφορά που δεν είναι απλώς απέναντι σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Είναι μία συμπεριφορά απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο κ. Καμμένος και συνέχισε:

«Για αυτό το λόγο ενημερώθηκε το στρατιωτικό συμβούλιο ότι η Τουρκία, πέραν της παραβιάσεως των εθνικών χωρικών υδάτων, προχωρά σε παραβίαση των ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων και αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού εδάφους. Το γεγονός του εμβολισμού του πλοίου της Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Λιμενικού Σώματος, έχει να κάνει ακόμα και με τον εμβολισμό ενός πλοίου της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, ενός περιουσιακού στοιχείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Είχα τη δυνατότητα να επιδείξω οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, καταρρίπτει κάθε τουρκικό ισχυρισμό. Αναμένω τις αντιδράσεις των συμμάχων», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η σκληρή τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας έρχεται την ώρα που τον γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο και μαρτυρίες που κόβουν την ανάσα αποδεικνύουν ότι στο επεισόδιο στα Ίμια αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. «Αν ο κυβερνήτης του πλοίου δεν έβαζε πρόσω, μπορεί και να είχαμε βυθιστεί» φέρεται να είπε μέλος του πληρώματος του «Γαύδος».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η μη έγκαιρη εκτίμηση του σκηνικού έντασης που η Τουρκία «έστηνε» το βράδυ της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων οδήγησε στο επεισόδιο εμβολισμού του ελληνικού περιπολικού ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) από την τουρκική ακταιωρό «UMUT». Αυτό τονίζουν πηγές εντός και εκτός Λιμενικού Σώματος με γνώση του θέματος, επισημαίνοντας ότι τη νύχτα της Δευτέρας γύρω και κοντά από τα Ίμια έπλεαν συνολικά 7 τουρκικά σκάφη αντί μόλις ενός ελληνικού. 

Πηγές με γνώση του θέματος περιγράφουν στην «Καθημερινή» ότι η ένταση ξεκίνησε όταν οι τουρκικές ακταιωροί άρχισαν να παρενοχλούν το ΠΑΘ «060 Φούρνοι», που έπλεε ανοικτά των Ιμίων. Στο περιστατικό μετείχαν αρχικά τέσσερα περιπολικά σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, καθώς και το μήκους 88 μέτρων πλοίο «UMUT». Στην εξέλιξη του επεισοδίου πήρε εντολή να σπεύσει σε βοήθεια και το ΠΑΘ «Γαύδος», που αυτή την περίοδο εκτελεί περιπολίες στην περιοχή των Ιμίων. Εν μέσω ελιγμών από τα τουρκικά και ελληνικά σκάφη, το «UMUT» (στα τουρκικά σημαίνει «Ελπίδα») εμβόλισε το μήκους 68 μέτρων ελληνικό πλοίο στο πίσω αριστερό μέρος του προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές στο μεταλλικό κύτος του σκάφους.

Πηγές με γνώση όσων εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων αναφέρουν ότι τη στιγμή της σύγκρουσης το «Γαύδος» ήταν σχεδόν ακινητοποιημένο, καθώς και ότι ο κυβερνήτης της τουρκικής ακταιωρού ήταν σαφές ότι είχε πάρει εντολή να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος. «Το βλέπαμε να έρχεται κατά πάνω μας και περιμέναμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα άλλαζε πορεία. Αυτό, τελικά, δεν συνέβη. Αν μάλιστα ο κυβερνήτης του πλοίου δεν έβαζε πρόσω, το τουρκικό σκάφος θα μας είχε χτυπήσει στο μέσον του σκάφους με κίνδυνο ακόμα και να μας βυθίσει», φέρονται να είπαν σε συνομιλητές τους μέλη του πληρώματος του «Γαύδος».

Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική επιθετικότητα έχει καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κεντρικά αλλά και από μεμονωμένες κυβερνήσεις, ενώ έχει προκαλέσει την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών που κάλεσαν Αθήνα και Άγκυρα να λάβουν μέτρα αποκλιμάκωσης της έντασης.


σχετικα αρθρα