current views are: 8

15 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση14:38

Υπόθεση Novartis: Την Τετάρτη η συζήτηση για την προανακριτική – Θα στηθούν δέκα κάλπες

Πώς θα διεξαχθεί η συζήτηση

Δημοσίευση 14:38’

Πώς θα διεξαχθεί η συζήτηση

Την απόφαση να διεξαχθεί τελικά η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεσηNovartis σε μία μόνο συνεδρίαση, που θα ξεκινήσει το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης (9:00) και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ (22:00), έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής κατά πλειοψηφία.

Και αυτό γιατί υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που αφορά στη καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας για κατάθεση πρότασης συγκρότησης τριμελούς γνωμοδοτικού δικαστικού οργάνου.

Ακόμα, στη Διάσκεψη αποφασίστηκε να στηθούν δέκα κάλπες όπου η καθεμία θα αφορά ξεχωριστά το κάθε πολιτικό πρόσωπο. Ωστόσο, η πρόταση αυτή βρήκε αντίθετη την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία ζήτησε να υπάρξει μια κάλπη που δεν θα αναφέρει πολιτικά πρόσωπα αλλά μόνο την ανάγκη σύστασης προκαταρκτικής. Η ΝΔ μάλιστα, δικαιολόγησε, σύμφωνα με πληροφορίες τη στάση της αυτή βάσει του τρόπου με τον οποίο είναι κατατεθειμένη η σχετική πρόταση από τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο της μίας κάλπης βρίσκει εμπόδια πρακτικά, καθώς από τους δέκα αναφερόμενους στην υπόθεση οι πέντε είναι εν ενεργεία βουλευτές. Αυτό σημαίνει πως ενώ δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για τον εαυτό τους, δε μπορεί κανείς να τους στερήσει τη δυνατότητα να το πράξουν για τους υπόλοιπους ( και δε μπορεί κανείς να ελέγξει σε μια κάλπη τι τελικά έπραξαν). Αν όμως με δήλωσή τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ξεκαθαρίσουν πως δε θα συμμετάσχουν στη ψηφοφορία, τότε ανοίγει δρόμος για μία και μοναδική κάλπη. Από την εξέλιξη που θα υπάρχει στο μέτωπο αυτό θα αποσαφηνιστεί και ο αριθμός των ψηφοδελτίων που θα έχουν ανά χείρας οι βουλευτές. Αν υπάρξουν 10 κάλπες μοιραία τα ψηφοδέλτια θα έχουν τον ανάλογο αριθμό, ενώ αν είναι μόνο μία τότε, ένα θα είναι και το ψηφοδέλτιο που θα περιλαμβάνει όλα τα ονόματα. Πάνω στα ψηφοδέλτια θα αναγράφονται και τα τρία αδικήματα τα οποία αναφέρονται στη πρόταση της πλειοψηφίας (απιστία, δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα). Και αυτό γιατί αν δεν υπήρχαν, το αδίκημα του ξεπλύματος δε θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εξέτασης από την προκαταρκτική και θα χρειαζόταν νέα απόφαση της Ολομέλειας, καθώς απουσιάζει από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

«Θα προχωρήσουμε με 10 κάλπες! το ίδιο είχε γίνει όταν ήταν 4 ή έξι οι αναφερόμενοι. Έχουμε βρει τη νομολογία της Βουλής. Θα δούμε τρόπους ώστε να μην είναι επικοινωνιακά χειραγωγήσιμη αυτή η διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης υπονοώντας πως οι κάλπες δε θα αναγράφουν τα ονόματα των αναφερόμενων.

Σύμφωνα πάντως με όσα δήλωσε στους κοινοβουλευτικούς ο πρόεδρος, από τους 10 αναφερόμενους οι εννιά έχουν εκφράσει τη πρόθεσή τους να παραβρεθούν στη συζήτηση και να τοποθετηθούν από το βήμα. Ο μόνος που θα απουσιάζει θα είναι ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος που εκείνη την ώρα θα έχει συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και θα υποβάλει υπόμνημα. Πάντως επειδή όπως είπε ο κ. Βούτσης πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, δύναται κάποιος από τους αναφερόμενους ν’ αλλάξει τελικά άποψη και να υποβάλει υπόμνημα.

Πώς θα διεξαχθεί η συζήτηση

Η συζήτηση θα ανοίξει με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των οκτώ ΚΟ και θα ακολουθήσει ένας κύκλος από 16 βουλευτών όπου θα συμμετάσχει και ένας ανεξάρτητος. Θα μιλήσουν ακόμα οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι των κομμάτων αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί! Επιπλέον δικαίωμα τοποθέτησης έχουν και οι αναφερόμενοι ο χρόνος των οποίων όμως- σύμφωνα με το κανονισμό– θα είναι της τάξης των 20 λεπτών. Από το βήμα επιπλέον θα τοποθετούν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας μαζί με τους αναπληρωτές τους, ενώ την συνεδρίαση θα κλείσει ο πρωθυπουργός με τη καταληκτική τοποθέτηση.

Σε κάθε περίπτωση το χρονικό περιθώριο μοιάζει ασφυκτικό και δεν αποκλείεται– όπως συμβαίνει συχνά άλλωστε- η συνεδρίαση να διαρκέσει περισσότερες ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Βούτσης παρά το ότι ρωτήθηκε δε θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για τη κατ’ αντιπαράσταση κατάθεση των μαρτύρων με τους αναφερόμενους  αλλά περιορίστηκε να πει πως η προκαταρκτική θα λάβει απόφαση για το πώς θα γίνουν οι καταθέσεις, αρκεί αυτή η απόφαση να είναι σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία.


σχετικα αρθρα