current views are: 11

21 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση05:09

Novartis: Τι θα πει ο πρωθυπουργός στη Βουλή – Τα «όπλα» της κυβέρνησης

Συνεδρίασε το προεδρείο της KO

Δημοσίευση 05:09’

Συνεδρίασε το προεδρείο της KO

Σφοδρή σύγκρουση αναμένεται στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis για την οποία πολλά κυβερνητικά στελέχη επέλεξαν να σηκώσουν από πολύ νωρίς τον πήχη των προσδοκιών, παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός έσπευσε την προηγούμενη εβδομάδα να δηλώσει από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιδοθεί σε «κυνήγι μαγισσών».

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στη Βουλή με τους επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, καθώς συνεδρίασε για άλλη μια φορά το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ,  το «οπλοστάσιο» της πλειοψηφίας είναι έτοιμο  με τους τέσσερις υπουργούς Σταύρο Κοντονή, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη να επιχειρούν να φέρουν στην επιφάνεια όλες τις πτυχές της υπόθεσης που αναδύουν ένα «άρωμα σκανδάλου».

Στο ίδιο μήκος κύματος θα τοποθετηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής Νίκος Παρασκευόπουλος και οι 6 βουλευτές που θα πάρουν τον λόγο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Μαντάς έχει αναλάβει να απαντήσει στα πολιτικά επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει  η ΝΔ περί σκευωρίας, ψευδομαρτύρων και κατασκευασμένων κατηγοριών.

Αντικείμενο αντιπαράθεσης αναμένεται να αποτελέσει και σήμερα η απόφαση να τοποθετηθούν 10 κάλπες, καθώς το κόμμα της ΝΔ εξακολουθεί να εκφράζει έντονες επιφυλάξεις με κορυφαία στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, να κάνουν λόγο ακόμα και για «θεσμικό πραξικόπημα του Νίκου Βούτση». Η κυβέρνηση βάλλεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την «προσωποποιημένη ψήφο», ωστόσο η  απόφαση πάρθηκε χθες κατά πλειοψηφία από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Όσον αφορά τον πρωθυπουργό σε συνέχεια  της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα, θα αναφερθεί στην ουσία του σκανδάλου Novartis, τη φαρμακευτική δαπάνη και την ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιριών από προηγούμενες κυβερνήσεις. Επιπλέον, θα αναδείξει τις ειδικές σχέσεις της οικονομικής «ελίτ»  του κλάδου με στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας  θα τονίσει πως διαρκής στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αναμένεται να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία για τα περί σκευωρίας, τη διαρκή επιχείρηση τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων και τις ευθείες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στην οποία κατά τα λοιπά «ομνύει αλά καρτ η ΝΔ», όπως χαρακτηριστικά θα αναφέρει.
Απαντήσεις σχετικά με την πορεία και τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να δώσει σήμερα ο Πάνος Καμμένος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτες του, αναμένεται να επιστρέψει από την Πολωνία και να  βρεθεί στη Βουλή και να τοποθετηθεί.  Η «αφωνία» των τελευταίων ημερών, αλλά και η απουσία του από την τελευταία συζήτηση τη Βουλή για τα προαπαιτούμενα τον Ιανουάριο, είχε προκαλέσει συζητήσεις με τον υπουργό Άμυνας να απαντά σήμερα από το βήμα και να υπερασπίζεται τις επιλογές του πρωθυπουργού.
 


σχετικα αρθρα