current views are: 9

21 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση11:59

Τζανακόπουλος: Προσχηματική η συμφωνία της ΝΔ στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής

”Η βασική πολιτική γραμμή της ΝΔ είναι μια κατηγορία περί σκευωρίας”.

Δημοσίευση 11:59’

”Η βασική πολιτική γραμμή της ΝΔ είναι μια κατηγορία περί σκευωρίας”.

Ως προσχηματική χαρακτήρισε την συμφωνία της ΝΔ στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι ”δεν θα συμμετάσχει με ένα επιχείρημα, το οποίο δεν στέκει πουθενά και είναι καθ’ όλα αβάσιμο”.

Μιλώντας στο ”Κόκκινο” δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι προσχηματική η συμφωνία της ΝΔ στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, από τη στιγμή που δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες του ελληνικού Κοινοβουλίου με ένα επιχείρημα, το οποίο δεν στέκει πουθενά και είναι καθ΄όλα αβάσιμο. Δηλαδή, ότι δεν πρέπει να έχουμε εξατομικευμένη ψηφοφορία, τη στιγμή που κάθε φορά που το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει κληθεί να αποφασίσει για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η ψηφοφορία διεξάγεται κατά τον τρόπο που θα διεξαχθεί και σήμερα»

«Νομίζω ότι είναι επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να πάει τη συζήτηση επί της διαδικασίας, διότι νομίζω ότι επί της ουσίας είναι ελάχιστα αυτά, τα οποία μπορεί να πει. Το έχουμε δει όλες τις προηγούμενες ημέρες ότι η βασική της πολιτική γραμμή είναι μια κατηγορία περί σκευωρίας, η οποία δεν πατά πουθενά στην πραγματικότητα και δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρό αντεπιχείρημα. Από την άλλη μεριά, είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια εκφοβισμού Δικαιοσύνης και μαρτύρων. Και ο τέταρτος πυλώνας της πολιτικής, της ρητορικής προφανώς, σχετίζεται με ζητήματα διαδικασίας, που είναι προδήλως αβάσιμα. Από εκεί και πέρα, η δική μας επιδίωξη είναι να συζητηθεί το θέμα επί της ουσίας σήμερα, όσο αυτό είναι δυνατό. Και από εκεί και πέρα, να συγκροτηθεί Προανακριτική Επιτροπή για να πράξει τα δέοντα» ανέφερε επίσης ο κ. Τζανακόπουλος.

«Ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε με πολύ μεγάλη καθαρότητα και οξυδέρκεια στις ενστάσεις που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση. Είπε πολύ συγκεκριμένα, ότι μιλάμε για ατομικές ευθύνες. Η δική μας επιδίωξη είναι να συζητηθεί το θέμα επί της ουσίας και να συγκροτηθεί προανακριτή επιτροπή για να πράξει τα δέοντα» διατύπωσε χαρακτηριστικά.

Οι ευθύνες, οι οποίες αναζητούνται, είναι ατομικές και γι΄ αυτό το λόγο και από την κοινοβουλευτική πρακτική και από τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά και από το Σύνταγμα, απαιτούνται δέκα κάλπες, καθώς με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται και η μυστικότητα της ψήφου. Καταλαβαίνετε ότι εάν είχαμε μια κάλπη, οι εμπλεκόμενοι θα ψήφιζαν σε μια κάλπη, δεν θα ψήφιζαν για τον εαυτό τους, επομένως θα μπορούσε ο καθένας να καταλάβει σε ποιον ανήκει το κάθε ψηφοδέλτιο. Απλά πράγματα είναι αυτά” συμπλήρωσε.

«Σε αυτό το οποίο πρέπει να πάρει θέση η Ν.Δ. είναι τι πρέπει να πράξει το πολιτικό σύστημα, έτσι ώστε να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής, από τη στιγμή που και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Επομένως, πρέπει να μας εξηγήσουν και σε τι ακριβώς συνίσταται το σκάνδαλο. Αν αυτό το σκάνδαλο αφορά μόνο ιατρικό προσωπικό ή αν αφορά και πολιτικά πρόσωπα» είπε, επιπρόσθετα ο κ. Τζανακόπουλος.

«Εγώ δεν πρόκειται να προεξοφλήσω σε καμία περίπτωση ατομικές ευθύνες κανενός. Ο καθένας από τους εμπλεκόμενους φέρει το τεκμήριο της αθωότητας και δεν νομίζω ότι χρειάζονται συγκρίσεις με το τι γίνεται σε διαφορετικές χώρες, για διαφορετικές υποθέσεις, για διαφορετικά εγκλήματα. Εφόσον προχωρήσει η διαδικασία, εφόσον η προανακριτική επιτροπή κάνει τη δουλειά της και υπάρξουν αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων, θα δούμε και ποια θα είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα προκαταρκτικό στάδιο της διαδικασίας, επομένως δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε περαιτέρω για το ζήτημα. Και ξαναλέω: καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται για διαφορετικές καταστάσεις και διαφορετικές υποθέσεις» διευκρίνισε.

«Από κεί και πέρα ο τρόπος με τον οποίο ο κάθε δικαστής επιλέγει να κινηθεί είναι δικό του θέμα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η διαδικασία τηρείται απαρέγκλιτα, οι νόμοι τηρούνται απαρέγκλιτα και αυτό είναι ο μοναδικός δρόμος για να εγγυηθούμε την ορθότητα της διαδικασίας, αλλά και τη διαλεύκανση της υπόθεσης» κατέληξε.

 


σχετικα αρθρα