current views are: 12

22 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση05:43

Και τώρα Προανακριτική για την υπόθεση Novartis – Παραπέμπονται 10 πολιτικά πρόσωπα

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Δημοσίευση 05:43’

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Μετά από 21… εργατοώρες, δεκάδες ομιλίες από το βήμα της Βουλής, αμέτρητες κόντρες που ανέβασαν στο κόκκινο το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης, οι 218 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Ολομέλειας και στην ψηφοφορία για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, αποφάνθηκαν: Παραπέμπονται οι δέκα πολιτικοί που φέρονται να εμπλέκονται στη δικογραφία.

Πλέον, η σκυτάλη περνάει στους 21 βουλευτές που θα απαρτίσουν την Προανακριτική ( 10 του ΣΥΡΙΖΑ, 5 της ΝΔ και ένας από κάθε κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης), η οποία θα έχει διάρκεια έναν μήνα.

Λίγο πριν από τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας, με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων που μπήκαν σε δέκα διαφορετικές κάλπες,  μία για το κάθε φερόμενο ως εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο.

Τα διαφορετικά αποτελέσματα στην ψηφοφορία επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του newpost.gr πως στις τάξεις της πλειοψηφίας υπήρχε μεν η βασική  γραμμή ότι δεν πρέπει να γίνει διαχωρισμός των «10» και ότι το ζήτημα είναι να διερευνηθεί η υπόθεση και όχι να κριθεί αν είναι κάποιος ένοχος ή όχι, ωστόσο ειδικά για περιπτώσεις προσώπων, όπως ο Παναγιώτης Πικραμένος, ή ο Μάριος Σαλμάς  επελέγη η ψήφος κατά συνείδηση. 

Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση του πρώην υφυπουργού Υγείας  ο Πάνος Καμμένος κάλεσε τους βουλευτές του να κρίνουν οι ίδιοι αν πρέπει να ψηφίσουν την παραπομπή του, ενώ επεσήμανε πως θα ψηφίσει «όχι»  προκειμένου να τον διευκολύνει να καταθέσει ως μάρτυρας όσα γνωρίζει για την υπόθεση της Novartis  στην Ελλάδα, και στις ΗΠΑ. 

Οι βουλευτές της ΝΔ δεν προσήλθαν στις κάλπες και δήλωσαν πολιτικά «ναι στην προκαταρτική», στάση που μετρήθηκε ως αποχή.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού προσήλθαν στην ψηφοφορία και έριξαν δικό τους ψηφοδέλτιο που έγραφε «ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ (με πλήρεις αρμοδιότητες, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)», κάτι που καταμετρήθηκε ως άκυρο.

Τη γραμμή του «ΠΑΡΩΝ» για το σύνολο των 10 πολιτικών προσώπων κατά των οποίων στρεφόταν η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, επέλεξε η Ένωση Κεντρώων, καθώς δεν πείστηκε για τις προθέσεις της κυβέρνησης περί μιας Προανακριτικής ουσίας αντί επικοινωνίας.

Υπέρ της παραπομπής και των 10 ψήφισε και το ΚΚΕ, αλλά με αστερίσκους και συγκεκριμένα υπό την προϋπόθεση, να γίνει διερεύνηση σε βάθος με την κλήση όλων των μαρτύρων συμπεριλαμβανομένων των προστατευόμενων. 

«ΝΑΙ» σε εξέταση από την Προανακριτική για το σύνολο των 10 αναφερόμενων στη δικογραφία πολιτικών προσώπων, αποφάσισε και η Χρυσή Αυγή. 

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, στην προανακριτική παραπέμπονται οι:

Ευάγγελος Βενιζέλος. Βρέθηκαν 217 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων 191 έγκυρα και 26 άκυρα. Υπέρ ψήφισαν 185 βουλευτές και 6 «παρών».

Άδωνις Γεωργιάδης. Βρέθηκαν 218 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων 192 έγκυρα και 26 άκυρα. Υπέρ 186 βουλευτές και «παρών» 6.

Γιώργος Κουτρουμάνης. Βρέθηκαν 217 ψηφοδέλτια εκ των οποίων 192 έγκυρα και 25 άκυρα. Υπέρ ψήφισαν 180 βουλευτές, «κατά» 1 και «παρών» 11.

Ανδρέας Λοβέρδος. Βρέθηκαν 217 ψηφοδέλτια εκ των οποίων 190 έγκυρα και 27 άκυρα. «Ναι» ψήφισαν 186 βουλευτές και «παρών» 4.

Ανδρέας Λυκουρέντζος. Βρέθηκαν 218 ψηφοδέλτια εκ των οποίων 190 έγκυρα και 28 άκυρα. Υπέρ ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά 2 και «παρών» 8.

Παναγιώτης Πικραμμένος. Βρέθηκαν 218 ψηφοδέλτια εκ των οποίων 180 έγκυρα και 28 άκυρα. «Ναι» ψήφισαν 170 βουλευτές, «όχι» κατά και «παρών» 12.

Μάριος Σαλμάς. Βρέθηκαν 218 ψηφοδέλτια εκ των οποίων 192 έγκυρα και 26 άκυρα. «Ναι» ψήφισαν 159 βουλευτές, «όχι» 17 και «παρών» 16.

Αντώνης Σαμαράς. Βρέθηκαν 218 ψηφοδέλτια εκ των οποίων 191 έγκυρα και 27 άκυρα. Υπέρ ψήφισαν 182 βουλευτές, 3 κατά και 6 «παρών».

Γιάννης Στουρνάρας. Βρέθηκαν 218 ψηφοδέλτια εκ των οποίων 190 έγκυρα και 28 άκυρα. «Ναι» ψήφισαν 182 βουλευτές, 2 κατά και 6 «παρών».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Αβραμόπουλος συγκέντρωσε τις περισσότερες παραπεμπτικές ψήφους (188). Ακολούθησαν οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος με 186, ενώ ο κ. Μάριος Σαλμάς έλαβε τις λιγότερες (159). 

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση

Προηγήθηκε σφοδρότατη πολιτική αντιπαράθεση με κόντρες και αντεγκλήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ορισμένους εκ των φερόμενων ως εμπλεκόμενους για απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο, διατηρώντας ωστόσο χαμηλούς τόνους- σε σχέση με τους υπόλοιπους αρχηγούς- κατήγγειλε ότι  οι μηνήσεις από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση στους εισαγγελικούς λειτουργούς έχουν πρακτικό στόχο να τους εξαιρέσουν από την υπόθεση

Από την πλευρά του και αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των φερόμενων ως εμπλεκόμενων στην υπόθεση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε πως «οι κατηγορούμενοι έγιναν κατήγοροι και οι κατήγοροι απολογούμενοι». Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά της πλειοψηφίας, κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, λέγοντας πως «εάν υπάρχουν ένοχοι, είστε εσείς. Ένοχοι για δολοφονία χαρακτήρων». «Η κυβέρνηση έχει μεθοδεύσει την υπόθεση για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Αλλά δεν ήσασταν εδώ να τους κοιτάξετε στα μάτια με θάρρος. Να κοιτάξετε, τον κ. Πικραμμένο που με τρεμάμενη φωνή τοποθετήθηκε από αυτό το βήμα. Κρυφτήκατε στο γραφείο σας. Αλλά και τα κατεβασμένα βλέμματα των βουλευτών σας, αποδεικνύουν ότι εσείς είστε οι ένοχοι», είπε προς τον κ. Τσίπρα.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, άφησε αιχμές κατά των χειρισμών εισαγγελέων και κυβέρνησης αναφορικά με την υπόθεση, κάνοντας λόγο για την ύπαρξης σκανδάλου από τη μία, αλλά και σκευωρίας από την άλλη. Καταλόγισε, δε, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι στρέφει τη ματιά του μόνο σε πολιτικά οφέλη. «Γι’ αυτό εξαιρέσατε από τον έλεγχο θρασύτατα τους δικούς σας υπουργούς και τη δική σας περίοδο», συμπλήρωσε. «Θέτετε σε κίνδυνο την ίδια την Δημοκρατία», τόνισε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι, μόνη κερδισμένη από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, είναι η ακροδεξιά.  

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την τοποθέτησή του, ζήτησε να συμπεριληφθεί και το όνομα του πρώην υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή στη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ υπογράμμισε ότι «υπάρχει κοινός παρονομαστής και είναι να παρουσιαστούν τα σκάνδαλα και η διαφθορά ως η βασική αιτία της κρίσης, των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων». 

Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ζήτησε κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ζήτησε επίσης διαλεύκανση της υπόθεσης, αν και όπως είπε, οι μάρτυρες θα πρέπει να καταθέσουν επωνύμως και «όχι με κουκούλες».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ζήτησε να μην συμπεριληφθούν τα ονόματα του Αντώνη Σαμαρά και του Παναγιώτη Πικραμμένου στη  διερεύνηση, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι τιμή για τη χώρα να σχολιάζει όλος ο κόσμος ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί εμπλέκονται στο σκάνδαλο». 

Ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, δεν εκφώνησε ομιλία, καταγγέλλοντας πως άλλαξε τέσσερις φορές η σειρά ομιλητών και έκανε λόγο για «διαδικασία κλωτσοσκούφι», ενώ κατέθεσε το κείμενο στα πρακτικά. 

Τέλος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος είπε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Μάριου Σαλμά, προκειμένου να τον διευκολύνει να καταθέσει ως μάρτυρας όσα γνωρίζει για την υπόθεση Novartis, και εδώ, και στις ΗΠΑ.  

Οι τοποθετήσεις των «εμπλεκομένων»

Από νωρίς το πρωί, όταν και ξεκίνησε η μαραθώνια διαδικασία, τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα, υπερασπίστηκαν τους εαυτούς τους, καταγγέλλοντας –στην πλειοψηφία τους- το «στήσιμο σκευωρίας από την πλευρά της κυβέρνησης».

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και σε μια οργισμένη ομιλία έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από συστάσεως του ελληνικού κράτους, επισημαίνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Σας καταγγέλλω για αυτά που κάνατε στη χώρα. Είστε μια σύγχρονη ύβρις για τη δημοκρατία μας! Όσο μένετε πληγώνετε την Ελλάδα και όταν φύγετε θα λογοδοτήσετε! Και αν δεν υπάρξει από μηχανής θεός θα λογοδοτήσετε για όλα! Οι συκοφαντίες που πετάτε στον ανεμιστήρα δε θα αγγίξουν εμένα θα επιστρέψουν στον Τσίπρα. Αρκετά σας έχουμε ανεχτεί δε θα σταματήσουμε, θα σας νικήσουμε και στο τέλος θα λογοδοτήσετε!». 

Ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη τοποθέτηση και με τρεμάμενη φωνή, υπογράμμισε πως «θα περίμενα έναν μεγαλύτερο σεβασμό προς το πρόσωπό μου. Κρατήσαμε τη χώρα όρθια σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012αντιμετώπισε πολύ σοβαρά προβλήματα».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, έκανε λόγο για αισχρές συκοφαντίες σε βάρος του ίδιου και της συζύγου του. Σημείωσε ότι επίσης πως αναφορικά με τις «καταγγελίες» που του προσάπτουν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, είπε ότι «θα ανέβουν σε παραστάσεις στο Δελφινάριο». Έκανε λόγο για αισχρή μαρτυρία του προστατευόμενου μάρτυρα ενώ ζήτησε συγνώμη από τη σύζυγό του για τις συκοφαντίες που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια.  

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε για «σκευωρία, που όμοιά της δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα που ερευνά την υπόθεση Novartis» ενώ σχολίασε ότι ο πολιτικός στόχος είναι προφανής: διεμβολισμός της ΝΔ και στόχευση των προσώπων στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που δεν συναινούν στο φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός, χαρακτηρίζοντας τους προστατευόμενους μάρτυρες «μιλημένους», ενώ πρόσθεσε ότι επί της δικής του θητείας σημειώθηκε ο χαμηλότερος τζίρος της Novartis στην Ελλάδα.  Μάλιστα, σημειώθηκε και σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Γεωργιάδη και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με αφορμή καταγγελία του αντιπροέδρου της ΝΔ για την επιθεωρήτρια Δημόσιας Υγείας Μαρία Παπασπύρου

Ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, και αυτός σε πολύ έντονους τόνους εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, σημειώνοντας «μου είναι δύσκολο να αποδεχτώ πως ο πρωθυπουργός με πρακτικές αρχισυμμορίτη έστησε αυτή τη σκευωρία. Τον προειδοποιώ ότι στη φωνή μου και την πρακτική μου είναι ελάχιστος για να μπορεί να την φιμώσει». 

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος εμφανίστηκε κατηγορηματικά αρνητικός αναφορικά με οποιαδήποτε σχέση με την εταιρεία Novartis. Ανέφερε μάλιστα ότι «θα φτάσει μέχρι τέλους για την προστασία της τιμής του» ενώ πρόσθεσε ότι θέτει στην διάθεση της Δικαιοσύνης την άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου, το σπίτι του για έρευνα, αλλά και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς

Ο Μάριος Σαλμάς από την πλευρά του, υπογράμμισε πως δεν δωροδοκήθηκε και δεν φοβήθηκε και ότι πέρασε μοναξιά όταν προσπάθησε να αντιμετωπίσει προβλήματα καθώς το σύστημα ήταν επί χρόνια «έρμαιο διαπλοκής και διαφθοράς». Ο πρώην υπουργός Υγείας υποστήριξε  ότι είναι εκείνος που έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει η έρευνα, σε επίπεδο φαρμάκου, στην Ελλάδα και επισήμανε ότι κατά τη θητεία του ελήφθησαν μέτρα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία και επεκτάθηκε. 

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, έκανε λόγο για «διασυρμό» και «συκοφαντία» που δέχεται με την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση. «Είμαι απόλυτα καθαρός, ουδεμία εμπλοκή έχω με αυτό ή κάποιο άλλο σκάνδαλο. Ψάξτε τους λογαριασμούς μου. Δεν θα βρείτε τίποτα. Όμως δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες γιατί δεν υφίσταται το τεκμήριο της αθωότητας έτσι όπως γίνεται ο δημόσιος διάλογος», είπε ανάμεσα σε άλλα. 

Τέλος, ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν παρέστη στη Βουλή λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και τοποθετήθηκε μέσω υπομνήματος που κατέθεσε στη Βουλή.

Δείτε πως μετέδωσε λεπτό προς λεπτό το Newpost.gr τη συνεδρίαση:


σχετικα αρθρα